De Nijmeegse Vierdaagse Feesten

Inleiding

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, maar ook in de dagen ervoor, wordt de Nijmeegse binnenstad omgetoverd tot één groot openluchtpodium. Zeven dagen en nachten lang is er feest tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten. En de meeste optredens zijn gratis toegankelijk. Het evenement trekt samen met de Nijmeegse (wandel) vierdaagse gemiddeld 1 miljoen bezoekers naar de stad.

Nijmeegse Zomerfeesten

De Nijmeegse Vierdaagsefeesten zijn een jaarlijks terugkerend evenement dat sinds 1969 gehouden wordt in de derde week van juli: de week van de Nijmeegse Vierdaagse. In de volksmond is dit evenement bekend als "de zomerfeesten". In 1998 wordt de naam "Zomerfeesten" vervangen door Vierdaagsefeesten om voor de buitenstaanders de link met de wandelmars te vergroten.

Programma

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten staan er grote podia op de Waalkade, de Grote Markt en op Kelfkensbos.

Gevelconcert Vierdaagse 180px

Ook festival De Affaire is gedurende de week in het Valkhof, bij de Affaire worden verschillende muziekstijlen gecombineerd met optredens en culturele activiteiten. Discotheek The Matrixx organiseert een dance event in het Hunnerpark, voorheen vonden de dance avonden van The Matrixx plaats onder de Waalbrug. Daarnaast zijn er in de binnenstad honderden kleinere optredens bij verschillende cafés.

De Zomerfeesten worden op zaterdag traditioneel geopend bij Muziek en Kunst in de Kerk. Dit jaar is die eer aan de Beuningse Marike Jager. In de avond spelen op de Waalkade onder andere Pater Moeskroen en Wolter Kroes met zijn band. Op Plein ´44 kun je swingen op de muziek van Dance Little Sister en Glance.

Op zondag wordt er traditioneel een Gevelconcert gegeven op de Grote Markt, waar dweilorkesten samen met het publiek één groot feest bouwen. De officiële opening van de Vierdaagse en Vierdaagsefeesten gebeurt in de avond tijdens de Vlaggenparade in het Goffertstadion.

Maandagavond is de avond van de covers.

Vierdaagse vuurwerk 180px

Volgens traditie wordt op dinsdagvond een groots vuurwerk ontstoken vanaf de Waal, waar tienduizenden mensen speciaal op af komen. Vanaf de Waalkade, maar ook vanuit een groot deel van de rest van Nijmegen, zie je één van de grootste en meest spectaculaire vuurwerkshows van Nederland. Een publiek geheim is de dinsdag avond bij Brouwerscafe de Hemel. Voor en na het vuurwerk zitten mensen traditioneel op het idyllische terras van de Commanderie van St Sjan.

Op woensdag komen de Vierdaagse wandelaars door de stad. Dat kun je op 2 plaatsen vieren met deejays en optredens, op de Waalkade en in de Hertogstraat. Het bijzondere aan de Hertogstraat is dat daar tegelijkertijd Roze Woensdag wordt gevierd.

Op donderdag avond treden vaak een aantal top artiesten op op de waalkade om vervolgens op vrijdag, de laatste dag van de Zomerfeesten, maar ook van de Vierdaagse af te sluiten met het volgende: Overdag is er de glorieuze intocht van de Vierdaagselopers op de Via Gladiola, in de stad wordt het 's avonds nog één keer groot feest. De vrijdag avond is de drukste avond in de stad doordat zowel de vierdaagse lopers als de feest gangers nog 1 keertje een (vierdaagse)feestje kunnen bouwen.

Tips

Ook in omringende dorpen kunt u slaapgelegenheid vinden en lekker uit eten!

Links