De witte tempel en meer in Chiang Rai

Thailand

Thailand staat bekend om zijn vriendelijke bevolking en de vele tempels. Een vakantie naar Thailand begint voor ons bij het reisbureau. We kopen een ticket en vanaf dat moment gaan we zoeken op internet waar we naar toe willen. Zo maken we een globaal plan. Onderweg krijg je vaak goede tips. Inmiddels zijn we vijf keer in Thailand geweest. We reizen daar per openbaar vervoer en overnachten in guesthouses.

Hoe kun je in Chiang Rai komen

Chiang Rai ligt 800 kilometer ten noorden van Bangkok en 180 kilometer noordelijk van Chiang Mai. Je kunt Chiang Rai per openbaar vervoer op verschillende manieren bereiken.

  • Door met een binnenlandse vlucht van Bangkok naar Chiang Rai te vliegen.
  • Een busreis met het openbaar vervoer van Chiang Mai naar Chiang Rai duurt ongeveer vier uur. Na twee uur is er meestal een sanitaire stop. Je hebt gelegenheid even je benen te strekken en iets te eten te kopen.
  • Vanaf Thaton per longtailboot over de Mae Kok rivier.

De tocht per boot

De rivier gaat vanaf Thaton eerst een stuk door een dal, daarna kronkelt zij zich door de bergen en het laatste stuk was weer vlak. Af en toe zitten er redelijke stroomversnellingen in. Ook is het een gedeelte heel rotsachtig. Bij moeilijke stukken roept de schipper iedereen tot de orde. Op je plaats blijven en stilzitten. Het is ongeveer drie uur varen. Na twee uur is er een stop bij een olifantendorp. Daar kun je er even uit en naar het toilet gaan.

De stad Chiang Rai

Het is de hoofdstad van de meest noordelijke provincie van Thailand. De stad ligt te midden van beboste berghellingen. Het is er minder druk en minder toeristisch dan in Chiang Mai. Elke dag is er een gezellige avondmarkt. De temperatuur is er prettig. Chiang Rai is bekend als startplaats voor trektochten.

Logeer adressen

Er zijn erg veel adressen in Chiang Rai waar je kunt overnachten. Wij hebben gelogeerd in Baan Bua guesthouse. Een goed bed, schone kamers, vriendelijke mensen en ontbijten in een mooie tuin. Dit alles op loopafstand van het centrum van de stad.

Orns Bookshop

Er zijn in Thailand veel plekken waar je tweedehands boeken kunt kopen en verkopen in elke denkbare taal, dus ook Nederlandse. De mooiste winkel die wij op dit gebied gezien hebben is Orns Bookshop in Chiang Rai. Het is een gewoon huis. De mensen wonen beneden en langs de trap beginnen de boeken. De hele bovenverdieping is ermee volgestouwd. Er wordt gevraagd je schoenen uit te doen en dan kun je vrij rondkijken.

De gouden klok

Dit is een groot goudkleurig gevaarte, midden op een rotonde. Elke avond om zeven, acht en negen uur verandert deze klok van kleur, goud-blauw-rood-groen-geel-paars. Als je dichtbij staat hoor je een carillon spelen en zie je dat een lotusbloem in het midden zich openvouwt.

Wat Rong Khun

Beter bekend als de Witte Tempel. Deze is gebouwd door een kunstenaar, de heer Chalermchai Kositpipat. Hij is met de bouw van de tempel begonnen in 1998. Het moet een heel groot complex worden. De buitenkant is bijna helemaal in wit met mozaïek van spiegelglas. Naast de ingang van deze tempel zijn vijvers waarin witte koi vissen zwemmen. Aan het begin van de trappen is de hel uitgebeeld, allemaal handen welke als het ware uit de grond omhoog komen en om hulp roepen.

Het eerste gebouw is nu bijna klaar. Aan de binnenmuren van deze tempel zijn erg mooie schilderingen in pasteltinten aangebracht. Aan de zijwanden en de wand achter Boeddha worden Thaise verhalen uitgebeeld. Wanneer je naar de ingang kijkt, zie je de tegenwoordige wereld uitgebeeld. Zo zie je een groot horloge, vliegtuigen welke de twintowers invliegen en nog veel meer beelden uit de hedendaagse geschiedenis.

Op het terrein is ook een werkplaats, waar je kunt zien hoe de figuren worden gemaakt en hoe elk stukje glas apart wordt uitgesneden.

Grappig is ook dat de kantoren en het gebouw waarin de toiletten zijn met goudkleurig mozaïek zijn versierd.

Dit complex is een sprookje, waarop je niet raakt uitgekeken.

En verder

Er is nog veel meer te zien in Chiang Rai en omgeving. Het gewone leven in Thailand is moeilijk te beschrijven. Je moet het ervaren.

Thailand, een land om je hart te verliezen Het is een land dat erg veel te bieden heeft.