'columns': Wat is eigenlijk een column

'Leerwiki's' columns

Ja,ja, Leerwiki tussen aanhalingstekens. Ik schrijf ze namelijk en ik ben Leerwiki niet. Toch vond ik dat de mooiste naam. Het leek me namelijk best leuk, als Leerwiki, zijn eigen columnist kreeg. Ook leek me dat erg leuk er dan zelf voor te zorgen, dat deze columns er kwamen. Leerwiki is in de eerste plaats om te leren. Met name een spel, dat wanneer je zelf leert, je de kennis direct al lerende weer aan anderen kunt leren. Ik heb gemerkt dat ik dat een prachtig spel vind en doe dan ook van harte mee. Ik leer dan ook op werkelijk allerlei fronten en wil ik leren hoe het is om columns te schrijven.

Meningen kunnen ook leerzaam zijn

Deze columns zijn speciaal voor leerwiki geschreven. De achtergrond van de columnist is als volgt: Als mede eigenaar van een Hoveniersbedrijf, wordt er nog wel eens tegen wat bureaucratie aangelopen. Alles bij elkaar heeft dat geresulteerd tot de wens een onafhankelijk en zelfvoorzienend leven te leven. Waarvan we eigenlijk weer weten, dat dat in Nederland niet mogelijk is.
Deze columns worden geschreven vanuit het dagelijkse leven van een ondernemer, dromer, moeder,dochter van een (ex)psychiatrisch patient, en tuinliefhebber en schrijver.

Ik heb dan al veel leerzame artikelen geschreven, toch miste ik in mijn artikelen dat ik toch niet zo nu en dan mijn visie even goed kon ventileren. Een beetje wel, en dat doe ik ook wel. Maar soms wil ik gewoon even helemaal los. Nu verveel ik dan soms de webmaster van deze geweldige site met hele lange berichten, met o.a. mijn mening over deze site. Maar ja, daar kun je toch ook niet eindeloos mee doorgaan. Om dan toch even mijn ei kwijt te kunnen moet ik dus artikelen kunnen schrijven die soms gewoon even totaal over mijn mening en visie over een bepaald onderwerp gaan. Dan is het meer vrijwillig of iemand ze leest of niet. Onze webmaster kon er eigenlijk niet onderuit, te moeten antwoorden, op mijn visie. Maar nu dus wel. Nou ja niet helemaal, want zijn scherpe keurende blik gaat ook over dit artikel heen. Wat dan ook weer zorgt voor een zeer goede kwaliteit van deze site. Dus als ik wil, kan ik ook gewoon nu wat genuanceerder mijn mening ook aan hem kwijt. Waarbij ik dan direct een groter lezerspubliek meeneem. Het maakt wel dat hij niet meer verplicht is om te antwoorden. Ik bezorg hem geloof ik al werk genoeg.

Wat is er dan beter dan het gaan schrijven van columns als ik dan zo graag soms even van die mening af wil. Ik dacht even na, en kwam tot de conclusie dat ik over veel onderwerpen veel te schrijven en te vertellen heb. Ook weet ik van mezelf, dat ik nogal eens een uitgesproken mening heb. Die ik naar mijn eigen mening zo nu en dan zeer leerzaam acht. In ieder geval een, die veel mensen nogal eens tot nadenken zet. Al denkende kwam ik dus tot de conclusie dat het best leuk, leerzaam en zeer aanvullend op het gehele leerwiki programma kon zijn, als de columns er kwamen.

Bij deze dan dus ook mijn eerste, waar ik niet veel verder zal komen dan het beschrijven wat mij ertoe heeft gebracht, toch in de vorm van columns te schrijven op Leerwiki, terwijl ik mij eerst wel afvroeg of deze vorm van schrijven hier eigenlijk wel passend was. Ook kan ik misschien nog wel even beschrijven wat een column eigenlijk is. Zit hier direct een leerzaam thema in.

Wat is een column

Dat is niet zo heel moeilijk. Ooit heb ik beschreven hoe je een goed en leerzaam artikel beschrijft. Daarin had ik vermeld dat je eigenlijk niet zo met je mening te koop moest lopen. Tenzij het een meerwaarde had voor het artikel, of in ieder geval dat er gewoon eerlijk bij vermeld staat, dat het om en eigen mening gaat. Nu wil het geval dat ik ook daarin beschreef, dat de uitzonderingen waren, die artikelen die in de vorm van een column geschreven waren. Dus dat doe ik dan maar, ik ga schrijven in die vorm, zodat mijn toch wel, naar mijn mening, mijn zeer leerzame mening, wellicht de leerzame mening van een ander kan worden. Tenslotte vind elke columnist het de moeite zijn mening op te schrijven, hier hoor ik vanaf vandaag dan ook bij.

Met dat ik dit schrijf, kom ik tot de ontdekking dat het schrijven van een column een beste arrogante schrijfwijze is. Dit is dan nog geoorloofd ook, dat maakt deze schrijfwijze toch wel heel leuk. In het nog meer ontdekken wat een column is, kwam ik erachter dat het eigenlijk aan maar weinig regels hoeft te voldoen. Het moet een begin en een eind hebben. Het moet niet zo kwetsend zijn, dat ik me niet meer kan vertonen en het moet leesbaar zijn. Nou ja dat laatste laat ik dan maar aan de lezer over. Als je het tot hier gered hebt, dit te lezen dan was het antwoord hierop in ieder geval ja, en zo niet, dan zie je deze vraag ook niet. Dus zal het mij ook niet deren. Nou ben ik van mening, als je deze schrijfwijze aandurft dat je je ook bekend moet maken, dus mijn columns zal ik eerlijk ondertekenen.

Tatjana klomp

Collumniste gezocht