Longnecks in Thailand

Inleiding

Aankomende zomervakantie, zijn we van plan 3 weken op vakantie te gaan naar Thailand. Het lijkt me prachtig, zo'n andere cultuur. Nu vond ik in de folder ook de zogenaamde Longneck vrouwen, die ik erg fascinerend vind. Eerder heb ik hier al een televisieprogramma over gezien.

Wat zijn Longnecks

De naam zegt het eigenlijk al, zogenaamde 'langnekken'. Longneck vrouwen wonen in Thailand, en behoren tot de stam 'Karen' in een afgelegen gebied. Ze onderscheiden zich op een speciale manier van andere vrouwen. Deze vrouwen dragen al vanaf het vijfde jaar, vijf koperen ringen om de nek. Naar naar mate de vrouwen ouder worden, komen er steeds meer koperen ringen bij, en wordt de nek als het ware uitgerekt, zou je denken. Dat is echter niet helemaal waar, want het schijnt dat de schouders juist naar beneden gedrukt worden. De ringen zijn een onderdeel van het leven van de vrouwen, en worden er dus nooit afgehaald. Het moet niet gezien worden als een sierraad dat ze zo af en toe om en af doen.

In het televisieprogramma, wilde een van de vrouwen, speciaal één keer haar ringen afdoen. Dit was voor de vrouw ontzettend eng, want haar nekspieren konden haar hoofd niet meer ondersteunen. Deze moesten zeer voorzichtig ondersteund worden door omstanders, want bij zulke zwakke spieren kan één verkeerde beweging in principe fataal zijn. De nek was door de loop van de jaren zo gewend geraakt aan de steun van de ringen, dat het zonder bijna onmogelijk was. Het was ook niet voor niks dat ze haar ringen vrij snel weer om wilde, wat ik goed kan begrijpen.

Waarom dragen ze ringen

De stam 'Karen' bestaat uit veel kleine stammen, ieder met zijn eigen gewoontes. De Longneck vrouwen behoren tot de Padaung die in Thailand leven. Het moeilijke van de traditie is, is dat de Padaung zelf niet goed weten, waarom ze het eigenlijk dragen. De verhalen zijn verloren gegaan, zou je kunnen zeggen. Wel weten ze, dat het een vorm van schoonheid is om zoveel mogelijk ringen te dragen. De vrouw met de meeste ringen, 37 maar liefst, wordt dan ook gezien als de grootste schoonheid van de Padaung.

Het gerucht dat ze ringen dragen omdat ze vroeger werden aangevallen door tijgers, en de nek een zwakke plek is, is nooit bewezen.

De nek en de armen

De Longnecks dragen niet alleen ringen om de nek, maar ook om de armen en benen. Dit wordt voor buitenstaanders als minder bijzonder ervaren vermoed ik, terwijl het voor de Padaung in principe even belangrijk is.

Op zich is het natuurlijk logisch dat ringen om de armen en benen minder bijzonder worden gevonden. Nekken vallen nu eenmaal meteen op, en bij benen of armen wordt er ook niks uitgerekt, waardoor het minder speciaal is.

Toerisme

Sinds een aantal jaar, zijn de Longnecks een officiële attractie geworden, als ik het zo mag noemen. Het staat letterlijk in reisbrochures als 'bezienswaardigheid'. Eigenlijk best vreemd, want voor de Padaung is het normaal, en dan komen er ineens hele drommen toeristen je nek bekijken!

Ik weet niet of ik het ooit zelf in het echt wil zien, want voor mij is de realiteit er een beetje af met zoveel massatoerisme.