Hoe moet je een idee voor een Sinterklaassurprise bedenken

Inleiding

December zit ieder jaar weer vol met feesten, afspraken en familiebezoekjes. Het is niet gek dat je te weinig tijd overhoudt om een Sinterklaassurprise te bedenken. Bij veel mensen kan het erg lang duren om een leuk en (minstens zo belangrijk) uitvoerbaar idee voor een surprise te bedenken. Vandaar dit artikel vol met tips die je op weg helpen om gauw een goed idee te krijgen.

Interesses van de persoon

Het makkelijkste om mee te beginnen is de interesses van de persoon die op jouw lootje stond, nagaan. Is deze persoon een fervent gamer, denk dan eens aan het maken van bijvoorbeeld een heel groot hoesje van een computerspelletje of maak de spelcomputer zelf na. Deze surprises zijn ook heel goed te vullen met cadeaus. Het kijken naar de hobby’s van de persoon kan ook erg nuttig zijn. Bij iedere hobby horen namelijk bepaalde attributen. Je kunt deze attributen bijvoorbeeld in het groot namaken.

Niet alleen interesses, maar ook dingen als (opvallende) gewoontes kunnen een heel goed aanknopingspunt zijn voor surprises. Voor een ‘’chocoladeverslaafde’’ is een enorme reep chocolade de perfecte surprise en voor iemand die graag zingt kun je natuurlijk een gouden plaat namaken. Het persoonlijke element is een aanrader in een surprise: het maakt het extra leuk en zorgt vaak voor een humoristisch tintje.

Algemene surprise

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je de persoon voor wie je een surprise moet maken, niet goed kent. Bijvoorbeeld als je op het werk een surprise moet maken voor een collega waar je niet vaak mee optrekt. Dan bieden de ‘’algemene surprises’’ de uitkomst. Maak bijvoorbeeld iets wat met Sinterklaas te maken heeft: het Grote Boek (perfect om een lang gedicht in te schrijven) of een jutezak, die is goed te vullen met cadeautjes. Algemene surprises zijn dus handig wanneer je totaal geen inspiratie hebt voor een surprise, geen tijd hebt om na te denken of niks weet van de persoon voor wie je een surprise moet knutselen.

Er worden ook vaak lootjes getrokken op sportverenigingen of andere clubjes. Ook hier is de kans aanwezig dat je niet veel weet van de persoon op jouw lootje. Wat je dan kunt doen is een surprise knutselen die iets te maken heeft met jullie vereniging of club. Leden van een kookclub kunnen bijvoorbeeld pannen knutselen en die vullen met kranten en cadeautjes. Zo wordt toch het leuke persoonlijke element in de surprise gebracht.

Uitvoerbaar idee

Er zijn tientallen voorwerpen of dingen die je na kunt maken voor een surprise. Niet alles is echter even goed uit te voeren: zo kun je een grote iPod binnen een middagje afhebben terwijl je met een miniatuurvliegtuig tot ver na 5 december bezig bent. Kies dus surprises met een makkelijke vorm. Vermijd zo veel mogelijk gedetailleerde objecten. Het is altijd handig om een doos te kiezen als basis voor je surprise. Van een doos kun je door enkele kleine aanpassingen tientallen leuke surprises maken: een iPod, chocoladereep, boek, hoesjes van DVD’s of computerspelletjes en ga zo nog maar even door.

Naast de vorm spelen ook de materialen die je gebruikt mee in de mate van uitvoerbaarheid. Probeer bewerkelijke materialen, zoals klei of papier-maché, te mijden. Eén klein foutje kan er al voor zorgen dat je hele surprise in duigen valt. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Aanrader is dan ook om vooral met karton, lijm en verf te werken.  

Andere tips

Wat komt er als eerste in je op als je aan de persoon voor wie je een surprise moet maken, denkt? Dit is (volgens jou) kenmerkend aan de persoon en kan ook een goede basis vormen voor een surprise.

Ga brainstormen. Pak een papier en een pen erbij en schrijf op wat er op dat moment in je opkomt. Schrijf alles op wat ook maar iets met de persoon, Sinterklaas of surprises te maken heeft. Ga daarna je aantekeningen verder uitwerken. Kun je je aantekeningen omzetten in een bepaald voorwerp dat na te maken is?

Kijk op internet rond. Er zijn tientallen websites die voorbeelden van surprises aanbieden. Je kunt deze namaken, maar natuurlijk ook variaties verzinnen. Welke elementen van de uitgebeelde surprises je leuk vind kun je uitvergroten en minder leuke elementen juist wegwerken of vervangen.

- www.knutselidee.nl   

- www.surprise-maken.nl

Stappenplan

1. Neem de tijd. Je hebt een rustige omgeving nodig om goed te kunnen denken.

2. Pak een papier en pen en schrijf je gedachtes over Sinterklaas, surprises en de persoon op.

3. Lees je aantekeningen goed door en bekijk welke onderwerpen een aanknopingspunt kunnen zijn voor een surprise (een hobby, lievelingseten, sport en dergelijke)

4. Probeer de gekozen onderwerpen om te zetten in voorwerpen. Welke voorwerpen hebben met deze onderwerpen te maken? Welke attributen horen bijvoorbeeld bij de hobby van de persoon? 

5. Maak een schets van de gekozen voorwerpen. Welke lijken goed te knutselen en welke niet? Kies degene die het best uitvoerbaar is.

6. Verder is het belangrijk om op een gegeven moment gewoon te beginnen met knutselen. Blijf niet eeuwig in je gedachten hangen. Tijdens het knutselen komen vaak nog vele ideeën opborrelen.

Conclusie

Je kunt ideeën krijgen voor een surprise door te kijken naar interesses of gewoontes van een persoon. Ook kun je algemene dingen als het Boek van Sinterklaas maken. Natuurlijk geeft het niks als je surprise niet persoonlijk of mooi eruit ziet. Het gaat er immers om dat je plezier hebt op Sinterklaasavond, en surprises zijn een leuke bijkomstigheid.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Flickr, Marta Crowe