Wie was Yves Rocher

Wie was Yves Rocher

De oprichters van wereldbekende bedrijven worden, net zoals u en ik, ook ouder. Tweede kerstdag is Yves Rocher overleden. Hij zal over zijn graf de cosmeticawereld blijven regeren. Jarenlang heeft hij met zijn Rochergamma gebouwd aan een goede reputatie en vooral een betaalbaar merk. Minder bekend van hem is wellicht dat hij de peetvader is van de postorderverkoop. Zijn grootste concurrenten zijn The Body Shop en L’Oréal.

 

De geschiedenis van het merk Yves Rocher

♦ Hij begon in 1959 (leeftijd: 39 jaar) in zijn geboortedorp La Gacilly in Bretagne. Naast zijn drukke schoonheidsbusiness vond hij nog tijd om 46 jaar (tot 2008) burgemeester te spelen in zijn dorpje. In 2009 werken er 15000 mensen en is hij multimiljardair.

♦ Hij bleef zijn hele leven lang trouw aan 3 principes: de vrouwelijke schoonheid, bezorgdheid voor het milieu en duurzame werkgelegenheid.

100% plantaardig kan niet!

Hij was de eerste fabrikant die toegaf dat 100% plantaardig niet (altijd) haalbaar was. Soms verplichtte het veilig gebruik van zijn producten hem om toegevingen te doen aan zijn eigen concept. Hij bedoelde hiermee dat het af en toe noodzakelijk was om conserveermiddelen toe te voegen, zij het in minimale hoeveelheden.

Pertinent geweigerd: dierlijke bestanddelen!

Dank zij zijn chemische kennis kon hij dit principe levenslang volhouden: hij vond namelijk een formule om collageen te vervangen door polyosiden uit Senegalese acacia’s en voor zonne(filter)producten gebruikt hij plantaardige mangiferine.

Pionier omtrent milieubezorgdheid

Ook hier werd Rocher een trendzetter: hij gebruikt alleen gerecycled karton voor pakjes, geselecteerd papier voor de administratie in zijn bedrijven en, sinds 2006, alleen maar herbruikbare winkeltassen voor de klanten. Naast zijn streven om in 3 jaar tijd maar liefst 1 miljoen bomen te planten, heeft hij de Foundation Yves Rocher opgezet. Deze stichting beheert o.a. een museum (Végétarium) met als doel de bezoekers bewust te maken van de milieuproblematiek.

Het Rocher-gamma in 2009:

  1. Gezichtsverzorging: antiveroudering, reiniging, lotions, dagcrèmes, nachtcrèmes, bruinen zonder zon, maskers, peelings, oogcremes, lippencrèmes en serums.
  2. Make up: ogen, lippen en nagels.
  3. Parfums: voor heren, dames en zelfs voor kinderen!
  4. Lichaamsverzorging: afslankproducten, bodymelk, peelings, buste-, hand-, been- en voetverzorging, epileren.
  5. Zonneproducten: zelfbruiners, olie en after sun.
  6. Haarverzorging: shampoo’s en conditioners.
  7. Bad- of doucheproducten: zepen, deodorants, ook voor baby’s en kinderen.
  8. Heren: gezichtsreiniging, scheren, anti age, douche, eau de toilette en deodorants. Voedingssupplementen: afslankproducten, vitaminen, mineralen, thee en afslankmelanges.

Besluit:

♦ De totale lichaamsverzorging komt aan bod en dit zowel voor de heren als voor kinderen en baby’s.

♦ De marketingafdeling van Yves Rocher staat bekend als één van de beste in zijn vak ter wereld! Zij was ook de eerste die op het idee kwam om een gratis geschenk bij een bestelling te introduceren, toen nog in het postordertijdperk.

♦ Zij zagen ook al snel het grote belang in van een overzichtelijke, mooi geïllustreerde en veilige webshop.

Intellectuele eigendom

→ Alleen al zijn meer dan 50 octrooifamilies zijn goud waard. Hij begon zijn patentportfolio op te bouwen vanaf 1959 wat voor die tijd zeer vooruitstrevend was in de cosmeticawereld.

→ Voortdurend innoveren met planten: dat had de heer Rocher al heel snel begrepen: Elk jaar worden er nog steeds zo’n 30 nieuwe werkstoffen onderzocht, optimaal ontwikkeld en wereldwijd gepatenteerd door maar liefst 20 gediversifieerde onderzoeksteams verspreid over de hele wereld.

→ Niet zo verwonderlijk als je weet dat de hele collectie zo’n 1100 plantaardige bestanddelen omvat.

Weetjes

  1. Elk jaar gebruiken meer dan 30 miljoen vrouwen Yves Rocher producten.
  2. De webshop van Y. Rocher werd in 2009 verkozen tot de beste webwinkel van België. Verslagen werden respectievelijk Kruidvat en 3 Suisses.