Bangkok

Bangkok stad met de langste naam ter wereld.

De volledige naam is; Krungthepmahanakhon Amonratankosin Mahadilokphop Nophosin Ratchanhaniburirom Udomrathaniwetmahasa Amonphiman Awathansathit Sakkathatiya Witsanukamprasit. De betekenis hiervan is+ stad der engelen, grote stad der onsterfelijken, prachtige stad van de negen edelstenen, stad van de koning, stad van de koninklijke paleizen, huis van de vleesgeworden goden, gebouwd door Visvakarman in opdracht van Indra. De Thai noemen hun stad meestal Krung Threp, vrij vertaalt; Engelenstad. Bangkok (bang)betekent stad aan de rivieroever en kok `wilde olijf`, is de hoofdstad van Thailand. Een land dat net zo groot is als Frankrijk. De stad is groot, druk, angstaanjagend, lawaai en chaotisch. Maar ook cultureel, mooie gebouwen, imponerende winkels, veel bezienswaardigheden en een gezellig uitgaans leven. Bangkok is een van de mooiste steden in Azie.

ontwikkeling

De laatste vijftig jaren heeft Bangkok zich ontwikkeld tot een moderne stad en dat zet zich nog steeds door. Vroegere kanalen, khlongs geheten, die de stad de naam opleverde van het Venitie van het Oosten, werden gedempt en er verrezen grote kantoor/ en winkelpanden. Er werden hotels gebouwd en flatgebouwen. Het wegennet werd steeds groter en toen er geen plek meer was ging men de hoogte in. Er liggen nu kilometers lange snelwegen gebouwd op palen boven Bangkok. Dit alles trok veel toeristen naar Thailand, doch tegenwoordig wordt er een grote aanslag gepleegd op de zintuigen van de toeristen. Daarom verdwijnen deze meestal al weer snel uit Bangkok om af te reizen naar het zuiden, de stranden, of het noorden, de bergen. Dat is jammer. Bangkok heeft heel veel te bieden. Prachtige architectuur van vroeger, paleizen, tempels en huizen naast moderne wolkenkrabbers. De drukbevaren rivier, de Chao Phraya, welke Bangkok doorklieft geeft een verrassend beeld van het leven in Bangkok.

In de avond en nacht bruist de stad van het vertier en amusementsleven. Restaurants en eetstalletjes, mondaine nightclubs en vulgaire bars zijn overal te vinden.

lumpinipark

Je zou het niet zeggen maar een van Bangkoks mooiste parken ligt midden in de stad. Het Lumpinipark. Bij de aanleg van het park lag het in een buitenwijk van Bangkok maar tegenwoordig ligt het midden in een zakenwijk. Het heeft echter niets aan schoonheid verloren. Het park is groen en er is een meer aangelegd waar bezoekers een boot kunnen huren. Het is de groene long van Bangkok en wordt door de Thai druk bezocht voor een rondje joggen, om er Tai chi te beoefenen of een aerobic les te volgen.

china-town

Een van de mooiste wijken is de historische wijk China town. Het is een van de oudste en grootste Chinese wijken ter wereld. Het is er druk, vol, kleurrijk en chaotisch. Het kenmerkt zich door een doolhof van steegjes, kleine winkeltjes en marktkramen. Ooit was deze wijk het financiele centrum van Bangkok. Er zijn nog veel Chinese tradities die in ere worden gehouden door de Chinezen en de aparte sfeer in stand houden van dit stukje Bangkok.

dusit

In de wijk Dusit, in het noorden van bangkok, staan de belangrijkste regeringsgebouwen en koninklijke residenties. In het begin van de twintigste eeuw zijn deze naar hier verplaatst. Weg van de drukte rondom het grote paleis aan de oever van de Chao Phraya rivier. Naast de regerings gebouwen en paleizen wordt de wijk gevuld met universiteiten, particuliere scholen en parken, moderne huizen en torenhoge flats. Het Chitralada/paleis wordt bewoond door koning Bhumibol, Ook is hier het Vimanmek paleis te vinden. Een van de mooiste houten paleizen van Thailand. De parken met hun meren en schaduwrijke bossen bieden verkoeling in de tropische hitte. De dierentuin van Bangkok bevindt zich in het Dusitpark.

verkeer

Verkeersopstoppingen zijn het verkeersbeeld in Bangkok. Ondanks de komst van de metro en skytrein blijft het verkeer een grote bron van frustratie. Taxi´s en tuktuks, pick-ups en auto´s brengen de mensen waar ze willen maar het kan wel even duren. Evenals de bussen in alle uitvoeringen. Van zeer krakkemikkig tot de meest luxieuze VIP bussen.. Aangevuld met de duizenden bromfietsers die overal tussen doorvliegen. Dit alles geladeerd met een kakafonie van geluid en stinkende uitlaatgassen.

bangkok

Je houdt van deze stad of verafschuwt hem maar daarvoor zul je er eens geweest moeten zijn.