Krachttraining en Afvallen

Inleiding

Lukt het je maar niet om af te vallen, en krijg je de kilo’s er maar niet af, denk dan eens aan krachttraining. Bij de term krachttraining denken veel vrouwen vaak dat je er binnen de kortste keren uitziet als een bodybuilder. Dit is beslist niet waar. Sterker nog, wil je succesvol afvallen dan is krachttraining onmisbaar.

Wat is Krachttraining

Bij krachttraining worden spierversterkende oefeningen ingezet, in dit geval, ter ondersteuning van het afvallen, maar dat kan natuurlijk ook zijn ter ondersteuning van de sport die je beoefend. Het woord krachttraining zegt het eigenlijk al; je traint je lichaam op een zodanige manier dat je daarmee kracht krijgt, je versterkt je spieren, je wordt sterker en bouwt meer spiermassa op.

Waarom helpt Krachttraining bij afvallen.

Afvallen betekent voor de meeste mensen het verminderen van vet, maar het verminderen van lichaamsvet betekent niet altijd het verliezen van gewicht. Je spieren helpen bij het verbranden van lichaamsvet. Hoe meer spieren je hebt hoe hoger de verbranding zal zijn en hoe meer je zult afvallen, echter spierweefsel is zwaarder dan vet, bij meer spieren zal je gewicht in het begin iets toenemen, maar daar tegenover staat dat je door meer spieren meer energie verbrand. Na verloop van tijd heb je van meer spieren dus meer profijt; én je verbrandt meer energie, én door meer spieren ben je sterker en zie je er slanker uit. Want alleen spieren kunnen vet verbranden, hoe meer spieren je hebt, hoe meer vet je lichaam zal verbranden. Zelfs als je lichaam in rust is verbrand je nog calorieën. Je begrijpt dat het vergroten van je spiermassa erg belangrijk is als je wilt afvallen want door de opbouw van spiermassa door krachttraining kun je je energieverbruik blijvend verhogen.

Krachttraining versus Duurtraining

We hebben al gezien dat je doormiddel van krachttraining de spiermassa in je lichaam op peil kunt houden en zelfs kunt vergroten. Ook de verbranding van calorieën gaat na de krachttraining nog erg lang door. Het blijkt dat de snelheid van je stofwisseling 2 uur NA de krachttraining nog steeds 12% hoger is, zelfs de ochtend erna is je stofwisseling nog enkele procenten hoger dan normaal. Na een uur intensief hardlopen verbruik je meer calorieën dan na een uur krachttraining, echter enkele uren na het hardlopen is je energieverbruik weer gestabiliseerd terwijl na een intensieve krachttraining je energieverbruik tot wel 30 uur na de training verhoogd blijft.

Van alleen diëten word je dik

Iedereen weet inmiddels wel dat extreme diëten vaak op de lange duur niet werken. Door het sterke energietekort tijdens een (crash)dieet breekt je lichaam naast vet ook spierweefsel af om in haar energiebehoefte te kunnen voorzien. Als je spiermassa minder wordt, gaat je russtofwisseling omlaag en verliest je lichaam een deel van haar vetverbrandende capaciteit . Het wordt daardoor steeds moeilijker om af te vallen. Ga je vervolgens ook weer “normaal” eten, dan is je ruststofwisseling zover omlaag gegaan dat je snel weer aankomt en vaak enkele kilo’s meer dan voor je begon met lijnen.

Conclusie:

Bedenk dat krachttraining niet alleen een goede ondersteuning is bij het lijnen maar ook nog eens zorgt voor sterkere botten en pezen, een betere houding en een fitter gevoel.

zie ook:

30 minuten bewegen, 30 slimme beweegtips

De nieuwste dieettrend: het Dukan dieet

Afvallen met Afslankkoffie

http://gezondafvallenvooriedereen.nl