Wat is er te zien in Auckland in Nieuw Zeeland

Inleiding

Algemeen

Al is Wellington de hoofdstad van Nieuw Zeeland, Auckland is de belangrijkste commerciële stad van het land. Het heeft ook de meeste inwoners, ruim 1.000.000. Auckland was ook de eerste Britse nederzetting (1820), al heette de stad toen George Eeden. In Auckland zijn veel bezienswaardigheden, van natuur tot museum.

Stappen

Bezienswaardigheden:

One Tree Hill

Dit is een kegelvormige heuvel (vulkaan) van meer dan 175 meter hoog. De naam die de Maori gaven was “Te Totara-i-ahua”. De naam is heel toepasselijk, want er stond maar 1 boom. Ook staat er een enorme grote obelisk. De boom en obelisk herdenken de grootste versterkte nederzettingen die de Maori hier plachten te bouwen. De oorspronkelijke boom heeft hier gestaan tot 1952. Toen is de heilige Maori “Totara boom” vervangen door een dennenboom. Deze heeft niet lang mogen staan, in 2002 werd hij door een Maori activist omgehakt. Heel logisch heet de heuvel tegenwoordig “None tree hill”.

Op deze heuvel is ook de graftombe te vinden van Sir John Logan Campbell. Deze zakenman kwam rond 1840 naar Nieuw Zeeland, waar hij op 12 december 1840 de 1e winkel opende. Hij droeg de bijnaam “vader van Auckland”. Hij werd burgemeester en schonk de “One Tree Hill” (meer dan 135 ha groot) aan de inwoners van Auckland. Ook was het Campbell die in 1841 het oudste gebouw van Auckland liet bouwen, de “Aacia cottage”. Hij overleed op 22 juni 1912.

New Zealand National Maritime Museum

In dit museum is de geschiedenis van de zeevaart van Nieuw Zeeland van ongeveer 1.000 jaar, waaronder een collectie van historische zeilschepen en kano’s. Onder deze kano’s ook enkele vaartuigen van de Polynesische ontdekkingsreizigers. Ook is er een Rapaki te zien, dit is een kraanschip dat door stoom wordt aangedreven. Ook de KZI is hier te bewonderen, het jacht dat in 1988 voor Nieuw Zeeland uitkwam tijdens de America’s Cup. Eén van de zalen is een compleet scheepsinterieur met deinende vloer en scheepsgeluiden.

Civic Theatre

Dit is een typisch gebouw uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. Het vroegere bioscoopgebouw herbergt veel gipsen olifanten die het doolhof van trappenhuizen bewaken. Het plafond is de hemel compleet met fonkelende sterren. Na de millenniumrenovatie heeft het gebouw een andere bestemming gekregen, er worden nu musicals en shows gepresenteerd.

Auckland Art Gallery

Het eerste en grootste kunstmuseum van het land is in 1995 omgedoopt tot “Main Gallery”. Er is veel te zien over de ontwikkeling van de Nieuw Zeelandse kunst tot op heden. Werken van onder andere Ralph Hotere en Frances Hodgkins zijn hier te vinden. Ook zijn de portretten van Maori uit de 19e eeuw te bewonderen, gemaakt door Gottfried Lindauer. Deze schilderijen zijn het hoogtepunt van het museum.

Auckland Museum

In het stadspark de Domain ligt dit museum dat ook wel “Auckland War Memorial Museum” heet. Het is een volkenkundig en historisch museum. Hier zijn Maori kunstwerken en voorwerpen uit het Maori tijdperk te bewonderen, onder de naam “Maori Treasures”. Ook wordt in dit museum aandacht geschonken aan oorlogen waar Nieuw Zeeland bij betrokken was. Hiertoe behoren de Boerenoorlog, en uiteraard de 1e en 2e Wereldoorlog. Natuurlijk zijn er ook militaire voorwerpen en wapens in de collectie opgenomen.

Auckland Domain

In dit grote 75 ha grote park is het bovengenoemde museum ondergebracht. In het park bevinden zich vijvers, speelweiden, beelden, plantenkassen en de Winter Gardens. Het Domain is het oudste park van de stad. Hier worden in de zomer regelmatig openlucht concerten gehouden.

Overige bezienswaardigheden
  • Het Albert Park naast onder andere de Auckland Art Gallery met palmen, standbeelden, fonteinen.
  • Old Arts Building, oftewel de “Wedding Cake”, het witstenen gebouw met de klokkentoren en siertorens die in 1926 af waren. Opgetrokken in Gotische stijl. Het behoort bij de University of Auckland.
  • Skytower, gelegen aan Hobson Street en bijna 330 meter hoog. Het hoogste gebouw op het Zuidelijk halfrond heeft in de top een restaurant dat door supersnelle liften te bereiken is. Bij helder weer is het uitzicht soms verder van 80 km.
  • Queen Street, voorheen “The Golden Mile”. Een winkelstraat die vroeger heel bekend was, maar heden ten dagen zijn grote aantrekkingskracht kwijt is.
  • Viaduct Harbour, anders dan zijn naam doet vermoeden is dit een jachthaven. Het is de grootste luxe haven van het Zuidelijk halfrond. Er bevinden zich diverse trendy bars en restaurants.
Bezienswaardigheden in de buitenwijken
  • De stad is ongeveer 60 km² groot met vele suburbs (voorsteden). Deze bestaan bijna allemaal uit laagbouw. De suburb “Parnell” is de bekendste van Auckland en ligt op ongeveer 2 km van het centrum. Dit is de plek waar de nederzetting is ontstaan, er zijn diverse Victoriaanse huizen en winkeltjes terug te vinden van de Engelse kolonisten. Weliswaar zijn enkele gerestaureerd in de oorspronkelijke staat. In de nabijgelegen wijk Newmarket is het leuk winkelen en geschikt voor theaterbezoek.
  • Het gebied rondom Karangahape Road (K-Road) leven tegenwoordig veel artiesten. In vroeger tijden was dit het leef gebied van de Polynesiërs en de Maori. De oorsprong van de Polynesiërs is nog terug te vinden in de winkels waar onder andere felgekleurde stoffen, taro, yams, bakbananen en kokosproducten (dus producten van oorspronkelijk de eilanden in de grote oceaan) te koop zijn.
  • Om lekker een avond uit te gaan is Posonby er geschikt. Hier zijn de mooiste Victoriaanse huizen van Auckland te vinden. Er zijn diverse restaurants, café’s en pubs te vinden.
  • De Tamaki Drive herbergt de mooiste en grootste huizen van Auckland. Hier wonen de rijken van de stad. Tevens ligt aan deze Drive die 8 km lang is en langs de zee ligt, ook de stranden Mission Bay en St. Heliers Bay.
  • Wilt u terug naar de sfeer uit de 19e eeuw, dan is een bezoek aan Devonport (Northshore) aan te bevelen. Net als Parnell, was ook Devonport één van de eerste plaatsen waar de kolonisten uit Europa zich vestigden. Hier zijn ook Victoriaans woningen uit deze periode.
  • Mount Eden is een uitgedoofde vulkaan die bijna 200 meter hoog is. Het is het hoogste punt van het eiland en biedt prachtige uitzichten. De vulkaan ligt op ongeveer 3 km van het centrum.
  • Eden Garden is een oude lavagroeve met een tuin die in 1964 is aangelegd. Het heeft de grootste collectie Camelia’s van het Zuidelijk Halfrond.

Auckland de poort van Nieuw Zeeland

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden