Wat moet je weten over Tiki Island in Texas

Inleiding

Tiki Island: het is niet vreemd als je bij deze naam gelijk denkt aan een plek met witte stranden en blauwe zee. Maar als je ziet dat dit dorpje gelegen is in de staat Texas, valt je beeld misschien weer in duigen. Bij Texas denk je al gauw aan boerderijen en rodeo. Maar niets is minder waar. Dit dorpje lijkt ’s zomers wel degelijk op een exotische plek! Maar wat is nog meer leuk om te weten van Tiki Island?

Geschiedenis

Tiki Island is een erg klein dorpje. De geschiedenis van de plaats is dan ook niet heel spetterend. Het dorp is tegenwoordig vooral interessant om te bezoeken voor toeristen. Zij kunnen hier heerlijk de zomerdagen doorbrengen.

Pas vanaf 30 augustus 1982 mocht Tiki Island zich officieel een dorp noemen. De jaren daarvoor hadden een aantal tientallen huishoudens zich op de plaats gevestigd. Op een gegeven moment was het aantal dusdanig groot dat het de naam ‘’dorp’’ mocht gaan voeren. Bijzonder is dat de stad toch faciliteiten heeft als een eigen politiekorps, fulltime werkend. Ook is er een brandweerpost, deze draait echter wel geheel op vrijwilligers. Ook is er in het dorp al tijden een eigen postkantoor te vinden. De postbezorging wordt echter geregeld door Galveston, een stad een eindje verderop.

Bevolking

In 2000 werd er in de VS een groot onderzoek gedaan naar de samenstelling van de bevolking. Bijvoorbeeld hoeveel mannen en vrouwen er zijn, van welke leeftijd, hun inkomens en dergelijke.

Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat er in 2000 precies 1.016 mensen woonden in Tiki Island, verdeeld over 482 huishoudens. De bevolkingsdichtheid is behoorlijk groot: 603,5 mensen per vierkante kilometer. Ter vergelijking: de bevolkingsdichtheid van Nederland is 403/km². In het onderzoek is ook gekeken naar de verdeling van de bevolking naar ras. Het overgrote deel van de bevolking was blank, bijna 97%. Latino’s vullen het percentage aan tot bijna 100%.

Tiki Island is een ongelooflijk rijk dorp. Het gemiddelde gezinsinkomen is $89.000. Dat is ruim 72.000 euro en dus het dubbele van een gemiddeld gezinsinkomen in Nederland. Veel inwoners profiteren van het bloeiende toerisme. Toch is het niet een en al vreugde in Tiki Island. Nog steeds leeft een (relatief) klein percentage van 2% van de gehele bevolking (en 0,8% van de huishoudens) onder de armoedegrens.

Geografie en omgeving

Tiki Island is een village volgens de Amerikanen. Dat is een kleine woonplaats, dus met slechts een paar honderd inwoners. Verder wordt er in Amerika nog onderscheid gemaakt tussen een town en een city. Een town is een wat grotere woonplaats met hooguit een paar duizend inwoners. Met een city worden grote steden of metropolen bedoeld.

Zoals de naam Tiki Island al doet vermoeden, ligt het dorpje daadwerkelijk op een eiland: een schiereiland. Het dorp heeft volgens het US Census Bureau (een soort CBS) een oppervlak van zo’n 3,5 km². Het is niet gek dat ruim de helft van dat gebied bestaat uit water. Tiki Island is namelijk bijna geheel omgeven door water!

Er liggen een paar redelijk grote steden in de omgeving van Tiki Island. Dit zijn Galveston (9 km verderop) en Texas City (11 km hemelsbreed). Deze steden hebben een inwonersaantal rond de 50.000 mensen. In een straal van 10 kilometer liggen verder nog een aantal towns: Bayou Vista, Hitchcock en La Marque.

Toeristische attracties

De gehele stad kan als een toeristische attractie gezien worden. De straten lopen op een bijzondere manier door en langs elkaar. Er zijn overal in het dorpje watertjes te vinden. Kijk naar links of naar rechts, iedere straat wordt afgebakend door een stroompje of water dat leidt naar de Jones Bay. De Jones Bay omringt Tiki Island.

Ook de huizen zijn op een bijzondere manier gebouwd. De buitenkant vrijwel altijd geheel van hout. Op palen, trappetjes en andere bijzondere architectonische figuren kenmerken de gebouwen in Tiki Island.

Conclusie

Tiki Island kan zeker een bijzonder dorpje genoemd worden. Ondanks het korte bestaan, is het toch tot iets moois en voor toeristen bijzondere plek uitgegroeid. Een eigen brandweer- en politiepost en postkantoor, deze 1000 koppen tellende plaats heeft het allemaal.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Google Maps, Nsaum75, Alexrk