Lissabon citytrip

Lissabon

De hoofdstad van Portugal, Lisboa, is een havenstad gebouwd op zeven heuvels. De stad aan de Taag huisvest meer dan 1 miljoen inwoners en was de uitvalsbasis voor talrijke ontdekkingsreizigers. Er heerst een mild klimaat en de stad ademt een warme sfeer uit. Je kan hier makkelijk enkele dagen vullen. Lissabon is dan ook geschikt voor een geslaagde citytrip.

Bezienswaardigheden

Lissabon telt zoveel mooie pleinen, kerken (96 stuks!), musea, gebouwen dat ze allemaal opnoemen onbegonnen werk is. Het is een levendig openluchtmuseum dat je best te voet ontdekt. Gebruik voor iets langere verplaatsingen gerust het openbaar vervoer, het maak deel uit van de ziel van de stad. Geniet ook geregeld van de rust in parken of uitkijkpunten. Lissabon bestaat uit verschillende wijken. Elke wijk is weer anders en heeft zijn eigen charme. We zetten er enkele op een rijtje.

Wijken

Alfama

Alfama is de oudste en armste wijk van de stad. Het is een wirwar van kleine straatjes die uitmonden aan het imposante Castelo de Sao Jorge. Neem tram 28 tot aan het fort.

Parque das Naçoes

Dit moderne terrein werd aangelegd voor expo 98. Je vindt er enkele toeristische attracties waaronder het grootste aquarium van Europa.

Bairro Alto

Deze oude wijk komt vooral 's avonds tot leven. Naast bars en café's kan je er ook hippe winkels of fado optredens bezoeken. Raadpleeg lokale inwoners voor de beste fado bars want er zijn wel enkele toeristenvallen in deze buurt.

Baixa

De benedenstad van Lissabon werd ooit volledig verwoest door een aardbeving. Ze is heraangelegd volgens een strak patroon en bevat enkele indrukwekkende pleinen en winkelstraten.

Chiado

Neem vanuit de benedenstad de beroemde Elevador de Santa Justa naar deze chique winkelbuurt. Bezoek er ook het bekende koffiehuis A Brasileira.

Belém

Belém ligt iets buiten het centrum en is vlot per metro bereikbaar. Naast de toren van Belém is zeker ook het grote klooster de moeite waard. Hier vind je ook enkele goed visrestaurants. Op maandag vermijd je deze beter want dan is er geen verse vis.

Tips

  • Onder de brug van 25 april, die ontworpen is zoals de Golden Gate Bridge in San Francisco, liggen de docas. Deze oude havenbuurt bestaat vooral uit oude pakhuizen. tegenwoordig zijn ze allemaal getransformeerd tot restaurants, bars en discotheken. De sfeer is er geweldig en de terrassen bieden een prachtig zicht op de brug en de rivier.
  • Groen of rood? Dat is een belangrijke vraag voor de Lisboetas. Ze supporteren ofwel voor Benfica of voor Sporting Lissabon. Bezoek beide stadions eens, ze zijn prachtig en bevatten ook een shopping center. Elk stadion heeft zijn eigen metrolijn.
  • Lissabon biedt op vele plekken een fantastisch uitzicht. Koop een kaart en ga op zoek naar de mooiste 'miradouros' (uitkijkpunten). Omdat je dikwijls moet klimmen maak je beter handig gebruik van de trams en elevadors doorheen de stad.
  • De portugese keuken is vrij zwaar maar je kan er lekker eten. Vooral de vis is een aanrader. De vleesliefhebbers kunnen terecht in één van de vele braziliaanse restaurants.
  • Om de stad op een authentieke manier te ontdekken, neem tram 28 doorheen het centrum. Het is goedkoop en één van de mooiste tramritten ter wereld.
  • Bij een bezoek aan Belém moet je zeker naar de Rua de Belém 84. In deze oude patisseriezaak vind je de lekkerste pastéis de Belém, een warm gebakje met kaneel.
  • Naast het stadsbezoek is ook een excursie naar het sprookjeskasteel van Sinra aan te raden. Of je rijdt over de Vasco da Gamma brug naar de wijnvelden om er porto te proeven. In de stad zijn er verschillende firma's die excursies aanbieden.