Wat is Thanksgiving Day

Inleiding

In de Verenigde Staten van Amerika worden jaarlijks een groot aantal feestdagen gevierd, waaronder rare mensen-dag in januari en de brownie-dag op 8 december. Dit zijn natuurlijk lollige feestdagen. Maar in de VS zijn er ook feesten die heel serieus worden genomen en gepaard gaan met vele tradities. Een voorbeeld van zo’n feest is Thanksgiving Day, beter bekend als gewoon Thanksgiving. Maar wat wordt er eigenlijk gevierd op deze dag?

Geschiedenis

Thanksgiving Day (Nederlands: dag van het danken) is ontstaan rond de tijd dat de eerste grote groepen immigranten van over de hele wereld naar Amerika gingen. Volgens de verhalen gaat het specifiek om de Pilgrim Fathers: Nederlanders en Engelsen die in 1621 via de beroemde boot de Mayflower aankwamen. Het was een barre en zware tocht die de pelgrims achter de rug hadden. Bij overmaat van ramp mislukte ook de eerste oogst die ze hadden proberen te verbouwen op Amerikaanse grond. Gelukkig was er een groep Wampanoag-indianen die de pelgrims te hulp schoten. Met hun kennis lukte het de Europeanen toch te oogsten.

De pelgrims waren de indianen natuurlijk erg dankbaar en gaven hen geschenken om dat te bewijzen. Zo was het eerste Thanksgiving-feest geboren. Het is niet zeker dat dit verhaal de waarheid is. De meeste verhalen over de feestdag zijn namelijk in omloop geraakt in de decennia na de Amerikaanse Burgeroorlog. Hiermee werd gehoopt om weer wat eenheid te creëren onder bevolking.

Thanksgiving gaat dus om het bedanken van goede mensen of er wordt dank uitgesproken over andere goede dingen die het afgelopen jaar zijn gebeurd. Het feest is ontstaan in de VS maar later ook in Canada populair geworden.

Tradities

Wanneer wordt Thanksgiving eigenlijk gevierd? In de VS is dat traditioneel op de vierde donderdag van november. Ieder jaar valt Thanksgiving dus op een andere dag. Deze datum is niet voor niks gekozen. Rond deze tijd eindigt namelijk het oogstjaar en zo is al gauw het bruggetje naar het bovenstaande verhaal gemaakt. In Canada eindigt het oogstjaar wegens klimaatverschillen over het algemeen wat eerder, en dus wordt daar het feest ook eerder gevierd: de tweede maandag van oktober.

Thanksgiving staat tegenwoordig niet alleen meer in het teken van de oogst, maar ook in het teken van familie. Vaak krijgen de meeste Amerikanen ook de vrijdag na Thanksgiving vrij, zodat er een lange familiereünie mogelijk is. Duizenden kilometers worden afgelegd om samen te kunnen zijn. Op die vrijdag is het altijd enorm druk op de Amerikaanse wegen omdat veel mensen deze dag traditioneel beginnen met het doen van inkopen voor Kerst. Een andere traditie is het kijken naar American Football. Vaak worden er wedstrijden op televisie uitgezonden of men gaat kijken naar een wedstrijd van het plaatselijke team.

Eten

Er wordt altijd veel en uitgebreid gegeten tijdens Thanksgiving Day. Bijna ieder gezin dient een kalkoen op als hoofdgerecht. Vandaar is de bijnaam van Thanksgiving ook wel Turkey Day. De kalkoen kan worden gevuld met champignons, knoflook, peterselie en nog veel meer. Op Thanksgiving wordt er sinds president Truman (1945) gratie verleend aan één kalkoen. Dat betekent dat deze niet wordt afgeslacht en dus niet wordt opgegeten.

Andere gerechten die vaak worden gemaakt op deze feestelijke dag zijn aardappelen, sperziebonen afgemaakt met bessen. Notentaart en pompoentaart zijn populair als nagerecht.

Rouwdag voor indianen

Hoewel Thanksgiving in eerste instantie werd gevierd om indianen te danken, heeft het feest voor de ‘’native Americans’’ tegenwoordig een zwart randje. Zij zien de eerste Thanksgiving, in de 17e eeuw, namelijk als het begin van het einde voor hun eens zo bloeiende cultuur. Vanaf 1621 zijn er namelijk steeds meer migranten naar Amerika toegekomen en de indianen, de oorspronkelijke bewoners van het continent, zijn steeds verder weggedreven en uiteindelijk helemaal weggestopt in reservaten.

In Plymouth, Massachusetts, komen jaarlijks grote groepen indianen bij elkaar om te ‘’rouwen’’.

Conclusie

Thanksgiving Day is een Amerikaanse en Canadese feestdag. Vanaf 1621 wordt deze feestdag gevierd om dank uit te spreken voor een goede oogst en andere goede dingen die het afgelopen jaar zijn gebeurd. Traditioneel wordt er kalkoen gegeten tijdens een uitgebreide maaltijd. Voor indianen is deze dag niet zo feestelijk omdat zij de eerste Thanksgiving zien als het begin van het einde voor hun cultuur.