Wat is de Trevi Fontein in Rome

Inleiding

Wanneer je in Rome bent, is het zeker de moeite waard om de Trevi-fontein een keer te bezoeken. Waarschijnlijk heb je al eens van deze fontein gehoord, want het is de bekendste (en volgens velen ook de mooiste) fontein van Rome. Veel mensen weten echter niet waar de fontein voor staat en wat er op afgebeeld is. In dit artikel wordt antwoord gegeven op de volgende vragen; Wat is de Trevi-Fontein en waar ligt deze? Wat is er te zien op de Trevi-Fontein? Welke mythe heeft te maken met de fontein?

Wat is de Trevi-Fontein

De Trevi-Fontein is een van de bekendste en grootste fonteinen van Rome. Het bevindt zich op het Trevi-plein, Piazza di Trevi, een klein plein dat bijna helemaal in beslag wordt genomen door de immens grote fontein. De Italiaanse naam voor de Trevi-Fontein is Fortana di Trevi. De naam heeft een betekenis: Trevi betekent in het Latijn ‘3 wegen’ en verwijst naar de oudheid. In de oudheid kwamen namelijk 3 wegen uit op het Trevi-plein.

De grote fontein is ruim 20  meter hoog en 25 meter breed. Het is gebouwd tegen de achterkant van het Palazzo Poli. Dit was heel gebruikelijk in de Romeinse tijd, een monument bouwen op de plek waar nieuw water de stad binnen kwam. De Trevi-Fontein is namelijk het eindpunt van de ruim 20 kilometer lange Aqua Virgo, een aquaduct.

De fontein is gebouwd in opdracht van Paus Clemens XII door de architect Nicola Salvi. Hij haalde zijn inspiratie uit het werk van Bernini, een van de beroemdste beeldhouwers uit de Barok. Waarschijnlijk dat de beelden op de fontein daarom zoveel beweging bevatten, beweging was namelijk een typisch kenmerk van de Barok. De bouw van de Fontein was pas voltooid in 1762, ruim 30 jaar nadat de opdracht gegeven werd.

Wat is er te zien op de Trevi-Fontein

Als je voor de Fontein staat, zie je waarschijnlijk zoveel dat je niet weet waar je moet kijken. Veel mensen vinden het leuk om de achtergrond van een fontein te weten.

In de nis in het midden van de Trevi-Fontein zie je een groot beeld staan van Neptunes, ook wel bekend als Poseidon, de god van de zee. Hij strekt zijn arm uit en houdt de onzichtbare teugels vast van zijn strijdwagen, die nog het meeste weg heeft van een grote schelp. Aan beide kanten van Neptunes zie je paardenbeelden. Deze beelden moeten zeepaarden voorstellen. Wat je misschien opvalt, is dat het ene paard erg woest is, terwijl het andere juist rustig is. Dit heeft een betekenis, het weerspiegelt namelijk het gedrag van de zee: de ene keer is de zee woest, de andere keer is de zee kalm. Naast de paarden zie je zogenaamde Tritons, jonge zeegoden. Deze begeleiden de paarden.

Op de achtergevel van de Fontein zijn nog 2 nissen met beelden te zien. Dit zijn de beelden van de uitbeeldingen van Gezondheid (rechts) en Overvloed (links). Boven de fontein is een reliëf te aanschouwen. Deze wijst op Agrippa, de bouwmeester van het aquaduct Aqua Virgo.

De mythe

Er hangt ook nog een sprookjesachtige sfeer rond de fontein, er is namelijk een legende over. Volgens deze legende zal je ooit in je leven terugkomen in Rome als je een muntje in de Trevi-Fontein gooit. Dit moet wel op een speciale manier gebeuren. Je moet het muntje over je schouder gooien terwijl je met je rug naar de fontein toe staat. Het gerucht gaat dat je je ware liefde zal vinden als je 2 muntjes over je schouder gooit. En als je er zelfs 3 over je schouder in de Fontein gooit ga je trouwen of scheiden.

De munten die in de fontein worden gegooid, en dat zijn er heel wat, worden door gemeente van Rome gebruikt voor verschillende goede doelen. 

Conclusie

De Trevi-Fontein in Rome is een leuke bezienswaardigheid. Het is de grootste en bekendste fontein van Rome en bevindt zich op het Trevi-Plein. De bouw van deze immense Fontein heeft ruim 30 jaar geduurd. Maar het resultaat mag er wezen: er zijn er veel grote beelden te bezichtigen bij de fontein en dagelijks worden er erg veel muntjes in gegooid door mensen die geloven in de mythe. Als je het grote beeld van Neptunes een keer zelf wil aanschouwen en wil testen of de legende klopt, is de Trevi-Fontein zeker een aanrader!