Wat te zien in de hoofdstad van Nieuw Zeeland

Inleiding

Algemeen

Toen rond 1840 de Britse kolonisatie een aanvang nam, werd in eerste instantie Auckland gekozen tot hoofdstad van het land. In 1865 werd Wellington verkozen tot de hoofdstad van het land. De bijnaam voor Wellington is Windy City, vanwege de vele wind en regen die er regelmatig valt

Stappen

Wellington

De meest zuidelijke hoofdstad (41 graden zuiderbreedte) ter wereld is Wellington, de hoofdstad van Nieuw Zeeland, toch ligt de stad in het midden van het land. De stad ligt in het zuiden van het Noordereiland, aan Port Nicholson (een natuurlijke haven). Het ligt ingeklemd tussen de zee, baai en bergen. Het wordt door de Street Cook gescheiden van het Zuidereiland. Er wonen ongeveer 200.000 inwoners in Wellington.

De stad is genoemd naar de 1e hertog van Wellington, Arthur Wellesley. Deze hertog is geboren in Morning House te Dublin op 1 mei 1769 en was de overwinnaar in de grote Slag bij Waterloo. Hij stierf in Dover op 14 september 1852.

In Wellington werken maar liefst meer dan 62.000 in het Central Business District, ook wel het CBD. Ten opzichte van de stad Auckland, die 3x groter is dan Wellington, waar maar 58.000 mensen bij het Central Business District werken. Een groot deel van de werkende inwoners hebben hun woning in één van de twee valleien in het noorden van de stad.

Geschiedenis van de stad

Een legende van de Maori verhaalt dat de stad al rond het jaar 1000 zou zijn bezocht door Kupe. Hij was een ontdekkingsreiziger uit Polynesië. Samen met zijn zoon Tara bezocht hij het huidige Wellington en noemde het gebied toen “Te Whanganui a Tara”. Letterlijk betekend dit “De grote haven van Tara”.

In 1839 had William Wakefield een stuk land van ruim 750 ha aangekocht van de Maori voor slechts 100 geweren, 100 dekens en sieraden. Het was Wakefield die de nederzetting die ontstond, vernoemde naar Wellington. Een jaar later begon de kolonisatie vanuit Groot Brittannië.

In 1865 werd Wellington de nieuwe hoofdstad van het land, dat voor die tijd Auckland was.

Leuk om te weten

  • De beroemde acteur Russel Crowe is geboren in de stad Wellington.
  • De inwoners van Wellington hebben ooit centraal gestaan in een stripverhaal. De mensen werden voorovergebogen afgebeeld om niet door één van de vele orkanen omver geblazen te worden.
  • De stad wordt regelmatig vergeleken met het Amerikaanse San Fransisco. Dit omdat beide steden gebouwd zijn op steile heuvels, in het bezit zijn vele oude houten huizen. Deze zijn diverse kleuren geschilderd. Beide steden hebben een kabeltram en beiden liggen in een actieve aardbevingszone. In 1848 en 1855 vonden er aardbevingen plaats in Wellington.

Bezienswaardigheden

In het kleine compacte centrum liggen bijna alle bezienswaardigheden van Wellington op loopafstand. Wellington wordt gezien als het culturele centrum van Nieuw Zeeland en heeft vele musea en galerieën.

  • Museum of New Zealand; Gelegen aan Cable Street ligt dit museum dat in de Maori taal “Te Papa Tongarewa” heet. Dit betekent “Onze plek”. In dit museum zijn diverse onderdelen ondergebracht zoals de geschiedenis, de culturen en flora en fauna van geheel Nieuw Zeeland. Dit museum wordt algemeen beschouwd als het meest ambitievolle en mooiste museum van het land. Het herbergt een tijdmachine en een aardbevingshuis. Ook is er een tentoonstelling over een heden ten dage versie van het traditionele ontmoetingshuis “Te Marae”.
  • Old Sint Paul’s Cathedral; Deze kathedraal, op getrokken in de gotische stijl, werd gewijd in 1866. De kerk is volledig gebouwd van inheems hout.
  • Botanic Gardens; op 1 km afstand van de Cathedral, een geweldige plek om te wandelen, in de zomer staat het vol in bloei. Vroeger lag hier een Nieuw Zeelands bos.
  • Colonial Cottage Museum: Dit museum is ondergebracht in het oudste gebouw dat de stad Wellinton rijk is. Het pand dateert van 1858.
  • Kelburn Cable Car: Dit is de kabeltram naar de top van Kelburn dat op een heuvel ligt. Bovenop de top is het genieten van het mooie uitzicht. Een echte toeristenattractie.
  • Wellington Zoo: Hier lopen de dieren vrij rond in een natuurlijke omgeving. De dierentuin, die vanaf 1906 is opgericht, is de oudste van het hele land.
  • Op Tinakori Road 25 staat het geboortehuis van Katherine Mansfiel, de wereldberoemde schrijfster. Het huis is gerestaureerd en heeft een tuin in de authentieke victoriaanse stijl.
  • Karori Wildlife Sanctuary: Een prachtig natuurgebied van ongeveer 250 ha. Het bevat 35 km wandelpaden en er leven diverse vogelsoorten zoals onder andere de kiwi, de morepork, een uilensoort. Het is mogelijk om ook rondleidingen in de nacht te krijgen.
  • Bats Theatre, Circa Theatre en het Downstage theatre: prima om uit te gaan. Het Bats is een vrij intiem theater, het Downstage is een piramide (1964) opgetrokken van beton, ijzer en hout. Het is het meest professionele theater van Nieuw Zeeland.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden