Wie is Swarovski

Swarovski kristallen

Wie kent ze niet, Swarovski kristallen. Het maken ervan is een van de best bewaarde geheimen van Oostenrijk. Slechts drie mensen kennen dit bedrijfsgeheim. Swarovski overleeft de tijd. Sterker nog, de oorbellen, ringen en andere gadgets zijn populairder dan ooit. Want Swarovski volgt elke trend.

 

Geschiedenis van Swarovski

 • In 1883 bezocht Daniel Swarovski een beurs in Wenen. Hij ziet daar de machines die Thomas Edison had ontwikkeld. Bij zijn thuiskomst begint hij aan de ontwikkeling van een slijpmachine met een zeer hoge precisie waarop hij in 1892 een octrooi (patent) verkrijgt.
 • Daarna begint hij te onderzoeken hoe kristal kan worden bewerkt en, samen met zijn 3 zoons, slaagt hij erin om kristal loepzuiver te laten schitteren.
 • Coco Chanel is één van de eerste klanten om de kristallen in broches te verwerken. Daarna en nu nog gebruiken vele mode-ontwerpers Swarovski kristallen in hun collecties.
 • De doorbraak bij het grote publiek kwam door de kristallen diertjes. In 1976 bedacht een werknemer dat een kristallen pegeltje (dat oorspronkelijk werd gebruikt in lusters) door toevoeging van oortjes, oogjes, een neusje en een staartje op een lief muisje ging lijken. Inmiddels is de collectie een heuse dierentuin geworden en heeft een ware verzamelwoede gecreëerd.
 • In 1988 intoduceert Swarovski zijn nieuw bedrijfslogo: de karakteristieke zwaan.
 • Ook Philips werkt samen met Swarovski: een selectie van echte technologische juweeltjes genaamd ‘Active Crystals’ waarmee men wilde bewijzen dat design en state-of-the-art technologie uitstekend samengaan. De ontwerpteams binnen Philips en Swarovski sloegen de handen in elkaar en ontwierpen een elegante lijn van hoofdtelefoons en USB-sticks van verzilverd metaal en helder kristal.
 • In 2008 telt huize Swarovski 22000 werknemers en wereldwijd 1300 verkooppunten.
 • Het bedrijf is 100% in handen van 60 familieleden.
 • De researchafdeling stelt 600 mensen te werk.

Afgeleide producten

Om de naamsbekendheid nog te vergroten en het 'miniatuur'-imago te verbreken, werden nieuwe markten aangeboord:

 • interieur: luxueuze badkamers met kristallen in behang, vloeren en wanden, italiaanse sofa's en fauteuils.
 • architectuur: o.a. in New York de kristallen ster op de kerstboom van Rockefeller Center en de eerste kristallen wand ter wereld en de imposante waterval.
 • verlichting: ontwerpen van kroonluchters.
 • catwalkjuwelen: in samenwerking met o.a. Prada, Gucci en Yves Saint Laurent.

Kristallwelten

In Wattens, waar ook het bedrijf is gevestigd, werd in 1995 een museum gebouwd ter ere van het 100 jarig bestaan. Een bezoek is zeker de moeite waard: je ziet er nergens vertoonde creaties.

Weetje: Luxe water

 • Cultmerk Bling H2O is een water voor de super luxueuze markt en werd gemaakt in een gelimiteerde oplage. De prachtige handgemaakte fles is versierd met echte ‘Swarovski Crystals’. Bling ontving in 2006 de 'Clear Choice Award' een designprijs in de USA. De bron bevindt zich in de Smokey Mountains in Tennessee op een diepte van circa 800 meter. Tot de Bling fans behoren onder anderen Mariah Carey, Jamie Foxx en Ben Stiller. Een fles van 0,38 l kost ca. 31 euro!
 • Olympus brengt een gelimiteerde editie van zijn 'µ-10'-camera op de markt met 98 Swarovskikristallen.

Collectie 2010

Het symbolische thema van Swarovski’s sieraden- en accessoirecollectie voor het lente/zomerseizoen 2010 is water. De kristallen in subtiele tinten worden gecombineerd met nieuwe materialen. De Swarovski-vrouw manifesteert zichzelf dit seizoen in 3 aquatische variaties: het Beauty Drops, Marina Blue (Sea collectie) en Light and Fun.

Update december 2010

Het personeel van Mercedes-Benz bedacht zelf een bling-bling gadget: een VIP-autosleutel met maar liefst 200 Swarovski-kristallen. En dit voor de leuke prijs van 367 euro. Veel geld maar Mercedesrijders zitten gewoonlijk niet om een euro verlegen. In elk geval: beperkt in oplage en dat maakt dit gadget natuurlijk nog exclusiever!

Er echt over: een complete Mercedes bedolven onder Swarovski!

De samenwerking met Bosch leverde de limited edition van de Ixo accuschroevedraaier op: de Ixo Swarovski. Bezaaid met honderden Swarovski-kristalletjes kost het hebbeding zo maar even 299 euro. Niet eens ergens verkrijgbaar!

Shoppingtips