Back to Mac-event 20 oktober 2010

Wat is back to Mac-event?

Op het back to Mac event werden presentaties gegeven over de nieuwe producten die bij Apple of aanverwante zaken geïntroduceerd gaan worden. Het was deze keer via live stream te volgen voor de echte fans en de echte Mac die hards kijken elke keer weer uit naar dit event. Op internet wordt druk gespeculeerd welke nieuwe functionaliteiten, programma's en apparatuur er ontwikkeld zal worden. Maar wat was er deze keer nieuw?

Uitbreiding functionaliteit App store

De App store is niet meer alleen voor de Ipad, Iphone of de Ipod maar ook voor de andere gebruikers toegankelijk.

Waarom is dat zo aantrekkelijk. De Apps die worden aangeboden in de App store zijn vaak gratis of voor een gering bedrag te koop. Daarmee kun je dus een applicatie voor een geringe prijs testen of, wanneer het voor jou voldoende mogelijkheden biedt, blijven gebruiken. Na aankoop is het op meerdere platforms te gebruiken en het wordt automatisch geupdate wanneer er een nieuwe versie wordt gelanceerd. Aangegeven is dat de App store voor de huidige gebruikers van Snow Leopard over drie maanden in de lucht zou moeten zijn.

Snow leopard verdwijnt, welkom OS X lion

Ook zal het stuurprogramma genaamd Snow Leopard verdwijnen. Rond de zomer van 2011 zal OS X lion op de markt worden gebracht. Nog niet geheel is bekend gemaakt wat er nieuw is in deze versie. Apple lichte een tipje van de sluier dat er iOS elementen in verwerkt zijn. iOS is het stuurprogramma waar de Ipad, Iphone en Ipod touch op draaien. Apple gebruikers met zowel een Mac en een van de bovenstaande drie apparaten gebruiken dus verschillende stuurprogramma's (MacOS versus iOS).

In de toekomst zal de weergave van de beschikbare applicaties op de Macs op eenzelfde wijze, via Launchpad, als op de Ipad en op de Iphone. Daarnaast worden drie programma's samengevoegd in Mission Control, te weten Exposé, Dashboard en Spaces.

Facetime beschikbaar voor alle Apple producten

De beschikbaarheid van Facetime wordt uitgebreidt naar alle Apple-producten. Je kunt dan via Facetime chatten met een eigenaar van een Mac, maar ook van een Iphone of Ipad. De beta-versie van Facetime is overigens al beschikbaar voor eigenaren met een Mac waarop Snow Leopard draait.

iLife'11

iMovie'11, iPhoto'11 en Garageband'11 zijn de nieuwe versies die meegeleverd gaan worden bij een nieuwe Mac. Is er voor de huidige gebruikers dan geen update mogelijk. Natuurlijk is daar ook aan gedacht. De huidige gebruikers kunnen voor $49 dollar hun pakket upgraden. Wat is er dan vernieuwd in deze programma's. Voor iMovie'11 geldt bijvoorbeeld dat er nieuwe trailers zijn, maar ook dat het eenvoudiger zou moeten worden om je filmpjes te delen. iPhoto'11 geeft ondermeer nieuwe e-mail templates, zodat het makkelijker wordt om te e-mailen en een vereenvoudigde manier om fotoalbums te maken en Garageband heeft nieuwe instructiefilmpjes hoe je gitaar en piano kunt leren spelen. En dit is een kleine greep uit de nieuwe mogelijkheden van iLife'11.

One more thing

En natuurlijk eindigde het event weer met Steve Jobs "one more thing". Dit is de gebruikelijke zin bij elke presentatie voor de klapper van Apple. In dit geval de introductie van 2 nieuwe MacBookAir. Een met een 9 inch en de andere met een 11 inch scherm. Deze nieuwe generatie is nog lichter, heeft een normaal toetsenbord en gaat nog langer meer bij gebruik en bij de standby functie.

Verwachtingen waargemaakt bij dit event

En, zoals gewoonlijk, zijn de hooggespannen verwachtingen bij menig Apple-fan weer waargemaakt. Het lijkt of, in tegestelling tot microsoft (zo men bij Apple zegt) men daar wel luistert naar de gebruiker. Of je het daar mee eens bent of niet, het valt niet te ontkennen dat de nieuwste windows features vaak lijken op een Apple design (maar dat kan ook een vooroordeel zijn)...