10 tips voor een geslaagde vakantie in Argentinie

Inleiding

U bent zich aan het oriënteren voor een vakantie naar het verre Argentinië. Voordat u uw tickets besteld, is het raadzaam u goed voor te laten lichten. In dit artikel vindt u tien tips over o.a. seizoenen, reis aanbieders, Argentijnse hot-spots, financiën en binnenlandse reizen.

10 handige tips: Zo gaat u goed voorbereid naar Argentinië

Tip 1. Omgekeerde seizoenen

Argentinië ligt op het zuidelijk halfrond. De seizoenen zijn dus omgekeerd ten opzichte van Nederland! In de hoofdstad Buenos Aires is het rond de kerstdagen gemmiddeld 30 graden Celcius, en in augustus is het ski-hoogseizoen.Het algehele klimaat is overwegend gematigd, droog in het westen, subtropisch in het noorden, koel en guur in het zuiden. Onthoud dat de seizoenen tegenovergesteld zijn aan die op het noordelijk halfrond.

Tip 2. Betaalbaar vliegen: reisaanbieders Amsterdam - Buenos Aires

Er zijn vanaf Schiphol vanaf 31 oktober 2011 weer rechtstreekse vluchten naar Buenos Aires, met de Koninklijke Nederlandse Luchtvaartmaatschappij!(KLM). Dit is een comfortabele manier van reizen, maar niet de goedkoopste. Voordeliger is het om over te stappen in Madrid (Iberia), Londen (British Airlines) of bijvoorbeeld Parijs (Air France). Goedkopere, maar minder directe opties zijn vluchten via Frankfurt en Saõ Paulo (TAM) of via de Verenigde Staten in verband met de gunstige Euro-Dollarkoers (Delta, Continental of United).

Tip 3. Verblijftijd

Advies: 'kom minstens 2 weken naar Argentinië'. De reistijd (minstens 15 uur vliegen) is behoorlijk lang en de afstanden in het land zelf zijn ook enorm. De hoofdstad Buenos Aires kanin een paar dagen worden bekeken, daarna kan men binnen deze 2 weken óf Noord Argentinië bezoeken, óf Zuid Argentinië. Het hele land bekijken in een tijdsbestek van 14 dagen, is geen vakantie maar een race tegen de klok!

Tip 4. Hot-spots Argentinië van noord naar zuid:

  • De immense Iguazu watervallen, in het noordoosten op de grens met Brazilië
  • Salta, in het noordwesten. De oudste stad van Argentinië, in een subtropisch gebied omgeven door fraaie natuurparken
  • Mendoza, het wijnhart van Argentinië waar sinds een aantal jaren wijnen van wereldkwaliteit vandaan komen
  • Bariloche, in het prachtige merengebied van Noord Patagonië
  • Puerto Madryn, walvissen en pinguins kijken!
  • Perito Moreno, één van de reuzachtige gletsjers met blauw ijs in El Calefate
  • Usuaia, de stad aan het 'einde van de wereld', tevens het zuidelijkste puntje van Vuurland.

Tip 5.  Binnenlandse reizen: door de lucht of over de weg?

Vliegen is over het algemeen duur, dat kan met LAN of met Aerolineas. Voor niet-Argentijnen wordt ongeveer 25% toeslag op binnenlandse vluchten gerekend. Met de bus reizen is langzamer, maar heeft vele voordelen. Het is veel goedkoper (reken op 50 euro voor 2000 km), stoelen zijn comfortabel, ruim en kunnen 100% verticaal, het eten en drinken is goed, er worden films vertoont en tot slot wordt bij een nachtrit een (hotel) overnachting uitgespaard!

Tip 6. Geld opnemen in Argentinië: denk aan het wisselgeld!

De Argentijnse Peso heeft biljetten van 100, 50, 20, 10 en 5. Er zijn munten van 1 Peso en verder 50, 25, 10, 5 peso centen. Met een Nederlandse bankpas kan slechts 300 Argentijnse pesos per dag worden gepind. Echter, de touch-screen automaten van CITI bank vormen hier een uitzondering op. Met een Rabobank pas kan hier tot 2500 pesos worden opgenomen en met een ABN pas 3000 pesos. Bij pin-automaten kan men niet de soort biljetten kiezen, vandaar dat het raadzaam is om altijd een niet-rond bedrag te pinnen (bijv. 310 peso), zodat er wat wisselgeld bij zit. 

Tip 7. Veiligheid in Buenos Aires

Buenos Aires is in vergelijking tot de rest van Argentinië het onveiligst. Voor het grootste deel is het dus een veilig land. Zoals alle grote steden heeft Buenos Aires zijn minder goede buurten, waar het niet veilig is om alleen te lopen. Volg het advies van de lokale inwoners, hou je ogen open en wees je bewust van je omgeving. In de betere wijken is er veel politie op straat. Daarnaast zijn er doorgaans veel mensen op straat, zelfs tot laat in de nacht, waardoor het veiliger is.

Tip 8. Radio Taxi

Neem vanaf het vliegveld altijd een taxi waar het woord 'radio' op staat en speek meteen een prijs af.  Dit zou, anno medio 2009, ongeveer 60 peso moeten kosten vanaf vliegveld Ezeiza tot het hartje van Capital Federal.

Tip 9. Argentijnse eetgewoonten: laat aan tafel!

Argentijnen ontbijten zeer licht. De lunch (almuerzo) is de belangrijkste maaltijd van de dag, om een uur of 2. Voor het diner (cena, met vaak de beroemde Argentijnse asado) gaan vele Argentijnen pas na 9 uur 's avonds aan tafel! Vandaar dat er aan het eind van de middag vaak een lichte snack wordt gegeten, de merienda. Uit eten is naar Europese begrippen zeer betaalbaar in Argentinië: een lunchmenu kost vaak niet meer dan 10-15 peso's, een diner iets meer.

Tip 10. Belasting betalen...

Iedereen die het Argentijnse grondgebied via de luchthaven verlaat,  dient USD 18,- te betalen aan belasting. Houd hier dus rekening mee op de laatste dag van de vakantie! Bij de meeste vliegmaatschappijen is dit bedrag sinds begin 2010 automatisch verrekend in de ticketprijs.

Handige links ter voorbereiding op een geslaagde vakantie in Argentinië

Appartementen huren in Buenos Aires

LAS: Informatie over op maat gemaakte reizen naar Argentinië

Het klimaat in Argentinië

Een uitgebreide restaurantgids voor Buenos Aires

De Nederlandse ambassade in Buenos Aires


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden