Welke bezienswaardigheden zijn er in Praag

Inleiding

Zodra je stad Praag binnen komt heb je het gevoel dat je terug in de tijd komt. Overal waar je kijkt zie je de geschiedenis in de gebouwen. Wanneer je een bezoekje brengt aan Praag dan mag je de volgende top 5 niet missen.

Nummer 1 Het dansende huis

Het dansende huis in Praag is toch wel een heel bijzondere vertoning in de stad. Het is èén van de modernste gebouwen die je er tegen komt. Het is ontworpen in opdracht van de ING bank door de Amerikaanse architect Frank Gehry. Bij het zien van dit gebouw denk je meteen aan twee dansende mensen, ze hebben daarom ook de bijnamen Fred en Ginger gekregen vernoemd naar de beroemde danspaar Fred Astaire en Ginger Rogers. Naast dit gebouw staat het huis waar de ex-president woonde vanaf zijn kindertijd tot wel in de jaren 90. Het was altijd zijn wens dat er naast het lege plek van zijn huis een opvallend gebouw zou komen te staan. Het liefste had hij er een groot winkelcentrum gezien maar dat is het helaas voor hem niet geworden. Het is uiteindelijk een kantoorgebouw geworden wat niet toegankelijk is voor het publiek. Alleen het bovenste gedeelte is toegankelijk want daar kun je een Frans restaurant vinden.

Nummer 2 Karelsbrug

 De karelsbrug is de oudste brug die je in Praag kan vinden, de brug heeft zijn naam te danken aan de keizer Karel IV. Hij gaf in het jaar 1356 de opdracht om de brug te bouwen. Het is aan de brug te zien dat de bouw ervan niet soepel verlopen is hij loopt een beetje in een kronkel. Dit komt omdat er veel misberekeningen zijn gedaan. De brug heeft zijn echt naam pas in 1870 gekregen daarvoor werd hij lange tijd de stenen brug genoemd. De brug is ongeveer 10 meter breedt en 500 meter lang. Aan de zijkant van de brug zijn beelden te zien, deze zijn meeste allemaal ook pas later toegevoegd(de meeste in de eeuw 1800). De brug is alleen toegankelijk voor voetgangers, je kan op de brug vele kunstenaars vinden die hun kunstwerken aan de man willen brengen maar je kan er ook genieten van de vele straatartiesten.

Nummer 3 Joodse wijk

Het oude Joodse wijk word Josefov genoemd en ligt ten Noorden van de oude stadsplein. De Joden hebben zich al vanaf de 9e eeuw in de stad Praag gevestigd. Door spanningen tussen de Joodse en Christelijke mensen werden de Joden door de Christenen gedwongen om een eigen wijk te vestigen in de stad. Ook toen al kregen de joden beperkingen opgelegt zo werden ze gekort in hun handelspraktijken.Daarna kreeg de wijk al de bijnaam van de getto dit mede door de nauwe straatjes. In 1850 kreeg de wijk pas de naam Josefov(Josefstad) vernoemd naar keizer Josef II die behoorde tot de heilige Roomse Rijk die je joden meer vrijheid gaf. Aan het eind van de 19e eeuw werden daar de meeste huizen met de grond gelijk gemaakt omdat ze plaats moesten maken voor nieuwe woningen. Tijdens de 2e wereldoorlog werden daar de meeste Joden afgevoerd door de Duitsers. Wanneer je een bezoekje brengt aan de Joodse wijk dan mag je de oude kerk en het Joods museum niet missen, via het Joods museum heb je vrijwel toegang tot de meeste gebouwen in het Joodse wijk behalve de oude kerk daar moet je apart een kaartje voor kopen.

Openingstijden en entreeprijzen

Joods museum

Openingstijden: 09.00-18.00 (november t/m maart tot 16.30)

Entreeprijzen: 290 kronen, 6-15 jaar 190 kronen, onder 6 jaar gratis

Nummer 4 Oude stadsplein

Het oude stadsplein stond vroeger bekend om de vele markten die er werden gehouden en werd toen ook al het grootte handelplein gezien. Ook werden er doodvonnissen voltrokken zo werden er in het jaar 1621 27 Protestanten onthoofd. Tegenwoordig kun je er vele leuke terrasjes vinden waar je kan genieten van een lekker drankje. Rondom het plein kun je genieten van het klokkenspel van de kerk. Pas tijdens deze toeschouw wel op de spullen aangezien de zakkenrollers dan vaak hun slag slaan.  Ook kun je een bezoekje brengen aan het oude stadhuis, deze is van binnen afgewerkt met gothische elementen.

Nummer 5 Mucha museum

De kunstenaar Alfons Muchu is wereldberoemd geworden door zijn posters in de Jugendstil-stijl. Hij woonde eerst in Parijs van 1887 tm 1904. Toen hij op 34 jarige leeftijd een ontwerp voor een poster had gemaakt voor de uitvoering Gismonde waren zijn aanplakbiljetten zo gewild dat ze ook van straat werden gestolen. Daardoor is hij erg beroemd geworden maar hij maakte ook decorstukken voor toneelstukken en affiches voor advertentie. In 1918 ontwierp hij postzegels voor Tsjechië en in 1911 werd hij gevraagt voor een muurschildering in het stadshuis van Praag. Je zal je je niet vervelen in het museum zo is zijn huis in Parijs helemaal nagebouwd met orginele meubels, kun je vele posters olieverfschilderijen, schetsen enz van zowel zijn peroide in Parijs als Praag vinden. Ook kun je een 30 minuten durende film bekijken die het verhaal van Alfons Mucha verteld.

Openingstijden en entreeprijzen

Openingstijden: 10.00-18.00

Entreeprijs: 120 kronen, kinderen 60 kronen