Praag Top 10 bezienswaardigheden

Inleiding

Praag is de hoofdstad van de Centraal-Europese republiek Tsjechië. De Gouden Stad, zoals de bijnaam van Praag luidt, ligt aan de rivier de Moldau en is het thuis van circa 1,1 miljoen inwoners. Praag wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa en het historische centrum heeft een vernoeming op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Praag heeft een waslijst aan prachtige en imposante bouwwerken en andere toeristische trekpleisters. Hieronder wordt een top 10 weergegeven van de meest prominente bezienswaardigheden van Praag. Deze lijst is voor iedereen die een stedentrip of een andere reis naar de Gouden Stad gepland heeft.

1. Astronomische Klok

HTF_Astronomische_Klok.jpgWaarschijnlijk is de meest bekende toeristische trekpleister van Praag: de bijzondere Astronomische Klok. De klok is te vinden in de gevel aan de linkerzijde van het Raadhuis, gelegen aan het Oude Stadsplein. Dit bewonderenswaardige uurwerk stamt uit de 15e eeuw, hoewel een aantal onderdelen later toegevoegd zijn.

De astronomische wijzerplaat geeft verschillende tijdsoorten aan:

  • Ten eerste de locale tijd in Praag.
  • Ten tweede de Boheemse tijd. Dit is een tijdsverdeling in 24 uren gerekend van zonsondergang tot zonsondergang.
  • Ten derde de zogenoemde ‘ongelijke uren’. Dit is een tijdsaanduiding die de periode weergeeft tussen zonsopgang en zonsondergang in 12 wisselende ‘uren’, aangezien de periode tussen zonsopgang en zonsondergang elke dag anders is.
  • Als laatste geeft de klok de stand van de zon, de maan en van de sterren weer.

Hoewel deze klok op zich al bijzonder genoeg was, is er in de 19e eeuw toch voor gekozen om de apostelen aan de klok toe te voegen. Elk uur verzamelen toeristen zich om de klok om de parade van de apostelen te zien. Ieder heel uur gaan de twee deurtjes open en verschijnen alle apostelen.

De legende verhaalt over de maker van de klok. De raadsleden van Praag zouden hem zijn ogen uitgestoken hebben met een gloeiend heet zwaard, zodat hij voor geen enkele andere stad een gelijkwaardige klok kon maken.

2. Gouden Straatje

Binnen de muren van de Praagse Burcht vind je het Gouden Straatje of Gouden Steegje. Dit is een zeer smal straatje, gelegen tegen de noordelijke muur. In de 17e eeuw zijn er 11 huisjes ten behoeve van de kasteelwachters gebouwd, maar later konden andere bedienden van het kasteel er ook wonen. Tegenwoordig is deze smalle straat een van de belangrijkste toeristische attracties van Praag. De meeste woningen zijn omgebouwd tot cafés en winkeltjes, maar de populariteit is met name te danken aan het museum op nummer 22. Dit museum is volledig gewijd aan de beroemde Tsjechische schrijver Franz Kafka. Hij woonde op nummer 22 tussen 1916 en 1917.

De naam komt vermoedelijk vanwege het beroep van een aantal bedienden: goudsmeden. Een andere verklaring is te vinden in een legende. Volgens de legende heeft een alchemist in deze eeuwenoude straat getracht om goud te maken. Een van zijn andere onderzoeken zou gericht zijn geweest op het eeuwige leven.

3. Karelsbrug

HTF_Standbeeld_Brug.jpgDe meest beroemde brug van Praag en ongetwijfeld een van de belangrijkste monumenten van deze stad. De Karelsbrug overspant de Moldau en verbindt de oude stad met de Praagse burcht. Momenteel is de brug alleen toegankelijk voor voetgangers. Daarbij is het een zeer toeristische attractie geworden, waar kunstenaars en artiesten hun kwaliteiten graag tonen aan de voorbijgangers. Zo zitten er vele tekenaars die, na betaling uiteraard, graag een portret van je tekenen. En ook schilders die hun schilderijen van de stad en de brug aanprijzen als uniek souvenir. De prachtige gotische toren aan de oostzijde van de brug is een bezienswaardigheid op zich.

Feiten

  • De bouw van de brug is in 1357 begonnen
  • De brug is 516 meter lang, 10 meter breed en bestaat uit 16 bogen
  • De brug is versierd met 30 levensgrote standbeelden

4. St Vituskathedraal

De bouw voor de St. Vituskathedraal is in 1344 begonnen. De keizer, Karel IV, heeft persoonlijk de eerste steen gelegd. De opdracht was om met deze kathedraal de grootste kathedraal van Europa te bouwen. De bouw heeft in totaal tot aan het begin van de 20e eeuw geduurd. Dit houdt onder andere in dat er bijzonder veel verschillende architecten met de bouw bezig zijn geweest, hierdoor is het gebouw een mengelmoes van gotische stijlen geworden, met een paar barok en renaissance kenmerken. De reden van de lange bouw zijn ongetwijfeld de vele oorlogen geweest die Tsjechië heeft gekend.

In vroegere tijden werden de Boheemse koningen in de St. Vitus gekroond en begraven. De tombe van de heilige koning Wenceslaus is hier te vinden, evenals het graf van de heilige Sint Vitus. De kathedraal is ook de laatste rustplaats van de keizer, Karel IV, en het thuis van de kroon en de kroonjuwelen. Deze prachtige sieraden worden uiteraard streng bewaakt.

Feiten

  • De St. Vitus heeft een totaal van drie torens.
  • Beide westelijke torens hebben een hoogte van 88 meter.
  • De hoofdtoren is net iets hoger, met maar liefst 99 meter.

5. Praagse Burcht

HTF_Praagse_Burcht.jpgDe Praagse burcht, ook wel Karelsburcht, is in de 9e eeuw gesticht door Borovoi. De burcht bevindt zich op een heuvel in de stad Praag en is een van de grootste burchtcomplexen ter wereld met een oppervlakte van 7,5 hectare. Binnen in het complex bevinden zich een paar van de bekendste bezienswaardigheden van Praag, zoals het Gouden Straatje (nummer 7 op deze lijst) en de St. Vitus Kathedraal (nummer 3 op deze lijst). De burcht zelf is echter ook zeker het bekijken waard. De architectuur bevat drie bouwstijlen: Romaans, gotisch en classicisme. Om het hele gebied van de burcht in alle rust te bekijken, kun je het beste een hele dag uittrekken.

6. Joodse Begraafplaats

In de periode van eind 15e eeuw tot eind 18e eeuw zijn alle Praagse Joden begraven op deze begraafplaats. Het is niet te zeggen hoeveel mensen hier precies hun laatste rustplaats hebben gevonden, aangezien de lichamen tot soms wel 12 verdiepingen op elkaar gelegd zijn. Het gebied is relatief klein, slechts 1 hectare, maar waarschijnlijk staan er maar liefst 12.000 grafstenen. Er wordt aangenomen dat er rond de 100.000 mensen begraven zijn. Op dit moment is de begraafplaats een toeristische trekpleister en onderdeel van het Joodse Museum.

7. Strahovklooster

In eerste instantie behoorde het Strahovklooster toe aan de Premonstratenzers. Een kloosterorde gesticht door Premontré aan het begin van de 12e eeuw. Zij hebben het klooster eeuwen lang verdedigd, tijdens ontelbare belegeringen en oorlogen, en vervolgens weer gerestaureerd. In de 17e eeuw is de functie van het klooster veranderd in dat van een bibliotheek. Er zijn nu ongeveer 130.000 boeken, waaronder Bijbels in alle talen. Daarbij is het Strahovklooster benoemd tot een nationaal monument.

Vanaf het hoger gelegen klooster heb je een prachtig vergezicht over de stad Praag.

8. Oude Stadsplein

HTF_Standbeeld_Hus.jpgHet oude stadsplein van Praag is een heerlijke plaats om even lekker uit te rusten. Het plein heeft een oppervlakte van 9000 m² en is aangelegd in de 12e eeuw. In die periode was dit het centrum van Praag, waar veel handel werd gedreven en feesten werden georganiseerd. Het plein is omringd door prachtige kerken (zoals de Tynkerk en de St. Nicolaaskerk), kenmerkende huizen en chique restaurants. Daarbij is de toeristische trekpleister, de Astronomische Klok (nummer 1 op deze lijst) op dit plein te vinden. Het midden van het plein wordt gesierd door het standbeeld gewijd aan Johannes Hus. Hij is een bekende theoloog en de uitvinder / bedenker van de haček in het Tsjechische alfabet.

9. Nationaal Museum

Het Nationaal Museum is opgericht aan het begin van de 19e eeuw en is ondertussen verspreid over diverse gebouwen in Praag. De hoofdlocatie is een imposante universiteit, gelegen aan het Wenceslausplein. Hier vinden diverse tentoonstellingen plaats, van onder meer paleontologische en antropologische aard. In de loop der tijd heeft het museum hard gewerkt aan het behouden van de huidige collectie en het uitbreiden hiervan met nieuwe objecten. De uitgebreide collectie bestaat inmiddels uit minimaal 20 miljoen objecten. Het Nationaal Museum wordt daarom ook beschouwd als het belangrijkste museum van Tsjechië.

10. Klementinum

Het imposante gebouwencomplex van de Jezuïeten, het Klementinum, is gebouwd in de periode van 1653 tot 1722. Het complex omvat een klooster, twee kerken, een Romaanse kapel en een toren. De toren deed dienst als observatorium, van waaruit astronomen als Tycho Brahe en Johannes Kepler de sterren en planeten hebben bestudeerd.

Toen de Jezuïetenorde geliquideerd werd in 1773 werd binnen het complex de Nationale Bibliotheek gevestigd. Op dit moment heeft de bibliotheek grofweg zes miljoen boeken in zijn collectie.

Voor bezoekers is er de mogelijk om een rondleiding door het uitgebreide complex te krijgen, waarbij een gids meer vertelt over de geschiedenis ervan.

Conclusie

HTF_Uitzicht_Praag.jpgPraag is een fantastische stad en absoluut een stedentrip waard. De geschiedenis is alom terug te vinden en dit maakt de stad zowel grimmig als fascinerend. Tijdens een stedentrip zouden bovenstaande bezienswaardigheden zeker op je lijstje moeten staan. Maar natuurlijk zijn er veel meer schatten van de geschiedenis te vinden in Praag, zorg daarom dat je de voor jou interessante plaatsen aandoet.  

Andere interessante steden top 10: