Backpacken naar Ko Samui, Thailand

Inleiding

Thailand is een erg populair land voor backpackers. De mooie natuur, lekker eten, goedkope accommodatie en vriendelijke mensen maken het land erg aantrekkelijk voor mensen die reizen met een budget. Ko Samui is een eiland in de zuidelijke golf van Thailand. Ko samui is gelegen ten zuiden van de eilanden Ko Tao (bekend om zijn mooie duiklocaties) en Ko Phangan (Bekend van de Full Moon party). Ko Samui is het meest ontwikkelde van de drie. In tegenstelling tot de andere twee eilanden zijn er op Ko Samui internationale hotel ketens gevestigd. Net als de twee andere Thaise eilanden heeft Ko Samui mooie stranden en baaien. Een nadeel van het ontwikkelde toerisme is dat het voor backpackers al snel wat duurder kan uitvallen. Op Ko Samui komen niet alleen backpackers maar ook "jetsetters". Ondanks de ietwat hogere prijzen is het eiland nog steeds de moeite waard om te bezoeken voor backpackers. Bekijk voor gave internationale horeca trips VenueXperience.org

Klimaat op Ko Samui

Ligging van Ko Samui, Thailand

Ko Samui heeft een tropisch klimaat. Het klimaat wijkt af van de rest van het land door de ligging in de golf van Thailand. De maximum temperatuur varieert veelal tussen de 28 en 35 graden, waarbij deze laatste waarde vooral in de maanden april tot en met september wordt bereikt. In de rest van het jaar ligt de maximum waarde zo tussen de 28 en 32 graden. In de maanden december en januari kan de minimum temperatuur wel eens zakken tot de 20 graden grens. In de rest van het jaar liggen de minima gemiddeld tussen de 24 en 26 graden. De droogste tijd is van februari tot juli, waarbij de neerslaghoeveelheden zo tussen de 100 en 200 mm liggen. Vanaf augustus begint langzaam de zuidoostmoesson te waaien die vanaf oktober op volle sterkte is. Neerslaghoeveelheden in de periode oktober - december liggen zo tussen de 200 en 400 mm per maand. Bovendien waaien regelmatig krachtige winden.

Het Toerisme op Ko Samui

De toeristische ontwikkeling begon rond 1970 met de komst van backpackers. De tot dan toe populaire bestemmingen in Thailand voor deze groep waren al in de greep geraakt van het beginnend massatoerisme. De backpackers waren op zoek naar nog relatief ongerepte gebieden en Ko Samui bleek een uitstekende bestemming. Het lag geïsoleerd (er was slechts een nachtboot met een vaartijd van meer dan zes uur of men moest van kokosnootboten gebruikmaken), kende nauwelijks faciliteiten en was daarom interessant.

In 1999 bezochten 776.000 toeristen het eiland, in 2000 waren er dat 823.000 en in 2001 837.000. Sinds 2000 kent het eiland een stormachtige ontwikkeling op het vlak van villabouw en resortontwikkeling. Feitelijk betekent dit een derde fase in de toeristische ontwikkeling. Tientallen projectontwikkelaars zijn er momenteel actief. De bouwactiviteiten zijn vooral zichtbaar in Chaweng, Bophut, Maenam en Lamai.

Wat te doen op Ko Samui in Thailand?

Zonsopkomst Ko Samui, Thailand

Ko Samui heeft door zijn ontwikkeling veel aan diversiteit gewonnen en biedt daarom voor ieder wat wils. Voor mensen die luxe willen, men kan verblijven in dure hotels, genieten van goedkope massages en cocktails bestellen bij persoonlijke butlers. Vele hotels bieden privé villa's aan een zwembad, of beter nog aan/op het strand. Voor de vele backpackers die wel van een feestje houden: sluit je aan bij de vele mensen die op het strand "bucket drinken" (lees voor deze activiteit ook het artikel over Ko Phangan :-)) en kom tot rust op de mooie stranden.

Tenslotte heeft het eiland ook veel natuur en jungle die men kan verkennen.

Chaweng is de meest populaire plek op Ko Samui door zijn uitgestrekte strand met ontzettend helder water. Voor de beste foto mogelijkheden, wacht tot zonsondergang en geef je camera een swing!

Goed om te weten

Scooter op Ko Samui

Als je op zoek bent naar vervoer op Ko Samui dan is, net als de meeste delen in Thailand, het huren van een scooter de goedkoopste optie. Voordat je besluit om een scooter te huren, wees ervan op de hoogte dat het rijden op Ko Samui redelijk gevaarlijk is. De vele slinger wegen over de bergen, soms afgewisseld met tropische regenbuien kunnen gevaarlijke situaties opleveren. Als je toch besluit om een scooter te huren, vraag naar een helm met een plastic kap om de ogen te beschermen en draag veilige kleding (bijv een spijkerbroek) voor in het geval dat je valt.

Indien men vraagt om een paspoort achter te laten, is het altijd verstandiger om een rijbewijs of "cash deposit" achter te laten.

Links