Grand Canyon, Arizona, USA

Grand Canyon National Park, Arizona, USA

Ligging

© 2009 pixynl
Als een enorme slang kronkelt de Grand Canyon zich door het noorden van de Amerikaanse staat Arizona. Wie het indrukwekkende ravijn wil bezoeken staat voor de keuze: de noordrand (North Rim) of de zuidrand ( South Rim).

Grand Canyon Village aan de South Rim ligt ca. 145 kilometer ten noordwesten van Flagstaff en is bereikbaar via de I40 en Highway 64. Wie aan de noordrand van de Grand Canyon wil staan, rijdt bij Jacob Lake, aan Highway 67, 71 kilometer verder naar het zuiden. Overigens is de North Rim van medio oktober tot medio mei door sneeuwval meestal niet bereikbaar. De South Rim is wel het hele jaar open.

Bezoekers

Arizona is zo trots op de Grand Canon dat het zich ‘The Grand Canyon State’ noemt en met 5 miljoen bezoekers per jaar mag je met recht spreken van een wereldattractie. 90% van die bezoekers gaat naar de South Rim; slechts 10% trekt naar de, veel moeilijker bereikbare, North Rim. Een foto van de zonsondergang bij de Grand Canyon is naar verluidt de meest gemaakte foto ter wereld. Vooral Hopi Point aan de South Rim is een publiekstrekker.

Geologie

© 2009 pixynl
Met een lengte van 446 kilometer, een breedte van 15 tot 29 kilometer en een diepte van 1,6 kilometer is het een van de meest indrukwekkende natuurfenomenen ter wereld. Het geeft je het gevoel dat je diep in het binnenste van de aarde kunt kijken en een dwarsdoorsnede krijgt van onze aardkorst.

Geologen schatten dat het diepste punt van de Grand Canyon ca. 1,8 miljard jaar oud is, maar het grootste deel van de canyon is jonger en dateert van 5 tot 6 miljoen jaar geleden. De rivier de Colorado doet zijn verwoestende werk dus al miljoenen jaren lang en de wind doet de rest.

Geschiedenis

De oudste sporen van menselijke bewoning die archeologen totnogtoe in de Grand Canyon hebben gevonden dateren van ca. 2000 jaar v.Chr. Van de Anaszasi, een oud pueblo volk dat van ca. 100 tot 1600 door het zuidwesten van de Verenigde Staten zwierf, zijn in de Grand Canyon veel meer tekenen te zien. De Grand Canyon oefent dus al eeuwen lang een grote aantrekkingskracht op mensen uit. Het zal dan ook niemand verbazen dat president Roosevelt in 1906 de Grand Canyon al uitriep tot Nationaal Monument en dat de Canyon 13 jaar later van president Woodrow Wilson de status van Nationaal Park kreeg.

Flora en fauna

© 2009 pixynl
Door de enorme hoogteverschillen kent het ravijn vijf verschillende klimaatgordels. Zo hebben boven op de rand van de Canyon dennen en sparren de overhand, terwijl er op de bodem van de Grand Canyon cactussen groeien.

De biodiversiteit in de Grand Canyon is enorm. De teller staat momenteel op ruim 1500 plantensoorten, ruim 300 vogelsoorten (waaronder de zeldzame Californische condor) en 76 zoogdieren.

Wandelen

Zowel langs de North Rim als langs de South Rim zijn talloze uitzichtpunten en wandelpaden. Wie van plan is af te dalen in de Grand Canyon tot aan de Colorado-rivier, doet er goed aan dat te doen vanaf de South Rim. Het scheelt aanzienlijk. Vanaf de North Rim is het namelijk ca. 23,5 kilometer, terwijl het vanaf de South Rim minder dan 14 kilometer is.

Aanbevolen gidsen

Aanbevolen website

National Park Service - Grand Canyon (Engelstalig)

Onderlijnde tekst