Wie is Stephen King

Voorstelling

Stephen King is een beroemde amerikaanse schrijver. Hij werd geboren in Portland, Maine op 21 september 1947. Hij is vooral populair omwille van zijn horrorverhalen. Veel van deze verhalen spelen zich dan ook af in Maine. King begon al vroeg met schrijven, vanaf zijn dertiende. In zijn studententijd schreef hij oa. columns voor de schoolkrant en enkele kortverhalen. Daarna schreef hij zijn eerste succesverhaal. Voor Carrie, een meisje met bovennatuurlijke gaven, ontving hij 400.000 dollar. Nadien volgde het ene succes na het andere.

Woelig privé leven

King kampte ook jarenlang met een drankverslaving, zo was de alcoholverslaafde vader uit 'the shining' op zichzelf gebaseerd. In 1999 werd King slachtoffer van een auto-ongeval. Hij werd omver gereden en raakte zwaar gewond. King werd na 3 weken ontslagen uit het ziekenhuis maar onderging daarna nog zo'n 6 operaties. Hij ging door met schrijven, maar kon niet meer dan 40 minuten zitten omdat de pijn dan ondraaglijk werd. Achtbaan is het eerste boek dat hij na zijn ongeluk schreef. Het is ook het eerste dat hij als e-boek publiceerde. Tot op heden is dit het populairste e-boek ooit verschenen. King heeft ook nog het auto-ongeluk verwerkt in zijn magnum opus De Donkere Toren. In 2002 kondigde hij aan dat hij zou stoppen met schrijven. King schrijft wel minder maar van stoppen is nog geen sprake. Gelukkig voor zijn miljoenen fans... In 2003 ontving hij een 'lifetime achievement award'.

Bekendste boeken

Een opsomming van alle boeken en kortverhalen van Stephen King zou de lijst veel te lang maken, hiervolgen enkele van zijn meest bekende boeken. Het zijn stuk voor stuk aanraders die ik ook zelf gelezen heb.

  • Carrie: Het verhaal gaat over Carrie, een zeventienjarig meisje met telekinetische gaven. Ze is een buitenbeentje op school en wordt vaak gepest en vernederd. Maar ze ontdekt haar krachten en krijgt deze steeds meer onder controle. Op het schoolbal gaan haar klasgenoten te ver en neemt ze wraak ...
  • Cujo: Een St-bernard herdershond wordt gebeten door een vleermuis en wordt hondsdol...
  • Christine: Er ontstaat een driehoeksverhouding tussen Christine (een rode Plymouth Fury uit 1957, Arnie (de eigenaar) en Leigh (zijn vriendin). Christine slaagt erin Arnie van zijn omgeving te isoleren en neemt wraak op iedereen die haar probeert tegen te houden.
  • It: 7 jongeren gaan de strijd aan met een monster in hun dorp dat zich voedt met kinderen
  • Silver Bullet: een verhaal over een weerwolf

- Misery:Paul Sheldon, een beroemd schrijver, krijgt een ongeluk en wanneer hij ontwaakt is hij in huis bij zijn grootste fan die hem dwingt een boek voor haar te schrijven

Volledige bibiografie: [http://www.stephenking.com/the_library]

Pseudoniem

Onder het pseudoniem 'Richard Bachman' bracht King verschillende boeken uit. King regelde een nepbegrafenis voor Bachman nadat het pseudoniem publiek was geworden. Het leverde inspiratie op voor het boek "The Dark Half" waarin een schrijver de begrafenis van zijn horror auteurspseudoniem regelt.

Films

Veel verhalen van Stephen King werden verfilmd. Hij acteerde ook zelf in veel films, meestal als figurant of in een kleine bijrol.

Enkele bekende films zijn:

  • Green Mile, met Tom Hanks
  • The Shining, verfilmd door Stanley Kubrick, met Jack Nicholson
  • The running man, gepubliceerd onder 'Richard Bachman' met Arnold Scwarzenegger.
  • Dreamcatcher, met Morgan Freeman