Vastelaovend oftewel carnaval 2010

Vastelaovend

Het is weer bijna zo ver: tijd voor carnaval!! Voor de insiders en Limburgers onder ons beter bekend als: Vastelaovend!!! Wat carnaval precies is kun je hier:Wat is Carnaval lezen. Carnaval wordt op meerdere plaatsen gevierd, maar het bekendste van alles is toch wel Limburg. Niks brabant, niks Belgie... Limburg is dé carnavalsstreek!

Rood, geel en groen: de kleur van carnaval

De kleuren van carnaval zijn rood geel en groen (roed geel en greun). Bekende carnavalkleidng is dan ook vaak voorzien van deze kleuren; narrenpakken, clownspakken, ballerina's. De grootste carnavalszaak is te vinden in Heerlen. Carnavalswierts is een echte haapening om daar een ste gaan kijken. Een Albert Heijn XL alleen dan met enkel carnavalsspullen. Je kunt het zo gek niet bedenken; schmink, pakken, snorren, pruiken, cd's, alles!

Vastelaovend top 10, carnaval top 10

Er zijn duizenden carnavalsliedjes en elk jaar komen er weer velen bij. Elk dorp of elke streek heeft zijn eigen groepen en songs. Maar hieronder staat een top 10:

  1. Fransz Theunisz - Roed geel greun
  2. Wiel Nakken - Puumelke
  3. Pierre Knoops - Kom mer achter mich aan
  4. Radlers - Super sjoenen daag
  5.  Franzs Theunisz - Sjiengeleboem
  6. Toddezak - Ni miër en ni minder
  7. Neet oet lottum - Hald mich ens vas
  8. Jocus - Disco Dens
  9. Ziesjoem - Lekker menneke
  10. W-dreej - Höf de glazer in de lôch

Natuurlijk zijn er velen anderen, dus zoek gerust op internet naar andere top-lijsten. Gegarandeerd leuke en feestelijke liedjes. Tips: Beppie kraft, Neet oet lottum, Fransz theunisz, rowwen heze, pierre knoops, jocus band. Ook vanuit Duitsland afgeleide liedjes doen het vaak goed: hof die glazer ind e loch, tinge linge ling daar komt de alpen express bv.

Roed, geel en greun zijn de kleuren van carnaval! waar komen de kleuren vandaan?

Er zijn meerdere verklaringen voor de kleuren maar de meest waarschijnlijke is die van de nar afkomst. In de middeleeuwen kwam je de hofnar nog vaak tegen. Veel al uitgedorst in de kleuren rood, geel en groen. In tegenstelling tot vandaag de dag hadden kleuren vroeger veel meer betekenis dan nu. Dit geldt ook voor de kleuren rood geel en groen. Rood komt van vurigheid, liefde, christelijke deugdzaamheid, maar ook voor bijvoorbeeld strijd en oorlog. Geel staat voornamelijk voor opgewektheid. Ook erotiek en uitgelatenheid slaan op geel. Bij de kleur groen wordt gedacht aan termen als bijvoorbeeld jeugdigheid, vrijmoedigheid, levendigheid. Het symboliseert groei en de bloei van je leven. Maar ook dwassheid (nar) of onervaren. Denk maar aan het woord groentje: iemand met weinig ervaring. 'Die komt net kijken'.

LVK Limburg - LVK 2011 Noord-Limburg

Organisaties kunnen zich nog aanmelden via de website www.stichtinglvk.nl

LVK Limburg - LVK 2010 Thorn

Elk jaar wordt het LVK festival gehouden. Uit alle dorpen van Limburg worden inzendingen van liedjes gedaan en door middel van voorrondes en uit eindelijk finales komt elk jaar de winnar te voor schijn. Vorig jaar was Toddezak - Ni miër en ni minder de grote winnaar met hun vrolijke liedje. Wie dit jaar de kampioen wordt gaat bekend worden op 5 februari 2010!

Tot slot nog een opmerking aan iedereen die dit jaar gaat carnavallen: ALAAF!!!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden