Koning Bhumibol van Thailand

KONING BHUMIBOL VAN THAILAND

Een van de meest geliefde vorsten ter wereld is Koning Bhumibol van Thailand. Volledige titel van deze gerespecteerde koning is Prha Bat Somdet Phra Poraminttharamaha Bhumibol adulyadej Mahitalathibet Ramathibodi Chakrinaruebodin Sayamminthrathirat Borommanatbophit Hij is geboren op 5 december 1927 en sinds 1946 koning van Thailand.

Koning Bhumibol, oftewel Rama IX, volgde zijn broer Rama VIII nadat deze dood was aangetroffen in zijn slaapkamer. Zijn dood is nog steeds een raadsel. Of het was een natuurlijke dood of dat hij vermoord werd. Bhumibol werd geboren als de zoon van Prins mahidol Adulyadej (prins van Songkla, zoon van Rama V) en prinses Somdej Phra Sri Nakarindhara. Bhumibol verbleef een zeer groot deel van zijn jeugd in Zwitserland waar hij ook studeerde. Sinds 2 juli 1988 is h8ij de langst heersende koning van Thailand en sinds 23 mei 2000 ook de oudste. Op 28 april 1950 trouwde hij met Mom Rajawongse Sirikit Kittyakara. Op 5 mei 1950 werd hij tot koning gekroond. Zij kregen samen vier kinderen, Prinses Ubol Rattana (5 april 1951), Kroonprins Maha Valjiralongkorn (28 julie 1952) Prinses Maha Chakri Sirindhorn (2 april 1955) en Prinses Chulaborn (4 juli 1957) Hij had 1 ouder zuster Galyani Vadhana. Zij overleed in 2007.

regering

De Koning heeft een sterke invloed op de politiek. Thailand is een onstabiel land, politiek gezien. Bhumibol werd koning in een tijd waarin militairen de macht hadden en waarin de democratie soms ver te zoeken was. Er waren regelmatig staatsgrepen maar een aantal keren stuurde de koning de militairen terug naar de kazernes en vooral na 1973 heeft de koning gezorgd voor een redelijk stabiele democratie in het land. Op de dag voor zijn verjaardag, 5 december, houdt de koning altijd een toespraak op T.V. met soms de nodige kritiek op regeringen. De laatste staatsgreep was in 2006 en droeg in wezen zijn goedkeuring doordat hij de coupleiders op zijn paleis ontving. Deze staatsgreep door de militairen, verliep zonder bloedvergieten en was gericht tegen de premier Taksin. In 2007 werd er een nieuwe burger regering gekozen.

In 2006 vierde Thailand uitbundig het 60 jarig jubileum van hun koning.

respect

De bevolking van Thailand heeft diep respect voor de koning en zijn familie. Hij wordt gezien als vader van de natie en is symbool voor de eenheid van het Thaise volk. Het respect en de verering is een maatschappelijk fenomeen. Overal in het straatbeeld zie je foto's van hem en zijn familie. Iedere ochtend om 8 uur en s'avonds om 18 uur is er het volkslied op radio en T.V., winkels en warenhuizen en uit eerbied voor hun koning staan de mensen dan stil. Ook in de huizen en andere gebouwen hangt zijn foto (of van een of meerdere andere koningen) en deze hangt dan net iets hoger dan van bijv. gezins- of familieleden. Ook wordt er voor een film wordt gestart in de bioskoop eerst het volkslied gespeeld en beelden van de koning vertoond. Ditzelfde bij concerten. In het bijzijn van de koning wordt een ieder geacht lager te zitten dan de koning en mag niets in zijn handen worden gegeven worden. Deze verering is min of meer een Thaise traditie maar koning Bhumipol heeft daarnaast ook heel veel voor de bevolking gedaan en heeft meerdere projekten opgezet.

projekten

Een van de bekenste koninklijke projecten is wel het tegen gaan van de opiumteelt in het noorden van Thailand. In zijn paleistuin heeft hij proeven gedaan andere gewassen te telen dan de papaverplant. De aardbeienteelt mislukte maar na de proef met het verbouwen van koffie planten is de opiumteelt bijna geheel verdwenen. Als inkomstengarantie werd de koffie o.a. afgenomen door Thais Airways en de overheid. Andere projekten waren o.a. het beschikbaar stellen van waterbuffels aan arme boeren en het stichten van landerijen en kassen voor de verbouw van landbouwprodukten.

opvolging

De opvolging van de koning is een lastig probleem. De koning is boven de 80 en kampt met gezondheidsproblemen. De Thaise bevolking maakt zich zorgen om de koning, zijn gezondheid en vooral de opvolging na zijn overlijden. De kroonprins is niet zo geliefd bij de bevolking en heeft nauwelijks aanzien. De vrees bestaat dat na een periode van diepe rouw er politieke onrust zal ontstaan, en Thailand in een crisis zal storten.