Wat is Van der Pigge

Inleiding

AlgemeenWanneer je in de stad Haarlem iemand vraagt wat Van der Pigge is, zullen de meeste antwoorden “ja, die ken ik wel, dat is die gezellige oude drogisterij bij Vroom & Dreesman”.

De oude winkel is meer dan 150, zeg maar bijna 160 jaar oud en zit nog steeds in hetzelfde pand in de binnenstad van Haarlem.

Stappen

Van der PiggeOp 3 maart 1849 werd een winkel “affaire in droogerijen en specerijen”, geopend aan de Gierstraat 3 te Haarlem. A.J. van der Pigge (roepnaam Antonie) opende zijn winkel en was (en is nog steeds) gespecialiseerd in kruiden met oeroude recepturen. Ook voert hij een groothandel in etherische oliën, vetten, wassen, kruiden, specerijen en chemicaliën. Na ruim anderhalve eeuw ervaring heeft de zaak een autoriteit op het gebied van kruidengeneeskunde.

Aan het einde van de jaren ’20 van de vorige eeuw wilde het warenhuis V&D gaan uitbreiden. De locatie die zij hadden gekozen had tot gevolg dat een flink aantal kleine panden zou moeten verdwijnen voor de nieuwbouw. Zo kreeg de toenmalige eigenaar, dhr. Anton van Os, een brief op 1 october 1928”van het Centraal Woningbureau C. Berding uit Rotterdam. Zij trad op namens V&D:

Den WelEd. Heer A.J. van der Pigge (dit zou later worden gecorrigeerd in WelEd. Heer), Aangenaam zou het my zyn van U te Vernemen, of U in beginsel bereid zyt Uw pand Gierstraat No. 3 te Haarlem te verkoopen.”

Verder in de brief verzoekt Berding om een onderhoud en geeft aan dat wanneer Os niet wil verkopen hij verder niet lastig gevallen zal worden. De heer Van Os heeft onderaan de brief van Berding in potlood zijn antwoord neer geschreven:

“Naar aanleiding van Uw brief dd gisteren, deel ik U mede dan mijn Perceel Gierstraat 3 niet te koop is”.

Helaas hield Berding zich niet aan zijn woord en blijf de eigenaar van de drogisterij lastig vallen, en smeekte Van Os tot verkoop. Van Os bleef standhouden en er zat niets anders op dan dat V&D om Van der Pigge heen moest bouwen. Tot op heden staat het pand nog steeds als een poppenhuisje in de gevel van het warenhuis.

De in Haarlem geboren tekstdichter Lennart Nijgh schreef drie jaar voor zijn dood (2002), in 1999,het boek Met Open Mond. Hierin vertolkte hij de geschiedenis van de toen 150 jarige drogisterij Van der Pigge.

Het pand aan de GierstraatSinds de opening van de drogisterij is de zaak nog steeds zoals het ten tijde van de opening was. Het zowel aan de buitengevels, als de inrichting een monument. Het lijkt wel of in de winkel de tijd is blijven stilstaan, er hangt een boeket van weldadige geuren. Het zelfde, oude interieur waar de stopflessen, puntzakjes en gapers nog aanwezig zijn. Ook zijn er opgezette krokodillen in de winkel te vinden.

HofleverancierOp 3 maart 1999 mocht drogisterij Van der Pigge zich hofleverancier noemen. Op de dag dat het bedrijfje 150 jaar bestaat verleent Koningin Beatrix het Koninklijk Wapen met de titel “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier”.

Deze titel wordt slechts toegekend ter gelegenheid van een jubileum van tenminste 100 jaar, en dan pas wanneer het bedrijf een vooraanstaande plaats in de gemeente of regio van de vestiging inneemt.

Dreiging tot verkoopToen Menno van Os, eigenaar van de drogisterij, op 1 mei 2007 aan een slopende ziekte overleed, ontstonden er problemen over de opvolging. Hij was sinds 1993 de eigenaar, als vijfde generatie, en betrok in 2001 zijn jongere broer Jan Willem bij het bedrijf. Hij benoemde hem in 2004 tot mede directeur. Doordat Menno ziek werd heeft hij zijn wens nooit meer kunnen bekrachtigen, namelijk Jan Willem tot mede eigenaar en zijn opvolger maken.

Door de dood van Menno is het bedrijf in handen gekomen van een bestuur. Deze heeft kort geleden te kennen gegeven de drogisterij te willen verkopen. Hiermee zou het bedrijf voor het eerst in bijna 160 jaar in handen komen van een niet familielid.

De medewerkers van drogisterij Van der Pigge zijn op zaterdag 6 september 2008 een actie begonnen om steun te verkrijgen de winkel in handen van de familie Van Os te houden. Ze hebben hiervoor een speciale website geopend, www.vriendenvanpigge.nl, waarop steunbetuigingen geplaatst kunnen worden. De vader van de overleden Menno, en van de beoogde opvolger Jan Willem, is nog in leven en een krachtig voorstander van de benoeming van zijn zoon tot eigenaar van de winkel.


Reacties (2)

Reageer
Ekisabeth Bolczek reageerde 10 jaar geleden
17 Jul 13:26
Mijne Heren,

Graag zou ik van U vernemen of het boek van Robert Long over het 150-jarige bestaan van uw Drogisterij Van der Pigge nog verkrijgbaar is.
Ik woon sinds vele jaren in Spanje, maar omdat ik met vakantie naar Santpoort ging naar het ouderlijk huis, was ik altijd nog klant bij Van der Pigge.
Sinds kort hanteer ik de computer en op Internet kwam ik er achter, dat er over de drogisterij een boek geschreven is, hetgeen ik graag zou willen hebben.
Ik zou het zeer op prijsstellen hierover van U te horren.
Ook ga ik op het web www.vriendenvanpigge.nl mijn stem geven aan het voortbestaan van de drogisterij, het zou een grote misdaad zijn als die verdwijnt voor de gril van een bedrijf als V & D. Dat mag niet gebeuren.
Ik hoop dat de heer Jan Willem van der Pigge inmiddels het beheer van de winkel in handen heeft en dat iedereen nog lang van deze unieke drogisterij mag genieten. Hoewel ik in het buitenland woon, denk ik met nostalgie terug aan de keren dat ik b.v. speculaaskruiden daar kocht of een remedie voor de verkoudheid.
Dat zijn dingen die je niet vergeet al zit je ver weg.
Daarom hoop ik dat ik spoedig van U mag horen of er bij U of ergens anders nog exemplaren van "Met open mond" te verkrijgen zijn.

Bij voorbaar hartelijk dank voor de moeite en in afwachting van Uw antwoord, verblijf ik,

Met vriendelijke groeten,

Elisabeth Bolczek,
Avenida Alcazar, 49, escalera derecha, 3C,
13640 HERENCIA (C. Real),
España.

Ninille reageerde 15 jaar geleden
03 Mar 14:27
en van dat laatste gedeelte is helemaal niks waar. Er is een dochter die helemaal niet van plan is de zaak te verkopen. Zij wil dat het wordt voortgezet zoals haar vader het altijd voor ogen had. Gek hoor dat een opa zich zo tegen zijn eigen kleindochter keert. Ik ken haar en ik weet dat ze hier erg verdrietig van is.