Wie is Lady Diana

Inleiding

Ze was de lieveling van het Britse volk, de echtgenote van Prins Charles en de moeder van de prinsen William en Harry. Na haar scheiding van prins Charles leerde zij Dodi Al Fayed kennen. De geruchten gingen dat de twee trouwplannen hadden. Helaas hebben zij dit nooit kunnen bevestigen of ontkennen, beiden kwamen om bij een auto-ongeluk in Parijs.

Stappen

Stamboom

Lady Diana Frances Spencer wordt op 1 juli 1961, op Sandringham in Norfolk, geboren als derde dochter van de VIIIe graaf John Spencer en Lady Frances Ruth Burke-Roche.

Ze wordt geboren in een aristocratische familie met van verschillende kanten koninklijke voorouders:

 • Van haar vaders kant was zij een nakomeling van koning Charles II van Engeland (weliswaar door twee onwettige zoons):
 1. Henry Ritzroy; 1e hertog van Grafton, zoon van Barbara Villiers, 1e hertogin van Cleveland
 2. Charles Lennox; 1e hertog van Richmond en Lennox, zoon van Louis de Kérouaille, 1e hertogin van Portsmouth
 • Ook via haar vaders kant een koning James II van Engeland (door een onwettige dochter):
 1. Henrietta Fitzjames; dochter van Arabella Churchill, zuster van John Churchill, 1e hertog van Marlborough

Zij was verder verwant aan:

 • Robert I (the Bruce) en koningin Mary van Schotland
 • Koningin Mary Boleyn
 • Lady Catherina Grey
 • Maria de Salina
 • John Egerton, 2e graaf van Bridgewater
 • James Stanley, 7e graaf van Derby

Diana Spencer

Op 6 jarige leeftijd gaan de ouders van Diana uit elkaar, zij gaat naar de Silfield School, Riddlesworth Hall en West Heath Girl´s School. Deze laatste school werd niet afgemaakt en zij vertrekt naar Zwitserland naar het Institut Alpin Videmanette.

Zij blonk uit in zwemmen en duiken. Ook klassiek ballet had haar passie, maar hier kon zij geen carrière van maken omdat zij te lang was.

Eén van de doelen die zij later steunde was het Britse Nationale Ballet.

Diana en Charles

Wanneer Diana 16 jaar oud is brengt prins Charles een bezoek aan het landgoed van haar ouders omdat hij toen het vriendje van haar zus Sarah was. Deze zette hem aan de kant, omdat zij hem te saai vond.

Drie jaar later, op 24 februari 1981, Diana is dan 19 jaar oud, verlooft zij zich met de 13 jaar oudere prins Charles. Van het volk krijgt zij algauw de bijnaam “shy Di”, oftewel de verlegen Di. Op 29 juli 1981 trouwen zij in de St. Paul´s Cathedral van Londen, waarbij Diana er werkelijk uitzag als een sprookjes prinses. Haar trouwjapon werd breed uitgemeten in iedere denkbare krant in de wereld.

De huwelijksvoltrekking werd wereldwijd gevolgd door ongeveer 750.000.000 mensen.

Haar trots, de prinsen

Nog geen jaar na haar huwelijk schenkt zij het leven op 21 juni 1982 aan de kroonprins prins William en nog geen twee jaar later, op 15 september 1984 wordt prins Harry geboren. Het koninkrijk is zeker van troonopvolging.

Beide prinsen zijn haar trots, zij maak veel tijd voor ze vrij en is ze vastbesloten om ze een stabiele en veilige jeugd te geven. Helaas heeft ze dit niet kunnen afmaken.

De scheiding

Negen jaar na haar huwelijk gaan Charles en Diana uit elkaar, Diana heeft altijd aangegeven dat de aanleiding hiervan ligt bij het feit dat Charles nog steeds van Camilla Parker Bowles houdt en dit niet geheel onder stoelen en banken steekt.

Ook is een deel van de ergernissen die steeds groter worden tussen beiden, dat Charles graag een dochter had gewild, maar hun tweede kind bleek toch een dochter.

De goede doelen

Al ten tijde van haar huwelijk zette Diana zich in voor de minder bedeelde, maar na haar scheiding ging zij steeds meer reizen maken en bezocht steeds meer liefdadigheidsinstellingen. Heel erg bekend is haar bezoek aan een tehuis voor aidsweesjes en de foto van Diana met een aids kind in haar armen.

Zo was één van haar belangrijkste doelen het verwijderen van landmijnen in vele landen waar oorlogen gevoerd waren. Zij bracht zelf bezoeken aan de landen waar deze landmijnen nog aanwezig waren.

Aan het einde van haar leven zette zij zich in voor meer dan 100 goede doelen. In 1995 ontving zij de Humanitarian of the Year Award.

Haar dood

In augustus 1997 kreeg zij een relatie met Dodi Al Fayed, een zoon van de huidige eigenaar van het warenhuis Harrods in Londen. Deze verhouding deed veel stof opwaaien bij de Engelse regering, want Diana bleef toch altijd nog de toekomstige koningin moeder en een relatie met deze Egyptische man werd niet geaccepteerd.

De relatie is nog heel pril wanneer zij in de nacht van 30 op 31 augustus 1997 in Parijs het beroemde Ritz-hotel verlaten. Om een nog steeds niet officieel vastgestelde oorzaak knalt de auto van het verliefde stel tegen een pilaar in een tunnel en de beide inzittenden komen om het leven.

Er komt een einde aan het leven van een vrouw die later door de toenmalige premier van Engeland, Tony Blair wordt omschreven “Diana peoples princess”. De hele wereld is in rouw gedompeld, haar begrafenis op 6 september wordt geëscorteerd door 6.000.000 mensen die langs de weg van de stoet staan.

In de Westminster Abbey nemen 2.000 genodigden afscheid van de prinses, waarna zij begraven wordt op het eilandje van het landgoed van haar broer. Tijdens de ceremonie in de kerk brengt Elton een speciaal voor Diana herschreven versie van het nummer “Candle in the wind” ten gehore.

Memorials

Op 1 juli 2007 hebben haar zoons een herdenkingsconcert georganiseerd in het Wimbley stadion in Londen, waar naast Elton John ook haar favoriete band Duran Duran optrad. De opbrengst van de kaart verkoop zal ten goede komen aan de doelen die zij bij leven steunde.

Dan volgt op de dag van haar sterven, 31 augustus een memorial plaats in de Guard´s Chapel vlak bij Buckingham Palace, waarbij wederom de prinsen de aanwezigen toespreken.

Musical

In het najaar van 2007 neemt de Nederlander Ebby Habbema de regie op zich van de, van oorsprong, Amerikaanse, musical “Princess Diana, the Musical”. Deze moet op 17 december in première gaan in de Philipshalle in Düsseldorf te Duitsland.