Ondergrondse kerstmarkt in de grotten van Valkenburg

Valkenburg algemeen

De trots van Limburg is het lieflijke toeristische stadje Valkenburg met haar uitgebreide mogelijkheden om in alle seizoenen een paar heerlijke dagen door te brengen. Het stadje heeft een enorme aantrekkingskracht door de grote hoeveelheid bezienswaardigheden voor jong en oud. Het gezellige centrum met de vele souvenirwinkels en de vele terrassen alwaar je kunt genieten van een heerlijke kop koffie met Limburgse vlaai. Valkenburg is voornamelijk bekend door de mergelgrotten, de Cauberg, de kabelbaan die u naar de rodelbaan en de Wilhelminatoren brengt alwaar u een schitterend uitzicht hebt over Valkenburg en het omringende heuvellandschap. Daarnaast natuurlijk nog het bekende Thermae2000 voor ontspannende wellnessmomenten met op loopafstand Holland Casino. Voor de kinderen is een bezoekje aan het Sprookjesbos Valkenburg en Pretpark de Valkenier zeker een aanrader. Maar Valkenburg is pas echt uniek met haar jaarlijks terugkerende ondergrondse kerstmarkt.

Ondergrondse kerstmarkt in Valkenburg

Eind november, begin december staat Valkenburg volledig in het teken van de kerst. In die periode bezoeken ongeveer 135.000 mensen Valkenburg om een unieke belevenis te ervaren: kerstmarkt in de Gemeentegrot en Fluweelengrot. De Gemeentegrot bevindt zich aan de voet van de Cauberg en is door mensenhanden uitgehouwen. De Romeinen gebruikten de mergel voor het bouwen van huizen. In de oorlog werd de gemeentegrot gebruikt als schuilplaats voor de inwoners van Valkenburg. De Fluweelengrot diende eveneens als schuilplaats in woelige tijden. Het gangenstelsel staat in verbinding met de bovenop gelegen ruïne van kasteel Valkenburg. De grotten staan vanaf eind november, begin december volledig in het teken van de kerst. Waar je normaal de kilometerslange ondergrondse gangenstelsels ontdekt of deelneemt aan een in het teken van mergel staande activiteit , ervaar je nu een kerstevenement die al jouw verwachtingen te boven gaat. Sfeervolle verlichting, die de romantiek in ons doet aanwoekeren en de vele kerstbomen begeleid je langs de verschillende kerstmarktkramen. De gehele entourage en de sfeervolle kerstmuziek op de achtergrond maakt de kerstmarkt in Valkenburg tot de meest bezochte ondergrondse kerstevenement van Nederland.

Kerstgevoel in Valkenburg centrum

Als je het centrum van Valkenburg bezoekt in deze periode, dan waan je je volledig in een andere wereld. Een wereld, die je eigenlijk alleen maar van de televisie kent maar nooit zelf hebt meegemaakt. Wellicht heb je wel eens in een tuincentrum een kerstdorp met sfeervol verlichte miniatuurhuisjes en kraampjes bewonderd achter een stevige glazen omheining. Die sfeer, dat gevoel van “daar wil ik nu zijn”, is precies wat u zult vinden in Valkenburg. De vele souvenirwinkels, die Valkenburg rijk is, zijn volledig in kerstsfeer ingericht. Valkenburg zou Valkenburg niet zijn als ook in deze periode verschillende kramen staan om ons ook culinair te laten genieten van de kerstsfeer. Als je dan afgemat en volledig uitgeput besluit om een glaasje glühwein te drinken op één van de verwarmde terrassen met engelachtige kerstmuziek op de achtergrond, dan is het verhaal compleet.

Openingstijden en overige informatie

De kerstmarkt in de Fluweelengrot is dit jaar geopend van vrijdag 19 november 2010 t/m donderdag 23 december 2010.

Openingstijden:

  • - Maandag t/m vrijdag: 12.00-21.00 uur.
  • - Zaterdag en zondag: 10.00-21.00 uur.
  • - Donderdag 23 december: 10.00-18.00 uur.

Entreeprijzen:

  • - Volwassenen (vanaf 12 jaar): € 4,-.
  • - Kinderen (5 t/m 11 jaar): € 2,-.
  • - Kinderen t/m 4 jaar: Gratis.

Overige informatie

  • De Fluweelengrot is verboden voor honden.
  • De gehele route is rolstoeltoegankelijk.

Tips

TIP 1 Een dagje Valkenburg met de auto, bus of trein is goed te doen, maar als het nog mogelijk is dan is het raadzaam om een lang weekend of midweek (verdient de voorkeur) te boeken in een hotel in Valkenburg of omgeving Klik hier voor het boeken van een hotel. Bij een meerdaags bezoek, kun je eveneens de kerstsfeer in Maastricht of Aken (Aachen) proeven. Vooral een gecombineerd bezoek aan de kerstmarkt in Valkenburg en Aken is door de kleine onderlinge afstand goed te doen. Lees hier meer over de gezellige kerstmarkt in Aken.

TIP 2 Vermijdt zoveel mogelijk de fluweelengrot en Gemeentegrot in het weekend. Zoals al is geschreven, is Valkenburg met haar 17.089 inwoners in deze periode ‘gegroeid’ tot 135.000.

TIP 3 Boek tijdens je verblijf in Valkenburg zeker een massage in het prachtige op de Cauberg gelegen Thermae2000. Laat je heerlijk verwennen met aromatische olieën of geniet van het heerlijk verwarmde zwembad. Je voelt alle vermoeidheid langzaam van je afvallen en wordt weer klaargestoomd voor een nieuwe dag vol kerstbelevenissen.

TIP 4 De kerstvakantie kan, wanneer het weer tegenwerkt, erg lang duren. Kijk hier voor leuke tips voor activiteiten met kinderen in de kerstvakantie.