Wat moet je weten over Loves Park in Illinois

Inleiding

De Verenigde Staten van Amerika is een enorm land. Om precies te zijn is Amerika het op twee na grootste land ter wereld. Het is dan ook niet gek dat in de 50 staten die het land telt honderden, wellicht duizenden, dorpjes en steden liggen. Eén van de steden met de mooiste naam is Loves Park, Illinois. Waarschijnlijk heb je nog nooit van deze stad gehoord. Daarom dit artikel!

Geschiedenis

In het jaar 1901 kocht zakenman Malcolm Love, afkomstig uit Rockford, een andere stad in Illinois, 236 hectare land bij de Rock-rivier. Zijn plan was om dit stuk grond te gebruiken voor evenementen van hemzelf of van zakenpartners. Al gauw stond het gebied bekend als Loves Park, het park van dr. Love dus. Niet veel later werd er een spoorlijn door het gebied aangelegd waardoor het voor velen aantrekkelijk werd om in het gebied te gaan wonen. In 1947 woonden er ruim 4.500 mensen in ‘’The City of Loves Park’’. Dat is de gehele naam van de stad.

In de twee jaar daarna maakte de stad een enorme ontwikkeling door. Er werd een gebouw voor de brandweer gemaakt en ook een politiebureau en gemeentehuis lieten niet lang meer op zich wachten. Het ging ook steeds beter met de stad op commercieel en industrieel gebied. Vanaf de jaren ’50 werd Loves Park steeds moderner. Er kwamen een treinstation, supermarkten, een bibliotheek, kerken, restaurants en een tankstation. Maar al deze mogelijkheden waren niet de meest voorname reden voor veel mensen om in deze stad te komen wonen. Dat was, en is, namelijk de lage belasting die in de stad betaald moet worden. In de VS kan de belasting per stad verschillen.

De stad was bijna compleet. Er werden nu nog bruggen en wegen gebouwd zodat de stad beter in contact stond met de omliggende plaatsen.

Bevolking

Loves Park, inmiddels een stad van zo’n 99 km², telde naar schatting 23.996 inwoners in 2010. Het overgrote deel van de bevolking zijn blanken, maar liefst 92,89%. De grootste groep inwoners na de blanken zijn de latino’s ( ook wel ‘’hispanics‘’): 3,27% van de inwoners.

Een uitgebreid onderzoek naar de samenstelling van de  Amerikaanse bevolking uit 2000 wees uit dat Loves Park uit 8.144 huishoudens bestond. In een derde van de huishoudens woonden kinderen. Verder bleek dat de helft van de huishoudens bestond uit getrouwde koppels. Zo’n 10% had alleen een vrouw aan het hoofd van het gezin. Gemiddeld bestond een huishouden uit 2,44 personen.

Het gemiddelde jaarinkomen van een inwoner van Loves Park was $45.238. Dat is ruim €35.000. Loves Park is dus een welgestelde stad. Opvallend is wel het enorme verschil tussen inkomens van mannen en vrouwen: ruim $12.000. Zo’n 5% van de populatie leeft onder de armengrens, vooral de jongvolwassenen.  

Geografie en omgeving

Zoals al eerder werd verteld, ligt de stad aan de Rock River. Deze rivier is een vertakking van de Mississippi, de aller langste rivier van Amerika en geheel Noord-Amerika. Er wordt geschat dat de Rock River 459 kilometer lang is, een behoorlijke lengte dus.

Er liggen een aantal dorpjes en steden in de buurt van Loves Park. De eerste grote stad ligt 7 kilometer verderop: Rockford. Hier wonen 150.000 mensen. Verder liggen er vooral kleinere plaatsen in de buurt: Caledonia, Cherry Valley, Machesney Park en Roscoe. Machesney Park, 3 kilometer verderop, is de grootste van de genoemde steden met een inwoneraantal van ruim 20.000.

Toeristische attracties

Dat Loves Park een (naar Amerikaanse begrippen) kleine stad is, wil zeker niet zeggen dat er niks te beleven is. Een aantal toeristische attracties:

The Young at Heart-festival: dit festival wordt jaarlijks georganiseerd op Memorial Day. Dit is een speciale dag waarop alle omgekomen Amerikaanse militairen worden herdacht. Tijdens dit festival worden een aantal optochten georganiseerd en ook wordt er een kleine kermis opgebouwd.

Rockford Riverhawks: dit is de naam van de plaatselijke honkbalclub. Het stadion van de club bevindt zich in Loves Park. Van honkbalwedstrijden wordt in Amerika een echt feest gemaakt en het kan dus erg leuk zijn om eens een honkbalwedstrijd bij te wonen.

Rockford Speedway: Loves Park en sport zijn haast onlosmakelijk verbonden. Er wordt naast honkbal ook gedaan aan zeilen, paardensport en gejaagd. Ook zijn er veel plekken waar je heerlijk kunt zwemmen. Maar het hoogtepunt op het gebied van sport is misschien wel de Rockford Speedway: het racecircuit.

Conclusie

Loves Park is een stad gelegen in de Amerikaanse staat Illinois. In het jaar 1901 kocht zakenman Malcolm Love de grond waar later de stad zou ontstaan. De stad is ook naar hem genoemd. Tegenwoordig wonen er zo’n 20.000 mensen in de stad.

Loves Park is zeker een bezoekje waard. De leuke historie, mooie omgeving en de toeristische attracties, vaak festivals of sportactiviteiten, zorgen voor een gezellige sfeer in de stad.

Bronnen: de officiële website van Loves Park, Wikimedia Commons, Royal Broil