Leuke dingen doen in Alkmaar

Alkmaar

Alkmaar is de op twee na grootste stad in Noord-Holland. Alkmaar is een stad van meer dan 750 jaar oud en heeft dus een mooi centrum met veel historische panden. Alkmaar is een leuke, gezellige  stad om eens een dagje uit te gaan. In Alkmaar kun je namelijk zowel overdag als 's avonds veel leuke dingen doen.

Een dagje uit in Alkmaar

Alkmaar is een goede keus voor een gezellig dagje uit. Alkmaar is goed bereikbaar met de auto en met openbaar vervoer. Het centrum ligt ongeveer op een kwartier loopafstand van het treinstation. In Alkmaar kun je verschillende leuke dingen doen:

  • Alkmaar staat bekend als kaasstad. Van April tot en met September wordt er elke vrijdagochtend een kaasmarkt gehouden op het Waagplein. De kaasmarkt begint dan om 10:00. Tijdens de kaasmarkt kun je de kaasdragers van de Alkmaarse Kaasdragersgilde in traditionele kledij bewonderen.
  • Alkmaar beschikt over meerdere interessante musea. Zo heeft Alkmaar een Beatles museum en een Biermuseum. Het Biermuseum bevat bovendien een proeflokaal waar je naar hartenlust diverse soorten bier kunt proeven.
  • Alkmaar is een erg gezellige winkelstad. In het centrum van Alkmaar bevinden zich de Laat en de Langestraat, twee sfeervolle winkelstraten. Deze straten zijn omgeven door kleine straatjes en steegjes met leuke, originele winkeltjes. Goed voor urenlang shopplezier.
  • Het Waagplein is het hart van het Alkmaarse uitgaansgebied. Overdag kun je heerlijk op terrasjes zitten en mensen kijken. 's Avonds verandert het Waagplein in een druk en gezellig uitgaansgebied. Aan het Waagplein bevinden zich vele kroegjes zodat er voor ieder wat wils is. Natuurlijk kan er regelmatig op groot scherm naar de voetbalwedstrijden van AZ worden gekeken.
  • In Alkmaar zijn vele restaurants waar je heerlijk kunt eten. Zo is er 't Stokpaardje in de Vrouwenstraat. 't Stokpaardje is een zeer sfeervol restaurant waar je de meest verrukkelijke gerechten met bijpassende wijn kunt nuttigen. Er wordt zonder menukaart gewerkt waardoor de bediening erg persoonlijk is. Een echte aanrader voor elke fijnproever.
  • In Alkmaar kun je ook terecht voor theater of film. Bioscoop de Harmonie is gevestigd in het centrum. Ook theater het Vest is centraal gelegen en goed bereikbaar.
  • Vooral in de zomer worden er in Alkmaar veel leuke evenementen georganiseerd. Zo is er het project Zomer op het Plein waarbij diverse zangers en cabaretiers zoals Alain Clark en Brigitte Kaandorp optreden. Een avondje op het terras genieten van voorstellingen kan dus zomaar in Alkmaar. Ook heeft Alkmaar elke zomer een kermis met vele attracties. In 2009 organiseerde Alkmaar voor het eerst het Bierfest. Een feest met veel bier en worst op het Waagplein. Kijk voor alle geplande evenementen op de website van Alkmaar.
  • In Alkmaar kun je een rondvaart maken door de grachten. Zo zie je veel interessante bezienswaardigheden van de oude stad. Buk wel even als er een brug aankomt. Bij ijssalon de Mient hangt aan de rand van de gracht een bel. Als je de bel luidt, komt er iemand naar buiten om je bestelling op te nemen.

Kortom...

  • Alkmaar is een gezellige, bruisende stad waar altijd wel wat te beleven valt. Een echte aanrader als je eens een dagje uit wilt. Op de site van Alkmaar kun je alle informatie vinden over koopzondagen, evenementen en andere interessante dingen.