Overgangsklachten; de Symptomen

Inleiding

De overgang is een fase waarin je lichaam te maken krijgt met verschillende veranderingen. Ook neemt in deze periode de vruchtbaarheid af. Bij de meeste vrouwen vindt de overgang plaats tussen het 45e en 55e jaar. Sommige vrouwen “fietsen” met gemak door deze periode en hebben nergens last van, terwijl andere vrouwen zich met de tanden op elkaar door de overgang moeten slepen. Wat zijn nu de symptomen die horen bij overgangsklachten. De meest voorkomende overgangsklachten zijn:

Verandering in de menstruatie

Een van de eerste tekenen van de overgang is de verandering rond de menstruatie. Deze kan veranderen en onregelmatiger worden. Je kunt je last hebben veel minder, of juist veel meer bloedverlies dan je altijd gewend was.

Opvliegers

Opvliegers zijn wel het meest voorkomende en het bekendste symptoom van de overgang. Door de vermindering van het hormoon oestrogeen krijg je te maken met warmte aanvallen/opvliegers. Een opvlieger komt plotseling, je krijgt het warm, krijgt een rood hoofd, zelfs je nek en je borst kunnen rood worden, je gaat zweten en sommige vrouwen hebben daarbij ook last van hartkloppingen. Een opvlieger kan plotseling op ieder willekeurig moment beginnen, je kunt er zelfst ’s nachts van wakker worden.

Slijmvliezen en vaginale klachten

Door de verandering van je hormoonhuishouding en de vermindering van het hormoon oestrogeen worden je slijmvliezen droger. Dit is het geval bij de slijmvliezen van mond, neus en ogen, maar ook de slijmvliezen van je vagina worden droger. Hierdoor kun je last krijgen van een droge schede waardoor je klachten kunt krijgen als pijn bij het vrijen, ook kun je meer vatbaar zijn voor vaginale infecties en blaasontsteking.

Osteoporose of botontkalking

Door het verminderen van de oestrogeenproductie vindt een snellere botafbraak of botontkalking plaats. De botten kunnen zo zwak worden dat je zomaar, ineens iets breekt. Het is heel belangrijk om al voor de overgang maatregelen te nemen om deze botontkalking zoveel mogelijk tegen te gaan. Zorg voor gezonde voeding met voldoende calcium en vitamine D. Calcium is nodig voor sterke botten en vitamine D zorgt voor de opname van calcium. Als je denkt dat je osteoporose hebt laat dit dan nakijken. Dit kan bijvoorbeeld door een botdichtheidmeting.

Hart- en vaatziekten

Tot aan de overgang zijn vrouwen door hun hormonen beschermd tegen allerlei hartkwalen, maar door de overgang, en daardoor het wegvallen van hormonen, hebben vrouwen evenveel kans op hart- en vaatziekten als mannen.

Atypische overgangsklachten

Atypische overgangsklachten zijn klachten die tijdens de overgang opspelen maar ook buiten de overgang voorkomen.

  • Slaapproblemen:
    • moelijk in slaap vallen
    • te vroeg wakker worden in de ochtend
    • in de nacht vaak wakker worden.
  • Depressiviteit
  • Stemmingswisselingen
  • Gewrichtsklachten en spierpijn

Tenslotte

Niet iedere vrouw heeft evenveel last van de overgang, en ook duurt de overgang niet bij iedereen even lang. Globaal kun je zeggen dat overgangsklachten tussen de 5 en 10 jaar kunnen aan houden. Deze periode kun je dan weer verdelen in 5 jaar voor je laatste menstruatie tot een jaar of drie erna. Voor iedereen die nu midden in de overgang zit; Succes en nog even doorbijten!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden