Atlantis

Inleiding

Atlantis een verloren land omgeven door vaagheden en onduidelijkheden. Daarom een bron van inspiratie voor velen. Een land waaraan zelfs de Atlantische oceaan zijn naam dankt.

Plato

Atlantis werd voor het eerst vermeld in Plato's dialogen Timaeus en Critias. Volgens Plato's dialoog verdween het rijk Atlantis ongeveer 9500 voor Christus door een wereldwijde catastrofe, een soort zondvloed, waardoor ieder spoor van Atlantis werd weggewist. Het verhaal van Critias gaat uit van een mondelinge overlevering van meer dan 9000 jaar. Desondanks werd en wordt vaak verondersteld dat Atlantis werkelijk bestaan heeft. De oude hoofdstad van Atlantis was een streng geometrisch uitgebouwd systeem van concentrische cirkels met om beurten een ommuurd eiland en een kanaal, met een totale doorsnede van 22,5 km. Het hoofdeiland werd helemaal ingesloten door een cirkelvormig 183 meter breed kanaal. Daarrond was opnieuw een ringvormig eiland, 365 meter breed. Het was gescheiden door een even breed kanaal van de derde buitenste landring. Aan één kant liep een kanaal rechtstreeks van de zee doorheen dit geometrische complex tot een binnenhaven in het centrum.

Waar lag Atlantis?

Er bestaan vele theorieën over de locatie van Atlantis. Zo beweren bronnen dat Atlantis gevonden zou zijn in de buurt van de Azoren, Amerika, Scandinavië, de Noordzee, de Britse eilanden, het eiland Cuba, Zuid-Spanje, Kreta, Cyprus, Santorini, de Canarische Eilanden en Antarctica. Ook worden wel Egypte, Indonesië, Madagaskar en Australië genoemd als mogelijke plaatsen van Atlantis.

Hoe leefden de inwoners van Atlantis.

Een theorie is dat alle kennis/schatten van de Atlantiërs in een 'schatkamer' verborgen zouden zijn. Deze kamer wordt vaak aangeduid als de Hall of records of Het heiligdom van Thoth. De bewoners van Atlantis leefden in een goed geregelde maatschappij met orde en rust. Er leefde een hoog-ontwikkelde beschaving op dit eiland. Zij waren dan ook in staat tot grote hoogstandjes, onder andere op het gebed van bouwwerken. De maatschappelijke structuur van Atlantis was gestoeld op orde en rust. Geweld en armoede kenden ze niet. Luxe en rijkdom waren er volop! Volgens de verhalen moeten er gigantische rijkdommen zijn op Atlantis. Maar door die luxe en rijkdom, vervolgt Plato zijn verhaal, werden de bewoners lui, gemakzuchtig en hebberig. Ze wilden steeds méér. Ook de machtige heersers van Atlantis wilden méér, ze wilden de wereld veroveren. Maar de legers waren niet sterk genoeg en werden verslagen. Als straf voor hun hebzucht over kwam het land een aantal rampen. Er kamen geweldige aardbevingen en overstromingen en het eiland Atlantis werd in zee verzwolgen en verdween naar de bodem van de Atlantische Oceaan.

De feiten rondom Atlantis!!

De meningen over het wel of niet bestaan hebben van Atlantis lopen zeer uiteen. Behalve de tekst van Plato bestaan er geen geschiedkundige aanwijzingen die naar de verzonken stad verwijzen. Er is geen enkel volk uit de geschiedenis dat ooit in aanraking is gekomen met de Atlantiërs. Sommige wetenschappers denken dat het eiland Atlantis helemaal niet heeft bestaan, ze vinden dat er 11.000 jaar geleden nog niet zo’n mooie stad gebouwd zou kunnen zijn. Andere wetenschappers denken dat Atlantis al lang is ontdekt, maar zonder dat iemand het in de gaten heeft gehad. Er zijn namelijk in de geschiedenis tientallen rijke steden verwoest, en veel van die steden passen in het verhaal van Plato. Een voorbeeld hiervan is een gebeurtenis in de Turkse provincie Antolia. Een stadje zonk daar duizenden jaren geleden in een groot meer, nadat de grond onder de huizen was verzakt vanwege een aardbeving.

Concluderend

Je zou kunnen zeggen dat er geen feiten zijn. Niemand kan 100% zeker zeggen dat Atlantis heeft bestaan.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden