Hoe kun je Sinterklaas vieren met jonge kinderen

Inleiding

Tijdens dé feestmaand van het jaar, december, moeten er weer veel keuzes worden gemaakt. Bij wie gaan we dit jaar het Kerstdiner nuttigen en hoeveel geld willen we uitgeven aan vuurwerk? Ook Sinterklaasavond is een onderwerp waar vele Nederlanders beslissingen over moeten maken. Hoe kun je bijvoorbeeld 5 december Pakjesavond vieren met de kinderen? Wat moeten we met ze doen en welke spelletjes kunnen we spelen?

Met de allerjongste kinderen

Voor jonge kinderen (tot een jaar of 12) is Pakjes- en Sinterklaasavond één van de leukste avonden van het jaar. Op deze avond krijgen ze veel cadeautjes van de Goedheiligman omdat ze lief zijn geweest. De allerjongste kinderen zitten vaak vol met energie en willen zo snel mogelijk beginnen met het uitpakken en onderzoeken van hun pakjes. Aan de ouders is dan de taak om dit gebeuren in goede banen te leiden. Het is aan te raden om voor de allerjongste kinderen deze avond niet te moeilijk en met veel regels te maken. Een uitgebreid spel is voor deze groep vaak niet lang vol te houden, ze hebben wat minder geduld. Wat vaak goed werkt is om het kind of de kinderen gewoon om de beurt een cadeau te laten (uit)pakken. Terwijl het ene kind bezig is met het bestuderen van het cadeau, kan de ander alvast voor zichzelf een cadeau pakken. Zo blijft het tempo in de avond.

● Zorg voor een vlotte avond. Vermeid uitgebreide spelletjes.

● Laat de kinderen bijvoorbeeld om de beurt een cadeautje pakken zonder daarvoor allerlei spelregels in te stellen. Hierdoor blijft er tempo in de avond.

Met oudere kinderen

Met wat oudere kinderen (8 tot 12 jaar) is het vaak al leuk om een spelletje te spelen. Doe bijvoorbeeld een dobbelspelletje. Wanneer 6 wordt gegooid mag het kind voor zichzelf een pakje pakken, met 5 mag hij een pakje voor de linkerbuurman pakken enzovoorts. Ook kun je een bordspelletje maken dat op ganzenbord lijkt. Om een bepaald aantal vakjes kan een ‘’cadeau-vakje’’ worden geplaatst waarna  logischerwijs een cadeau gepakt mag worden.

Voor een ander leuk spelletje moeten alle cadeaus worden genummerd. Stel dat er bijvoorbeeld 40 cadeaus zijn voor jouw gezin, dan krijgt ieder cadeau een nummer van 1 tot en met 40. De cadeaus 1 t/m 10 zijn bijvoorbeeld voor het eerste kind, de cadeaus 11 t/m 19 voor het tweede kind enzovoorts. Op ieder cadeau moet ook de naam worden geschreven van degene voor wie het cadeau bedoeld is, om verwarring te voorkomen. Daarna worden ook op stukjes papier nog de cijfers geschreven en al deze papiertjes worden in een grote trommel gegooid. Om de beurt pakt iedereen een briefje uit de trommel. Het cadeau dat correspondeert met het nummer op het briefje mag steeds worden uitgepakt. Het spannende element in dit spel is dat er geen vaste volgorde is waarin de cadeaus worden uitgedeeld. Zo blijft het steeds een verrassing wie het volgende pakje krijgt.

● Met wat oudere kinderen is het leuk om een simpel spelletje te spelen zoals een dobbelspel of bordspel.

Sfeer en verdere aankleding van de avond

Met alleen een spelletje en een stapel pakjes is natuurlijk niet gelijk een Sinterklaassfeer gecreëerd in huis. Om deze sfeer wel al gelijk aan het begin van de avond in het huis te brengen, kan een hulpsinterklaas worden geregeld om een bezoekje te brengen of om de pakjes af te leveren. De avond begint voor kleine kinderen zo gelijk met een hoogtepunt; de bel gaat en plotseling staat er een grote jutezak met cadeaus voor de deur. Nadat Sinterklaas is bedankt kan al vrolijk aan het uitpakken worden begonnen.

Verder is een knusse sfeer altijd leuk op 5 december. Maak het donker in huis, steek de kaarsjes aan en ga gezellig bij elkaar zitten. Wat het helemaal afmaakt zijn de nodige Sinterklaassnacks zoals pepernoten, schuimpjes en chocolaatjes.

Conclusie

Sinterklaas is voor jonge kinderen één van de mooiste periodes van het jaar met als hoogtepunt natuurlijk 5 december, Pakjesavond. De meeste hele jonge kinderen hebben nog niet het geduld om de hele avond lang een spel te spelen. Houd het voor hen dus het tempo in de avond. Met wat oudere kinderen kan al wel goed een spel worden gespeeld. Dobbelspelletjes of bordspelletjes vallen vaak in de smaak. Op deze spellen is veel te variëren.