De Arubaanse keuken

Inleiding

Aruba heeft een multiculturele geschiedenis. Dit is ook terug te zien in de Arubaanse keuken. De Arubaanse keuken is dan ook lekker en gevarieerd. Door middel van dit artikel werp ik een blik in de Arubaanse keuken.

De Arubaanse keuken.

De Arubaanse keuken heeft invloeden van de Latijns-Amerikaanse, Afrikaanse en ook de Europese keuken. Dankzij de Amerikaanse toeristen is er ook steeds meer terug te zien van de Amerikaanse keuken in de Arubaanse keuken. Vooral in de vorm van de bekende fastfood ketens. De zogenaamde kushina krioyo oftewel de creoolse keuken bepaalt op Aruba in steeds grotere mate de manier en wijze van koken. Een oorzaak hiervoor is te vinden in een veramerikanisering van het eiland. Lokale bewoners zijn als reactie hierop steeds meer geneigd om terug te grijpen op lokale maaltijden. Cassave, madame jeanette-peper, tomaat, kaneel, foelie, muskaatnoot, rijst, ui, suikerriet, yamwortel, okraboontjes, rode bonen, zwarte bonen en erwten zijn ingrediënten die veelvuldig in de Arubaanse keuken worden gebruikt.

De ligging aan het water zorgt er voor dat er veel vis en zeevruchten worden gevangen en gegeten, maar ook geitenvlees is populair in de Arubaanse keuken. De meeste gerechten komen ook voor op de andere eilanden, maar hebben vaak een andere naam.

Aruba heeft weinig eigen producten. Doordat het maar zelden regent, is er nauwelijks landbouw mogelijk op het eiland. Dit is ook terug te zien in de Arubaanse keuken. Enkele van de weinige groentes die verbouwd worden zijn 'kalalu’ (een soort wilde spinazie), de Arubaanse komkommer en kruiden als oregano en koriander. Verder groeit er op Aruba bijzonder fruit zoals de zuurzak, cocos en lemon. Deze eerste grote vrucht heeft een melkachtig sap waar een lekker fris drankje van wordt gemaakt. Andere verse ingrediënten worden meestal geïmporteerd. Vooral Venezuela speelt een belangrijke rol bij de aanlevering van dagverse producten voor de Arubaanse keuken. Dit omdat Venezuela maar een paar kilometer van Aruba verwijderd is.

Een typisch Arubaanse maaltijd bestaat uit funchi, groenten, gebakken banaan en vis.

Typische gerechten van de Arubaanse keuken.

 • Stoba Een stoofgerecht met geitenvlees en groentes.
 • Soppi di pisca Een vissoep bereid met kokosmelk.
 • Keshi Jena Goudse kaas gevuld met rundvlees, vis of kip en gemarineerd met kruiden, rozijnen, tomaten en olijven.
 • Funchi Maismeelkoek die vaak geserveerd wordt bij de bovengenoemde Stoba. Het vormt een soort brij die met een klontje boter erbij geserveerd wordt.
 • Pan Bati Letterlijk vertaald betekent dit, geslagen brood. Pan Bati is een mildzoete dikke pannenkoek, vooral geschikt als snack of nagerecht.

• Pastechi Gefrituurd deeg gevuld met vis, groente, vlees of kaas. Pastechi wordt voornamelijk als ontbijt gegeten.

 • Leguanensoep Spreekt voor zich.

Typische zoetigheden uit de Arubaanse keuken.

 • Bolo pretu Gebak met een gevarieerde vulling als pruimen, rum, bruine suiker, eieren, boter en maïssiroop.
 • Pudin di koko Kokospudding.
 • Ponche Crema Likeur met eierdooiers, suiker, vanille, poedermelk, rum en specerijen.

Typisch drinken uit de Arubaanse keuken.

 • Balashi Een frisse pilsner die op Aruba zelf wordt gebrouwen in een moderne brouwerij en zelfs een prestigieuze bierprijs won in 2001.
 • Cocktails Chi Chi, Aruba Ariba of Bon Bini zijn enkele van de vele cocktails die je in de diverse bars op het eiland kan vinden.
 • Arubaanse rum Rum
 • Vruchtensappen Bij snackkramen verkopen ze vaak verse vruchtensappen en zogenaamde smoothies.