Waarom op vakantie naar Vrchlabi in Tsjechie

Inleiding

Oost-Europa wordt een steeds populairdere vakantiebestemming. Na de ineenstorting van het communisme enkele decennia geleden worden bestemmingen als Rusland, Oekraïne en Polen steeds beter toegankelijk en dus aantrekkelijker voor toeristen. Ook Tsjechië is één van de populairder wordende landen. Als je op vakantie wilt naar Tsjechië, moet je zeker overwegen om het dorpje Vrchlabí in het noorden van het land te bezoeken. Maar waarom is dit dorpje dan precies een bezoekje waard? Waarom zou je hier naartoe op vakantie moeten gaan?

Vrchlabí

Het dorpje Vrchlabí (ook wel bekend als Hohenelbe, de Duitse naam) ligt in Noord-Tsjechië. Vrchlabí ligt in de regio Hradec Králové. In deze regio liggen verschillende districten. Vrchlabí ligt in het district Trutnov. Vrchlabí is in de 13e eeuw door Duitsers gesticht. Ze hadden op de plek van het dorp veel ijzererts en edele metalen gevonden. Er kwamen hierdoor veel mijnen in het dorpje wat de belangrijkste vorm van industrie werd. In 1533 kreeg Vrchlabí stadsrechten. Tegenwoordig is Vrchlabí geen mijnstad meer. Dit komt doordat in de 19e eeuw de regio zich ging specialiseren in textiel, machinefabrieken en autofabrieken.

Er wonen nu bijna 13.500 mensen in Vrchlabí. Onder hen zijn vrijwel geen Duitsers meer. Die zijn namelijk na de Tweede Wereldoorlog bloedig verdreven. Er wonen nu wel Sinti en Roma (zigeunervolkeren) en Tsjechische kolonisten. De burgemeester van Vrchlabí is Jan Sobotka.

Op vakantie

Vrchlabí is naar mijn mening een heel leuk plaatsje om verschillende dagen te vertoeven, zowel in de zomer als in de winter. Dit komt doordat er veel te doen en te zien is op gebied van natuur en cultuur. Hieronder beschrijf ik de verschillende elementen die Vrchlabí tot een leuk vakantieplaatsje maken.

Natuur

Vrchlabí is gelegen aan de voet van het Reuzengebergte. Dit prachtige gebergte is gemiddeld 1200 meter hoog. Het is over het algemeen goed te voet begaanbaar. Er liggen redelijk goede paadjes. In het gebergte kun je genieten van genoeg groene gebieden, maar verschillende bergtoppen zijn helemaal kaal. Ook dit is erg imposant om te zien. Je kunt met een kabelbaan, die ruim 10 minuten in beslag neemt, naar een plek hoog in het gebergte. Vanaf daar zijn verschillende routes uitgezet. Eén van deze routes loopt naar een lange rodelbaan waar je voor een paar euro (omgerekend, in Tsjechië hebben ze namelijk Kronen) gebruik van kunt maken.

Cultuur

Naast de mooie natuur, kun je ook naar Vrchlabí gaan voor de interessante cultuur. Vrchlabí is zoals al gezegd werd, een erg oud dorpje. Hier zijn vooral in het centrum nog veel sporen van te zien. In het dorpje vind je een oud kerkje, een oud gemeentehuis en een gigantisch groot kerkhof met soms erg oude, grote en vervallen graven. Dit kerkhof is erg indrukwekkend om te zien. Het is bovendien gelegen op een heuveltje en er is veel groen geplant. Dit alles maakt een bezoek aan het kerkhof erg interessant. Er staat ook nog een mooi kasteeltje naast het centrale plein van het dorp. Dit kasteel is echter niet zomaar te bezoeken aangezien er een bedrijf in het gebouw zit.  

Activiteiten

Als je wat meer actie wilt op je vakantie, is Vrchlabí ook een goede plek. In het Reuzengebergte ligt in de winter vaak een hele hoop sneeuw waardoor er goed aan wintersport gedaan kan worden. Vrchlabí is vanwege de ligging dichtbij het gebergte, een handige plek om te verblijven als je wintersport wilt doen. In de zomer zijn er ook leuke activiteiten te doen in Vrchlabí. Aan de rand van het dorpje ligt namelijk een behoorlijke vijver waar je in kunt zwemmen. Enkele tientallen meters buiten het dorp bestaat ook de mogelijkheid om te zorben. Hierbij ga je alleen of met een ander in een grote opblaasbare bal liggen. Vervolgens word je van een heuvel afgeduwd. Wil je adrenaline in je lichaam, dan is zorben zeker een aanrader!  

Overig

Ook de sfeer is erg leuk in het centrum van Vrchlabí. Het is er in de zomer niet overdreven druk en alles ziet er mooi verzorgd uit. Op het centrale plein zijn een paar gezellige terrasjes en winkeltjes te vinden. Je kunt er erg goedkoop pizza kopen (omgerekend zo'n 4 euro voor een hele en lekkere pizza) en op het plein is ook een grote supermarkt aanwezig. Op dit plein kun je ook de trdelnik proberen, een plaatselijke specialiteit die een beetje met een Zeeuwse bolus vergeleken kan worden.

  

Van links naar rechts: het kerkhof, de kabelbaan in het Reuzengebergte, het centrale plein van Vrchlabí

Conclusie

Vrchlabí is een stadje in het noorden van Tsjechië dat in de 13e eeuw door Duitsers is gesticht. Het is een erg geschikte plek om je vakantie door te brengen, zowel in de zomer als in de winter. In de buurt van Vrchlabí kun je namelijk goed aan wintersport doen, je kunt bergwandelingen maken en in het centrum kun je goed vertoeven. Er is voldoende cultuur te vinden en je kunt ook spannende activiteiten doen als rodelen en zorben. 

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Lencer, eigen werk