Columns: Jezelf leren typen

Leren typen

Ken je ze nog, die ouderwetse typmachines, die wanneer je ging typen, zo'n mooi geluidje maakte ? Tik, tik, tik, hoe sneller de tikjes, hoe beter je was in het typen. Aan het einde van de regel haalde je een hendel over en de nieuwe regel kon worden aangevangen. Wat een heerlijk geluidje, als je jezelf leerde typen, dan kon je je vooruitgang gewoon horen. Ach als je goed luisterd, dan kan dat met het moderne toetsenbord nu nog. Terwijl ik druk zit te typen als mijn man TV kijkt, vraagt hij nogal moe, aan mij:"Kun je niet ergens anders gaan zitten, ik wordt gek van dat geluid" Kennelijk typ ik inmiddels te snel, voor zijn humeur. Hoe heb ik dat eigenlijk geleerd ? Les gehad heb ik nog nooit ?

Leren typen eigenlijk best te doen

Deze columns zijn speciaal voor leerwiki geschreven. De achtergrond van de columnist is als volgt: Als mede eigenaar van een Hoveniersbedrijf, wordt er nog wel eens tegen wat bureaucratie aangelopen. Alles bij elkaar heeft dat geresulteerd tot de wens een onafhankelijk en zelfvoorzienend leven te leven. Waarvan we eigenlijk weer weten, dat dat in Nederland niet mogelijk is, maar goed, dromen mag ik.
Deze columns worden geschreven vanuit het dagelijkse leven van een ondernemer, dromer, moeder,dochter van een (ex)psychiatrisch patient, en tuinliefhebber en schrijver.

Terwijl ik mijn administatie aan het doen ben, begin ik me af te vragen, waarom ik eigenlijk nooit met 10 vingers heb leren typen. Inmiddels ratelen mijn 4 vingers die ik wel gebruik al behoorlijk snel over het toetsenbord. Toch kom ik tot de conclusie dat dit sneller kan. Natuurlijk wist ik dat al, maar te eigenwijs om ooit les te nemen, zit ik dus vrolijk met 4 vingers te tikken.

Inmiddels, ondernemer geworden en in een megadruk leven beland, zit die typles er dus ook niet meer in. Waar moest ik in hemelsnaam de tijd vandaan halen, dacht ik. Dus overwegen dan maar wat voor oplossing hiervoor kon bedenken. Hier moet ik wel zeggen, dat dit nog voor het internet typlestijdperk was, anders was dat een prima oplossing geweest. Ideaal, gewoon achter je P.C. op je eigen tijd even elke dag een poosje oefenen. Maar deze waren er nog niet, of misschien net, maar bij mij in elk geval nog niet bekend.

Nou moesten we hier een boek hebben liggen van de ouderwetse typlessen. Tja er was altijd wel iemand in de familie die wel les had gehad. Dus ik op zoek naar het boek. Daar was die dan. Daar gingen mijn vingers over het toetsenbord o f o f o f o f o f, ik werd er daar al gek van. Wat een nutteloze oefening in mijn ogen. Tijdverslindend en niets opleverend. Dan te bedenken dat dit nog maar oefening 1 was. Daar moest ik toch een andere weg voor vinden. Ik keek eens goed naar de kaart die erbij in zat. Daar kon ik op zien, op welke toetsen, mijn vingers ove het toetsenbord behoorde te gaan. Ondanks het oefeningetje, bleef ik toch de neiging hebben, om op het toetsenbord te kijken. Dus blind tyen was het ook al niet.

Dit werkte met mijn eigenwijze karakter dus niet bepaald. Weet je wat, ik plak de toetsen af, zo gedacht, zo gedaan. Terwijl ik naar de kaart keek, waar mijn duim en wijsvinger hoorde te staan, plakte ik de toetsen totaal af. De plekken voor de duim, met geel isolatie tape. De plekken voor de wijsvinger met rood isolatie tape, dan nog wat groen en blauw en het toetsenbord was zo bedekt. Zo en dan nu het nuttige werk, die administratie die toch moest gebeuren. In een tempo van nul komma nul, begon ik gewoon langzaam met mijn werk. Welke letter eronder stond, kon ik afkijken op de kaart. Aangezien je dat nogal snel zat wordt, wil je wel uit je hoofd leren, waar de letters onder zitten. Dit was het, de methode voor dit eigenwijze vrouwtje. Het duurde 3 dagen en ik kon blind typen. Ik had ondertussen mijn normale werk weggewerkt. De snelheid, kwam pas later en op dit moment ben ik dik tevreden.

Dus voor mensen die te eigenwijs zijn, om normale mogelijkheden te gebruiken, dit is er ook een. De anderen raad ik gewoon aan een internet cursus te volgen, volgens mij werken die prima.

Meer collumns van mij zijn te lezen in mijn blog

Collumniste gezocht