Wat moet je weten over Paxtang in Pennsylvania

Inleiding

Een paar honderd jaar geleden vestigden de eerste westerlingen zich in het land dat wij tegenwoordig kennen als de Verenigde Staten van Amerika. Inmiddels wonen er in dit gigantische land meer dan 300 miljoen mensen. Deze mensen zijn verspreid over honderden dorpjes en steden. Zo wonen er in het dorpje Paxtang in Pennsylvania zo’n 1500 mensen. Nog nooit van Paxtang gehoord? Lees dan gauw dit artikel om er meer over te weten te komen!

Geschiedenis

Al eeuwenlang wordt Paxtang bewoond. Oorspronkelijk woonden de Conestoga’s op deze plek. Zij behoren tot de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent, de ‘’native Americans’’. De Conestoga’s noemden hun dorp Peshtank, wat ‘’stille wateren’’ betekent. In de 18e eeuw kwamen er voor het eerst westerlingen aan in dit gebied. Hiermee was Paxtang één van de eerste gebieden dat werd gekoloniseerd door westerlingen. Al gauw werden de oorspronkelijke bewoners steeds meer verdreven. Er werden een aantal belangrijke trein- en autoroutes bij de stad aangelegd.

Het begin van de geschiedenis van Paxtang is duister. In deze stad werd namelijk de groep de ‘’Paxton Boys’’ opgericht. In deze groep zaten westerlingen, vooral Schotten en Ieren, die voor eigen rechter speelden. Het is bekend dat ze twintig Conestoga’s hebben vermoord bij één slachtpartij. In december 1763 vermoordden ze nog eens zes Conestoga’s zonder reden. Na deze slachtpartijen waren er nog maar veertien Conestoga’s over in het gebied. De gouverneur van Pennsylvania verborg ze in een beveiligd gebouw in de stad Lancaster. De Paxton Boys braken echter in en verminkten alle Conestoga’s. Na 1764 hebben de Paxton Boys niks meer van zich laten horen. In de loop der tijd trokken steeds meer gezinnen naar Paxtang toe. Het dorp is echter altijd van een erg klein formaat gebleven.

Bevolking

In 2000 is de Amerikaanse bevolking uitgebreid onder de loep genomen. Van ieder dorpje en iedere stad is bekeken hoeveel mensen er wonen, van welk geslacht ze zijn, wat hun inkomens zijn en hoe het zit met hun sociale en culturele achtergrond. Ook Paxtang is daarbij dus onderzocht. Er woonden in Paxtang ten tijde van de volkstelling 1.570 mensen, verspreid over 670 huishoudens. Het overgrote deel van de inwoners is blank: 88,5%. Ruim 6% van de inwoners is zwart, zo’n 4% bestaat uit Latino’s. Verder wonen er ook nog enkele tientallen Aziaten in het dorp. Bijzonder is dat 0,13% van de bevolking van Paxtang Native American is, ondanks dat ze ooit met veel geweld uit deze plek verdreven zijn. 0,13% is echter niet meer dan 2 inwoners.

De inwoners van Paxtang zijn relatief jong. Bijna een kwart is jonger dan 18 jaar. De gemiddelde leeftijd in Paxtang is 39 jaar. Er is een klein ‘’vrouwenoverschot’’ in het dorp. Voor elke 100 vrouwen zijn er 87 mannen. Het gemiddelde inkomen per huishouden op jaarbasis is $46.000,-. Dat komt overeen met €34.400,-. Niet iedereen heeft echter dit mooie salaris: 4,5% van de inwoners leeft onder de armoedegrens. In 2006 was de totale bevolking met 79 gezakt tot 1.491 mensen.

Geografie en omgeving

Paxtang ligt in de noordoostelijke staat Pennsylvania. Het is een klein dorp met een oppervlakte van niet meer dan 1,1 km². Deze oppervlakte bestaat alleen uit land. In Paxtang zijn geen rivieren of meren van significante betekenis te vinden. Er wordt dan ook gezegd dat Paxtang voor 0% uit water bestaat.

In de buurt van Paxtang zijn een aantal steden en dorpen te vinden. De grootste daarvan is Harrisburg, wat vier kilometer verderop ligt. Dit is de hoofdstad van de staat Pennsylvania en telt bijna 50.000 inwoners. In een straal van drie kilometer zijn onder andere de dorpjes Penbrook, Progress en Bressler-Enhaut-Oberlin gelegen. In deze dorpen wonen ook niet meer dan een paar duizend mensen.

Toeristische attracties

Op het gebied van cultuur ben je in Paxtang op de goede plek. Een aantal culturele hoogtepunten van het dorp:

Old Paxton Church: in Paxtang staat de oudste Presbyteriaanse kerk van Pennsylvania en de op één na oudste van de Verenigde Staten. Deze kerk is gebouwd in 1740 en wordt nog steeds gebruikt voor diensten. Tegenover de kerk is een groot kerkhof te vinden waar oorlogsslachtoffers uit verschillende oorlogen begraven zijn. Dit kerkhof is ook een bezoekje waard aangezien er verschillende mooie monumenten zijn te vinden.

Paxtang Park: tot aan 1929 had Paxtang een heel groot stadspark. In dat jaar werd het park gesloten, maar er zijn nog steeds resten van te vinden. Rondom Derry Street en Paxtang Street is nog de voormalige ingang van het park te vinden. Niet veel verderop zijn nog enkele oude huizen te vinden. Ook zijn er nog stenen resten te bezichtigen van de muren die ooit om het riviertje de Spring Creek stonden. Dit riviertje stroomde door Paxtang Park.

Conclusie

Paxtang is een dorpje met 1000 inwoners in het zuiden van de staat Pennsylvania. Het heeft een zwarte geschiedenis: in de 18e eeuw zijn hier meerdere Native Americans gedood door de Westerse immigranten. Paxtang heeft echter ook mooie dingen aan haar geschiedenis. Een voorbeeld hiervan is de Old Paxton Church, die al ruim 350 jaar oud is. Voor een cultuurtrip is Paxtang dus een geschikte plek.

Bronnen: officiële website van Paxtang, Wikimedia Commons, Alexrk2, Google Streetview