Wat is Carnaval

Carnaval 2021, wat vieren we?

Wat_is_Carnaval-IntroPlaatje.jpg

De naam Carnaval komt waarschijnlijk van oorsprong van Carne Vale, vaarwel vlees. Het feest gaat namelijk vooraf aan een vastenperiode van veertig dagen, waarin ondermeer het eten van vlees taboe is. Omdat de datum van Pasen varieert, doet de periode van Carnaval dat ook. De zevende zondag voorafgaande aan Paaszondag is carnavalszondag. Binnenkort is het weer zo ver.

Bourgondisch feest

Het is al vele jaren een groot katholiek feest, waarbij eigenlijk iedereen welkom is die wel van een feestje en optochten houdt. Het is begonnen als een soort eetfeest, maar werd later verder uitgebreid met verkleding, vermomming, spot en feestelijke optochten. In de zestiende eeuw zat het Carnaval door allerlei ruzies n ons land in een dip, maar tegenwoordig is iedereen van harte welkom. Hoe zuidelijker u komt, hoe Bourgondischer het feest.

Rio de Janeiro

Wereldberoemd zijn de carnaval optochten in Rio de Janeiro. De vele samba scholen bereiden zich een groot deel van het jaar op dit feest voor. Het Carnaval duurt er vier dagen en eindigt op de dag voor Aswoensdag. Wie daar het Carnaval meemaakt, vergeet de pracht en praal, samba en muziek nooit meer. Iedereen doet mee. Van ‘s morgens vroeg tot ’s morgens vroeg.

Wanneer carnaval 2021

Hoewel het wat aan het veranderen is, is het Carnaval in Nederland al lang niet meer iets van alleen onder de grote rivieren. Vanaf 11 november neemt elk jaar Prins Carnaval de zaken over. Steden in vooral Brabant veranderen plotseling van naam. Breda wordt Kielegat, Den Bosch Oeteldonk, Bergen Op Zoom Krabbegat, en zo verder en zo verder. Carnaval 2021 is van 14 t/m 16 februari 2021.

Elf als gekkengetal, hoe zit dat

Op de elfde van de elfde om 11.11 uur begint het carnaval seizoen, om precies te zijn. Vele activiteiten tijdens Carnaval beginnen bovendien met een elf, met als bekendste de Raad van Elf. Ja, elf als gekkengetal, het is in de geschiedenis bekend als het getal van narren en dwazen. Elf is 1 minder dan het perfecte getal 12, en 1 meer dan de 10 geboden. Vandaar.

Wereldwijd carnaval vieren

Carnaval wordt op vele plekken in de wereld gevierd, maar kent van land tot land nog wel eens een andere invulling. De uitbundigheid in Rio laat zich bijvoorbeeld moeilijk vergelijken met de feestelijkheden in ons land. Op Malta bijvoorbeeld viert men Carnaval in de tweede week van de maand mei. Zo zijn er vele variaties.

Economische crisis

Of een kredietcrisis veel aan Carnaval verandert. Waarschijnlijk niet. Je ziet het thema geld veel vaker terug in de praalwagens terug, maar iedereen gaat waarschijnlijk toch wel los. Sterker nog, de meesten zien Carnaval eerder als een mooie gelegenheid, om de crisis te vergeten. Ben overigens wel benieuwd of prominente leden van het kabinet weer in het Zuiden zullen verschijnen, of dat ze daar geen tijd voor zullen hebben.

Tip

Wilt u ergens op de wereld meedoen aan Carnaval, verdiept u zich dan eerst in de gewoontes aldaar. Dat geldt zelfs voor een Noordeling die in het zuiden van ons land feest gaat vieren. Alaaf!!!!