Wie is Michael Phelps

Michael Phelps de beste zwemmer ooit

Michael Phelps wordt ook wel de Mr. Spock van het zwembad genoemd. Tijdens deze olympische spelen gaat hij voor 8 keer goud en gaat hij de geschiedenis als de meest succesvolle olympiër ooit! Hij is nu al de meest bekende zwemmer aller tijden.
 
 

Michael Phelps is wereldberoemd geworden

 • Michael, Fred Phelps III werd geboren in Baltimore (Maryland) op 30 juni 1985.
 • 2000: Phelps maakte zijn debuut tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney als 15-jarige. Met zijn 15 jaar en 9 maanden was hij de jongste zwemmer ooit die een wereldrecord zwom.
 • 2001: tijdens de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen pakte hij goud op de 200 meter vlinder opnieuw in een nieuw wereldrecord.
 • Bij de WK van 2003 won Phelps vier keer goud, waarvan drie op een individueel nummer.
 • 2004: in de aanloop naar de Spelen van 2004 toonde Phelps steeds vaker zijn talent en veelzijdigheid. Hij verbrak de wereldrecords op de 200 en 400 meter wisselslag.
 • 2004: Olympische Zomerspelen 2004 behaalde hij 8 medailles behaalde waarvan zes gouden. Hij is houder van zeven wereldrecords op de lange baan.
 • Phelps maakte er voor de Spelen van Athene dan ook geen geheim van dat hij het record van Mark Spitz wilde verbreken, zijn illustere landgenoot had op de Spelen van 1972 zeven keer goud veroverd. Het werd uiteindelijk zes keer goud, maar Phelps behaalde wel een medaille op elk van de acht onderdelen waarbij hij aan de start kwam, zo werd hij de eerste Olympiër sinds de turner Aleksandr Dityatin in 1980 die acht medailles veroverde tijdens dezelfde Spelen. Phelps won brons op de 200 meter vrije slag, in een race die als snel the swim of the century werd genoemd, hij werd enkel vooraf gegaan door Ian Thorpe en Pieter van den Hoogenband, de drie werden slechts door 0,61 seconden gescheiden. Vier dagen later raakte Phelps alweer in een bloedstollende strijd verwikkeld op de 100 meter vlinderslag, hij kwam beter uit bij de finish en klopte zo zijn landgenoot Ian Crocker met 0,04 seconden.
 • Bij de wereldkampioenschappen van 2005 ging het al snel fout met Phelps: hij had zich als doel gesteld 8 keer goud te winnen maar al bij het eerste nummer, de 400 meter vrije slag, ging hij eruit in de reeksen. Het werd uiteindelijk 5 keer goud en één keer zilver voor The Baltimore Bullet.
 • In 2007 kwam Phelps bij de WK in actie op 7 nummers, hij won ze allemaal. Phelps verbaasde het meest op de 200 meter vrije slag, hij verbrak het 6 jaar oude wereldrecord van Ian Thorpe. Op de 100 meter vlinderslag beleefden Phelps en Crocker een déjà-vu, Phelps kwam net als bij de Spelen van Athene beter uit bij het aantikken en versloeg Crocker met 0,05 seconden. Diezelfde Crocker ontnam Phelps de kans op acht keer goud, in de series van de wisselslagestafette startte Crocker te snel, waardoor het Amerikaanse team gediskwalificeerd werd
 • Michael (23) hoopt tijdens deze spelen 8 keer goud te winnen. De Amerikaan zou daarmee het record der records uit de boeken zwemmen.
 • 10-08-08: op de Olympische Spelen in Peking heeft het Amerikaanse zwemfenomeen Michael Phelps zijn eerste gouden medaille beet. De 23-jarige Phelps doet in Peking een gooi naar het recordaantal van 8 gouden medailles op één olympiade. Daarmee zou hij beter doen dan zijn landgenoot Mark Spitz die op de Spelen van 1972 in München 7 keer goud won.
 • Armen: zijn spanwijdte is 2,07 m; dit betekent dat hij breder is dan dat hij lang is. Dit wordt ook de aapfactor genoemd en legt de verhouding uit tussen de horizontaal gespreide armen tot de lichaamslengte. Phelps is 1,95 m lang. Hij heeft dus een positieve aapfactor van 12 cm.
 • Romp: zijn handen komen bij gewoon recht opstaande stand tot aan zijn knieën.
 • Voeten: hij heeft schoenmaat 46,5 en een paar zeer flexibele enkels.

Tip

Zwemmen is gezond!