Khao Yai, oudste Nationaal Park van Thailand

Wat is de Khao Yai

De Khao Yai is het oudste wild- en natuurpark van Thailand; opgericht in 1962. Voor het grootste deel is het een tropisch regenwoud, met veel soorten planten en dieren. Het park wordt niet permanent door mensen bewoond. De bewoners van het gebied - meest boeren - hebben in 1962 van de Thaise regering rondom het park een nieuwe plek om te wonen gekregen .

Waar vind men de Khao Yai

Khao Yai nationaal park ligt ongeveer honderdtachtig kilometer noord-oostelijk van Bangkok, de hoofdstad van Thailand. Het grootste deel van het park ligt in de provincie Nakhon Ratchasima. Gedeeltelijk ligt het ook in de provincies Saraburi, Prachinburi en Nakhon Nayok. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 2168 km². Er zijn in Thailand twee Nationale parken met een nog grotere oppervlakte.

Hoe bereik je de Khao Yai

Vanuit Bangkok kun je vanaf het noordelijk busstation met de bus naar Khorat. Deze stopt na tweeënhalf uur in Pak Chong. De spoorlijn Bangkok - Khorat gaat ook door Pak Chong, dus men kan ook per trein reizen. Vanaf Pak Chong is het 26 kilometer naar de noordelijke ingang van het park. Dit kan per songthaew of per motorfiets. De noordelijke ingang is de hoofdingang van het park.

Men kan het park ook betreden via de zuidelijke ingang, bij het dorp Ban Kon Khuang. Dit ligt dichtbij Prachinburi. Vier maal per dag gaat er een trein van Bangkoks station Hualamphong naar Prachinburi. Bussen vanaf Bangkoks noordelijk busstation naar Aranya Prathet stoppen op verzoek in Ban Kon Khuang.

Het bezoekerscentrum van de Khao Yai

Zonder eigen vervoer is het moeilijk om informatie centrum in het park te bereiken. Songthaews gaan meestal niet verder dan de kassa bij de ingang van het park. Naar het bezoekerscentrum is het dan nog ongeveer tien kilometer. Het is wel mogelijk om een lift te krijgen. Het bezoekerscentrum bevat veel informatie over de Khao Yai. Vanaf hier zijn vijf verschillende wandeltochten door de Khao Yai uitgezet, totaal ongeveer vijftig kilometer. Bij het bezoekerscentrum is ook een restaurant en er bestaat de mogelijkheid te overnachten. Een kwart van het park is opengesteld voor mensen, de rest is rustgebied voor de dieren.

Het landschap van de Khao Yai

De Khao Yai is een heuvelachtig berglandschap. De noordelijke ingang ligt vierhonderd meter boven zee niveau, grote delen van het park liggen hoger dan duizend meter. De hoogste bergtop ligt op 1351 meter. Zeventig procent van het park bestaat uit tropisch regenwoud. Er staan reusachtige bomen. Ook zijn er grote grasvlakten. Op een vlakte van rode aarde bij een meer zijn vaak afdrukken van poten van olifanten te zien. Met wat geduld kan men vanuit een uitkijkpost - welke hier dichtbij is gebouwd - de olifanten zien, wanneer ze komen drinken of zich tegoed doen aan de mineraalrijke aarde.

Er ontspringen vijf rivieren in het park; de Nakon Nayok, de Prachin Buri, de Lamtacong, de Lamtaplung en de Hui Muak Lek. Er zijn indrukwekkende watervallen. De bekendste is de Namtok Heo Suwat, waar filmopnamen voor de film The Beach zijn gemaakt. Persoonlijk vind ik de Haew Narok Waterfall ook heel indrukwekkend.

Op hoge punten heb je een fantastisch uitzicht over het regenwoud en het Khorat plateau. Daar besef je hoe klein de mens eigenlijk is.

Planten van de Khao Yai

De flora van het Nationaal Park Khao Yai bevat drieduizend verschillende soorten. Hierbij zijn reusachtige bomen, prachtige grassoorten en veel verschillende orchideeën. Wanneer je een tocht maakt onder begeleiding van een gids kan deze je er heel veel over vertellen.

Dieren van de Khao Yai

Bij een tocht door de Khao Yai is de kans groot een groep apen te zien. Ook spinnen, vlinders en vogels zijn talrijk. Met wat meer geluk en geduld kun je een hert, olifant, wild zwijn, beer, tijger of krokodil aantreffen. Er leven in totaal meer dan zeventig soorten zoogdieren en driehonderd soorten vogels in de Khao Yai. Er wordt geschat dat er in de Khao Yai nog ongeveer twintig tijgers in het wild leven.

Het weer in de Khao Yai

In het regenseizoen, van juli tot oktober, is de jungle is op haar groenst. De watervallen zijn in deze tijd ook op zijn mooist.

In het koele seizoen, van november tot februari, is het aangenaam fris.

Extra

Khao Yai nationaal park is aangemerkt als UNESCO-werelderfgoed.

Een bezoek aan het Khao Yai nationaal park blijf voor altijd op je netvlies staan.

Bron; Wikipedia en eigen ervaring.