Wie waren de gebroeders Wright

Inleiding

In het jaar 1903 leefden de twee broers Wilbur en Orville Wright in de Verenigde Staten. Wilbur en Orville Wright groeiden op in Dayton Ohoi, aan het eind van de negentiende eeuw. Hun moeder stierf op jonge leeftijd. De twee broers waren ondernemers. Wilbur stopte in 1889 vroegtijdig met zijn middelbare schoolopleiding, begon een drukkerij en gaf zijn eigen krant uit. Orville verzorgde zijn moeder tot haar dood, en sloot zich in 1890 bij zijn broer aan.

The Wright Cycle Company

In 1894 begonnen de Wright brothers met het repareren en verkopen van fietsen. De tweewieler maakte een stormachtige opkomst in die tijd. Hun krant was inmiddels weggeconcurreerd door de grote namen, dus was er tijd over naast het doen van het reguliere drukwerk. Na twee jaar begonnen ze hun eigen fietswinkel: The Wright Cycle Company.

In diezelfde tijd gingen diverse enthousiastelingen de uitdaging aan om een vliegmachine te bouwen; niemand had succes. Het viel de gebroeders Wright op dat al deze primitieve toestellen één belangrijk aspect misten: gedegen besturing. Wilbur en Orville vonden een nieuwe uitdaging!

Tweedekker

In 1899 ontwierp Wilbur een systeem dat de vleugels van een biplane (“tweedekker”) op een bepaalde manier kon vervormen, waardoor deze naar links of rechts bewoog. De broers testten het systeem in de vorm van een zweefvlieger.

Er werd een testlocatie gezocht op de Outer Banks: een eilandengroep in de Atlantische Oceaan. De harde wind voor het opstijgen, en het vele zand (voor een zachte landing) vormden de ideale omstandigheden voor de proefvluchten.

De eerste twee testmodellen bleken geen succes. Er waren problemen met opstijgen, en de controle over de zweefvliegers was minimaal. De oplossing werd gevonden in de winter van 1901-1902, waarin de gebroeders Wright een windtunnel bouwden en met schaalmodellen de ideale vleugelvorm bepaalden. De reeks experimenten resulteerden in het ontwerp van een derde zweefvlieger, dat in 1902 getest werd. En met succes! Wilbur en Orville hadden volledige controle over hun creatie!

In de winter van 1902-1903 zetten ze de volgende stap. Met de hulp van Charlie Taylor, hun werktuigkundige, ontwierpen ze een benzinemotor voor hun toestel. Deze was licht en toch krachtig genoeg om een vliegtuig aan te drijven. Tevens ontwierpen ze, met de verworven kennis van de windtunnelexperimenten, de perfecte propellers.

Links


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden