Wie is Hendrik VIII

Inleiding

Hendrik is geboren op 28 juni 1491 als tweede zoon. Hij is overleden op 28 januari 1547 (55 jaar oud) in Londoen Westminster. Hij werd begraven in de kapel van Sint George in het kasteel van Windsor in Berkshire. Zijn vader was Hendrik VII Tudor (28-01-1457 / 21-04-1509), koning van 1485 – 1509. Zijn moeder was Elisabeth van York die in 1503 is overleden. Hendrik was koning van Engeland van 1509 – 1547.

Hendrik was zeer intelligent en zeer geïnteresseerd in kunsten (waarvan hij een beschermer was) en wetenschappen. Hij was liefdeloos, egoïstisch en wreed. Hij was erg muzikaal en bespeelde de luit. Bij zijn overlijden liet hij een grote collectie muziekinstrumenten na. Eveneens schreef hij ongeveer 35 muziekstukken (zie onderaan dit stuk het bekendste van Hendrik). Hij was eveneens goed in tennis, paardrijden en het steekspel. Uit onderzoek is nu gebleken dat hij ook voetbalde, een spel dat nauwelijks regels kende en waarin geweld de boventoon voerde. Deze ontdekking wordt afgeleid uit het feit dat de koning voetbalschoenen bestelde bij zijn schoenlapper. Deze schoenen kostte de koning vier shilling (ongeveer € 145,00 nu).

Stappen

Blauwbaard

In totaal heeft hij zes vrouwen gehuwd. Twee daarvan heeft hij laten vermoorden, van twee heeft hij zich laten scheiden. Één overleed in het kraambed en de 6e heeft Hendrik overleefd. Hierdoor heeft hij bekendheid gekregen en kreeg hij de bijnaam koning Blauwbaard. Dit naar de koning van het gelijknamige gruwelijke sprookje Blauwbaard.

Hendrik en voetbal

De liefde van de koning voor de voetbalsport verdween toen hij ouder werd. In 1548 verbood hij zelfs dit spel, omdat deze te vaak rellen veroorzaakte. Voetbal was in de tijd van Hendrik heel anders dan onze voetbalsport. De teams bestonden uit honderden personen en het speelveld was zeer groot: de mannen uit de dorpsteams probeerden een opgeblazen varkensblaas van het ene dorp naar het andere te schoppen. Doelen en scheidsrechters kwamen er niet aan te pas.

Zijn huwelijken

Hendrik staat in de geschiedenisboeken bekend als de koning die zeer liefdeloos met zijn vrouwen omsprong. Hij ontdeed zich van hen wanneer het hem uitkwam, wat meestal gebeurde als hij zijn zin niet kreeg of een verliefd werd op een andere vrouw.

1. Catharina van Aragon

Op 11 juni 1509 trouwt de ongeveer 18 jarige Hendrik met de dan 24 jarige (15-12-1485) Catharina van Aragon, de weduwe van zijn broer. Zij was de dochter van koning Ferdinand II (Spanje). Zij was de jongere zuster van Johanna de Waanzinnige. Het huwelijk vond plaats in de kapel van het Observantenklooster.

Zij kregen twee kinderen, een zoontje Hendrik, geboren op 1 januari 1511, dat helaas maar 2 maanden oud mocht worden en op 18 februari 1516 een dochter, de latere koningin Mary van Engeland.

Hij scheidde van haar in mei 1533. Catharina stierf op 7 januari 1536 aan een vorm van kanker.

Omdat Hendrik een meningsverschil had met de paus over zijn echtscheiding (Rome wilde zijn huwelijk niet ongeldig verklaren omdat hij met de weduwe van zijn broer was getrouwd). Toen deze driftige koning zijn zin niet kreeg, schreef hij de Act of Supremacy uit, waarmee de Engelse kerk zich losmaakte van Rome en een onafhankelijke staatskerk werd. Hiermee plaatste hij zichzelf aan het hoofd van de Engelse katholieke kerk. Zo ontstond in 1534 de Angelicaanse Kerk.

2. Anna Boleyn

Op 15 januari 1533 trouwt Hendrik in het geheim met Anna Boleyn een 26 jarige dochter (geboren in 1507, datum onbekend) van Thomas Boleyn en de tweede hertogin van Norfolk Elizabeth Howard.

Al in 1525 probeert Hendrik Anna tot zijn maîtresse te maken. De ambitieuze Anna, op dat moment nog hofdame van de 1e echtgenote van de koning, wilde koningin van Engeland worden en gaat niet in op de verzoeken van haar vorst. Hendrik en Anna kregen 1 kind, een dochter op 7 september 1533, Elisabeth, de latere koningin van Engeland.

Op 19 mei 1536 liet Hendrik zijn 2e echtgenote onthoofden wegens ontrouw.

3. Jane Seymour

Dit derde huwelijk werd voltrokken op 30 mei 1536 (elf dagen na de executie van zijn 2e vrouw) in het paleis van Whitehall. Hendrik toen al 44 jaar oud, trouwde met de ongeveer 26 jarige Jane (waarschijnlijk geboren in 1509 of 1510). Zij was de dochter van Sir John Seymour, die vanwege zijn krijgsverdiensten door Hendrik werd geridderd en de zuster van Edward Seymour, die later hertog van Somerset zou worden.

Jane was (evenals Anna) hofdame bij koningin Catharine. Toen Anna koningin werd, werd Jane hofdame bij de nieuwe koningin. Hendrik kreeg ook bij Jane een kind, de enige in leven blijvende zoon, Edward VI, geboren op 12 oktober 1537. Helaas stierf Jane 12 dagen na de geboorte van dit kind.

4. Anna van Kleef

De op 22 september 1515 geboren Anna van Kleef, dochter van Duitse hertog Johan III van Kleef, wordt de 4e vrouw van Hendrik. Hij stuurde Thomas Cromwell langs de Europese hoven om een nieuwe bruid voor hem te zoeken. Thomas schildert een enorm positief beeld van deze vrouw. Hendrik knapt enorm af op het uiterlijk van deze vrouw, wanneer hij haar in levende lijve ziet. Hendrik kan echter niet onder het huwelijk uit en trouwt haar op 6 oktober 1539. Nog binnen een jaar laat hij zich van haar scheiden op 7 juli 1540. Ze kreeg een royaal jaargeld, diverse woningen en was een geziene gast op diverse bijeenkomsten.

Anna stierf op 28 juli 1557, pas 42 jaar oud en is begraven in de Westminster Abbey.

5. Catharina Howard

Op Catharina laat Hendrik zijn oog vallen op zijn 5e echtgenote (geboren in 1520). Zij is de dochter van Lord Edmund Howard, de kleindochter van de graaf van Norfolk. Tevens is zij een nicht van Anna Boleyn. Zij trouwen op 12 juli 1543 in het paleis van Hampton Court. Catharina was een dame die niet altijd besefte wat de gevolgen van haar flirten zouden inhouden. Hendrik stapelgek op haar, noemde haar “zijn roos zonder doorn”.

Na haar huwelijk zette zij haar levenswandel voort, zij was jong en voelde zich meer aangetrokken tot jonge mannen. De tegenstanders van haar beschuldigde haar als snel van ontrouw. De koning weigerde de beschuldigingen te geloven, maar die bleken overtuigend. 17 Maanden na haar huwelijk werd zij gearresteerd. Eerst werden haar minnaars naar 16e eeuws gebruik onthoofd, waarna zij zelf op 13 februari 1542 haar hoofdje verloor.

6. Catharine Parr

Nog éénmaal zal Hendrik in het huwelijk treden. Dit keer trouwde hij op 12 juli 1543. Deze dochter van Sir Thomas Parr en Maud Green, was reeds eerder getrouwd met en weduwe van John Neville. Na zijn dood begon zij een relatie met Thomas Seymour, de broer van Jane. Zij dorst geen nee te zeggen tegen een aanzoek van Hendrik en trouwde met hem. Catherine is degene geweest die een verzoening tot stand heeft gebracht tussen Hendrik en zijn dochters. Ook is zij de vrouw geweest die haar echtgenoot heeft verpleegd tijdens de laatste periode van zijn leven.

Na vijfendertig jaar van absolute macht was koning Hendrik VIII een afzichtelijk corpulente, door en door slechte oude man, die zelden in het openbaar werd gezien. De stervende koning werd in een reusachtige gesloten draagstoel rondgedragen. De etter van de wonden op zijn benen lekte door zijn zwachtels.

Na de dood van Hendrik is zij alsnog getrouwd met haar grote liefde, Thomas Seymour. Zij stierf in het kraambed op 7 september 1548.

Maîtresse

Ondanks al zijn huwelijken had Hendrik ook nog een maîtresse, Elisabeth Blount. Zij schonk hem een zoon, Henty Fitzry, die echter 20 jaar oud werd.

Muziekstuk van Hendrik

Pastime with good company”.

Pastime with good company

I love and shall until I die.

Grudge who likes, but none deny,

So God be pleased, thus live will I.

For my pastance:

Hunt, sing, and dance.

My heart is set!

All goodly sport

For my comfort.

Who shall me let?

Youth must have some dalliance,

Of good or ill some pastance.

Company I think then best --

All thoughts and fantasies to digest.

For idleness

Is chief mistress

Of vices all.

Then who can say

But mirth and play

Is best of all?

Company with honesty

Is virtue -- vices to flee.

Company is good and ill,

But every man has his free will.

The best ensue.

The worst eschew.

My mind shall be.

Virtue to use.

Vice to refuse.

Thus shall I use me!

Handige links