De geschiedenis van de Tolteken

Inleiding

De Tolteken zijn een vrij onbekend volk dat vele vele jaren geleden leefden. Het was een volk met een rijke cultuur. Helaas wordt er weinig gesproken over de rijke geschiedenis van de Tolteken. Om die reden schrijf ik dit artikel. In een poging een beeld te geven van de geschiedenis van de Tolteken.

Wie waren de Tolteken?

De Tolteken waren een volk en een beschaving dat van de tiende tot de twaalfde eeuw in een groot deel van Centraal-Mexico leefden. Het Tolteekse volk stond bekend als wijze, geleerde mannen en vrouwen. Antropologen spreken over de Tolteken als een volk of ras, maar eigenlijk waren de Tolteken wetenschappers en kunstenaars die een samenleving hadden gevormd om de spirituele kennis en praktijken van de oude wijzen te onderzoeken en te behouden. Ze kwamen als leermeesters (naguals) en studenten bijeen in Teotihuacan, de oude piramidestad buiten Mexico-Stad die bekendstaat als de plaats waar "de mens God wordt". De Tolteken waren een krijgslustig volk. Waaraan de Maya's deels hun ondergang te danken hebben.

De Tolteekse cultuur.

De cultuur van de Tolteken ontwikkelde zich snel en hun rijkdom werd ten toon gespreid in hun huizen, zilver, groene stenen, witte schelpen en de rijke grond die overvloedige oogsten opleverde van maïs, katoen en cacao.

De oorlogszuchtige geest van de hoogmoedige Tolteken kwam tot uitdrukking in het stichten van ridderorden die naar jaguars, adelaars en prairiewolven genoemd werden. Ook voerden de Tolteken op oneindig grotere schaal dan in de Maya-gebieden bekend was, het brengen van mensenoffers in. Daarbij werden eerst militaire strooptochten gehouden om aan de nodige slachtoffers te komen.

De Tolteken produceerden een systeem van beeldschrift dat het mogelijk maakte over hun leven en hun tijd te lezen, lang nadat zij zelf in de 13e eeuw plotseling van verdwenen. Hun systeem van beeldschrift werd overgenomen door de Mixteken, die aan de Tolteken verwant waren en een volk met opvallende artistieke gaven bleken.

Wanneer leefden de Tolteken?

De geschiedenis van de Tolteken wijst uit dat het volk ontstond door een samensmelting van de nomadische Chichimeken uit het noorden met Nonoalken uit het Dal van Mexico, van ongeveer 1000 tot 1150. De Tolteken waren een van de invloedrijkste volkeren van pre-Columbiaans Amerika, Tolteekse invloeden zijn aangetroffen van New Mexico tot Costa Rica.

Volgens de legenden werd de Tolteekse dynastie gesticht door Ce Tecpatl Mixcoatl, die zijn volk vanuit het noorden naar het dal van Mexico leidde en de stad Culhuacan stichtte.Helaas werd hij later vermoord. Hij werd gewroken door zijn zoon Topiltzin Ce Acatl Quetzalcoatl, die hem opvolgde en de hoofdstad Tollan stichtte. Quetzalcoatl werd een van de populairste helden van het oude Meso-Amerika, en werd door de Azteken als god vereerd, evenals Mixcoatl.

Wijsheid van de Tolteken.

De geschiedenis van de Tolteken wijst uit dat zij hun samenleving bouwden op drie Tolteekse wetenschappen:

  1. meesterschap in bewustzijn
  1. meesterschap in transformatie
  1. Meesterschap in liefde,

Deze laatste van de drie komt voort uit de eerste twee. Vanuit Tolteeks perspectief komt alles voort uit liefde. Liefde is het Leven zelf. Wanneer men bewustzijn, transformatie en liefde meester is geworden, dan is men verbonden met de eigen goddelijke natuur en wordt men één met de Spirit. Dit was het doel van de Tolteken.

De vier inzichten zijn de hulpmiddelen om de drie meesterschappen eigen te maken:

  1. Wees onberispelijk in je woorden, iemand die dit naleeft zal geleidelijk

worden gereinigd van al het emotionele gif en zullen we dus anders gaan communiceren in onze relaties.

  1. Vat niets persoonlijk op, iemand die dit begrijpt en dingen niet meer

persoonlijk opvat, kan nauwelijks meer worden geraakt door de willekeurige meningen of daden van anderen.

  1. Ga niet uit van veronderstellingen, het is altijd beter om vragen te

stellen dan om uit te gaan van veronderstellingen.

  1. Doe altijd je best, de eerste drie inzichten zullen pas werken wanneer men

altijd zijn best doet.

Als men alles geloofd wat men heeft gecreëerd, leven we in wat de Tolteken de Helledroom noemden. De Hel is de plaats van het lijden, de oorlog, geweld, haat, enz. We leren allemaal om deze dromen te dromen. Als kind beginnen we met 5% angst en 95% liefde en handelen daar naar. Bij volwassenen kan dit percentage zelfs volledig zijn omgedraaid. Als we beseffen dat iedereen zijn eigen droom droomt en veel angsten zelf heeft gecreëerd, kan men hoe mensen hun droom leven en alleen maar medeleven tonen omdat zij dit niet beseffen. Wat voor anderen een drama kan zijn, kan voor de een een komedie zijn. Het is maar hoe het spel gespeelt wordt.

De ondergang van de Tolteken.

Het einde van het Tolteekse volk is even plotseling als dat bij de Maya's te zien was. De vroegere hoofdstad van de Tolteken, Tollan, werd in 1156 verwoest door de Chichimeken, waarna het rijk van de Tolteken uit elkaar viel.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden