Wat moet je weten over Pittman Center in Tennessee

Inleiding

Tennessee is één van de vijftig staten van de Verenigde Staten van Amerika. De hoofdstad is Nashville. Hier wonen maar liefst 570.000 mensen. Niet elke stad in de staat is echter zo groot. Denk bijvoorbeeld aan Pittman Center, waar maar een paar honderd mensen zijn gevestigd. Omdat dit dorp zo klein is, is het niet vreemd dat je er waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Daarom dit artikel: welke dingen zijn nou belangrijk om te weten over Pittman Center in Tennessee?

Geschiedenis

Pittman Center heeft niet altijd deze naam gedragen. Voorheen heette het Emerts Cove, vernoemd naar de persoon die zich hier eerst vestigde: Fredrick Emert. Hij kwam in 1784 aan in het gebied nadat de oorspronkelijke bewoners, de Cherokee, waren verdreven. Hij was een veteraan van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Zijn graf is te vinden in Pittman Center. In de 19e eeuw was Pittman Center nog een erg afgelegen plaats. Vanwege een ruw landschap en slechte wegen was het moeilijk om het dorp te bereiken. In 1919 kwam er een priester, Dr. John Sevier Burnett, aan in het dorpje. Toen hij zag hoe afgelegen het dorp lag, kwam bij hem de wens op om er een groot dorpscentrum te bouwen voor educatie en met goede gezondheidsvoorzieningen. Zijn wens ging in vervulling want er werd toestemming gegeven om te bouwen op een gebied van maar liefst 1500 ha. In 1920 opende er al een school in Pittman Center met in totaal 100 leerlingen. Deze school en de rest van het centrum noemde hij naar zijn goede vriend Eli Pittman uit New York: het Pittman Community Center. Eli had goede contacten met de investeerders van het project.

In 1974 werd uiteindelijk de naam Pittman Center gekozen voor het dorp. Tegenwoordig heet het dorp nog steeds zo. Ook het Community Center bestaat nog.

Bevolking

In het jaar 2000 vond er een grote volkstelling plaats in de Verenigde Staten. Hieruit bleek dat er toen 477 mensen in het dorp woonden, verspreid over 220 huishoudens en 130 families. In 2006 woonden er naar schatting 603 mensen in Pittman Center, wat een stijging is van ruim 25 procent. In 2000 was het overgrote deel van de bevolking blank: 98,7%. Afro-Amerikanen, Native Americans en Aziaten omvatten elk 0,21% van de bevolking. In de 220 huishoudens woonde in 50% van de gevallen een getrouwd stel. 22,3% van de huishoudens had thuiswonende kinderen jonger dan 18 en 35% van de huishoudens in Pittman Center bestond uit slechts één persoon.

De gemiddelde leeftijd in het dorp was in 2000 45 jaar. Er woonden iets meer mannen dan vrouwen in het dorp: voor iedere 100 vrouwen waren er 103 mannen. Bijna 20% van de populatie was onder de 18 jaar, terwijl 17% bejaard is en dus de leeftijd van 65 jaar al overgeschreden heeft. Ondanks het feit dat ruim 13% van alle inwoners van het dorp onder de armoedegrens leefde, is aan het gemiddelde inkomen van het dorp niet te zien dat er zoveel armoede heerst. Het gemiddelde inkomen per gezin was namelijk ruim €27.000.

Geografie en omgeving

Pittman Center ligt, zoals al eerder verteld werd, in een ruw landschap. Het dorp ligt namelijk recht naast de Great Smoky Mountains, één van de best bezochte natuurparken van de Verenigde Staten. In het gebied komt een grote variatie van flora en fauna voor. Er zijn bovendien ook oeroude bossen te vinden waar de mens nog bijna geen invloed op heeft gehad. Mede hierdoor staat het Nationaal Park van de Great Smoky Mountains op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Pittman Center ligt in een vallei bij de Little Pigeon rivier.

Pittman Center is een erg afgelegen dorp. De dichtstbijzijnde bewoonde plaats ligt nog steeds op 11 kilometer afstand: Gatlinburg. Hier wonen bijna 5000 mensen. De tweede dichtstbijzijnde plaats ligt op 17 kilometer afstand. Dit is Pigeon Forge en hier wonen bijna 6000 mensen. Andere plaatsen in de omgeving zijn Sevierville, Newport en Dandrigde. Deze dorpen liggen op respectievelijk 22, 29 en 31 kilometer afstand van Pittman Center.

Toeristische attracties

Pittman Center mag dan een gigantisch klein dorpje zijn, dat wil echter niet zeggen dat er niks te beleven is. Sterker nog, in de zomer komen er veel mensen naar het dorp toe. Vooral voor de onderstaande attracties:

Great Smoky Mountains: als je ooit van plan bent om af te reizen naar Pittman Center en omgeving, mag je absoluut niet vergeten een bezoekje te brengen aan dit prachtige nationale natuurpark. Je kunt hier autorondritten maken, fietstochten maken, kamperen, vissen, historische gebouwen bekijken of wilde dieren gaan spotten.

Emerts Cove Covered Bridge: deze mooie, houten brug werd in het jaar 2000 opgericht door de inwoners van Pittman Center om meneer Fredrick Emert te eren. De brug ligt over de Little Pigeon rivier.

Conclusie

Pittman Center is een klein dorpje in de Amerikaanse staat Tennessee. Er wonen tegenwoordig ruim 600 mensen. Het dorp ligt erg afgelegen en in ruw terrein. De Great Smoky Mountains liggen namelijk recht naast het dorp en de dichtstbijzijnde bewoonde plaats is maar liefst 11 kilometer verderop. Toch is Pittman Center een bezoekje waard. Dit vanwege het natuurpark en de Covered Bridge die werd opgericht om de eerste blanke bewoner te eren.