Vakantie aan het Gardameer

Inleiding

Een geliefde locatie om op vakantie te gaan is het Gardameer in Italië. Het is geliefd onder Nederlanders omdat er zowel veel hotels als veel campingplaatsen rond het Gardameer te vinden zijn. Er zijn voldoende faciliteiten rondom het Gardameer. Het Gardameer is 370m2 en is het grootste meer van Italië. Van noord naar zuid is het Gardameer 53 km, terwijl op het breedste punt het meer bijna 18 km is. Het noordelijk gedeelte ligt bij de Dolomieten, terwijl het zuidelijke gedeelte meer vlak is. Het heeft ook een zeer aangenaam klimaat.

Een aantal hoogtepunten van het Gardameer op een rij.

Riva del Garda

Het plaatje Riva del Garda ligt helemaal bovenin aan de punt van het Gardameer. Het is op één na de grootste plaats gelegen langs het Gardameer. Het is een oude en romantische stad mede door zijn vele steegjes en de bezienswaardigheden die er te zien zijn. Het gezellige pleintje Piazza 3 Novembre met de klokkentoren, een aantal mooie kerken zoals de Santa Maria en de Inviolata en de burcht, genaamd Castel la Rocca. Het is een gezellig plaatje met verschillende hotels en een camping gelegen aan het meer. In de avond is het pleintje met de klokkentoren gezellig druk.

Sirmione

Sirmione is een kleiner plaatsje aan het Gardameer. Het ligt aan de zuidkant. Omdat het water rond Sirmione bijzonder zwavelrijk is komen hier vaak mensen met jicht, reuma etc. Tegenwoordig is de plaats echter ook zeer druk bezocht door jeugdige toeristen. In Sirmione is er genoeg te zijn wat cultuur betreft. Je vindt hier een kasteel Scaligero dat zeer zeker een bezoek waard is, een archeologisch museum en verschillende mooie oude kerken.

Limone

Limone is een klein vissersplaatje. Het is gebouwd tegen een steile rotswand aan, wat erg mooi is te zien. In Limone staan ook heel veel citroenbomen. Het heeft een aantal kleine winkelstraatjes gelegen bij het haventje dat er erg schilderachtig uitziet.

Gardaland

Ook voor de kinderen is er van alles te beleven rondom het Gardameer. Een voorbeeld hiervan is het pretpark Gardaland. Gardaland ligt vlakbij het plaatsje Peschiera. Gardaland is een groot avonturenpark met veel waterbanen, achtbanen en voorstellingen.

Bardolino

Bardolino is één van de mooiste plaatjes aan het Gardameer. Het is niet zo'n grote plaats maar wel erg geliefd onder de toeristen. Bardolino ligt in een groenrijke omgeving en er liggen in de omgeving van Bardolino ook veel campings en hotels. Er zijn veel activiteiten zoals minigolf, paardrijden, tennissen etc. Er is een leuke boulevard met winkeltjes. Er is ook een strandbad en er zijn veel faciliteiten voor watersporters. Bardolino is in het buitenland met name bekend op haar wijn.

Malcesine

Het plaatje Malcesine is echt weggelopen uit de oudheid. Het heeft een kleine haven en kleine schilderachtige straatjes. Het centrum is voorzien van oude winkeltjes en barretjes. Voor de rest is Malcesine een aaneenschakeling van oude monumenten zoals het kasteel van Malcesine. Op de toppen van de bergen bij Malcesine ligt eeuwige sneeuw. Malcesine is met de auto bereikbaar en bijvoorbeeld vanuit Riva del Garda met de boot. Op het pleinte midden in het dorp wordt eenmaal per week een markt gehouden en een wijnproeverij.

Verona

Breng eens een bezoek aan de stad Verona. Het is een klein stukje rijden, afhankelijk van waar je zit aan het Gardameer. Het is een grote plaats met een leuk centrum. Er zijn tal van bezienswaardigheden waaronder de Arena van Verona. Hier worden nog steeds opera voorstellingen gegeven in de zomermaanden. Er zijn verschillende monumenten te bezichtigen zoals de San Zeno Maggiore, een Romaanse kerk uit de twaalfde eeuw en het Castel Vecchio met de bekende boogbrug. Een andere bezienswaardigheid is het Piazza dei Signori. Dit is één van de mooiste pleinen van heel Italië, waar heel veel bouwwerken te bewonderen zijn.