Wat is Independence Day of Fourth of July

Inleiding

Independence Day, ook wel bekend als Fourth Of July, is een feestdag die ieder jaar groots wordt gevierd in de Verenigde Staten. Het wordt logischerwijs altijd gevierd op 4 juli en dat gebeurt al eeuwen zo. Er zit dus zeker een belangrijke historie achter deze feestdag. Maar wat is deze historie dan eigenlijk? En wat wordt er op Independence Day/4th Of July eigenlijk gevierd?

Geschiedenis

De geschiedenis van deze feestdag gaat terug naar de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Deze oorlog werd tussen 1775 en 1783 uitgevochten tussen de Britten en hun koloniën in de Verenigde Staten. Deze koloniën wilden onafhankelijk worden van de Britten en vochten hiervoor. Op 8 juni 1776 stelde het Continental Congress (dat was toen het wetgevende orgaan van Amerika) een motie voor. Dit was de eerste motie die onafhankelijkheid van de Britten voorstelde. Alle staten die stemden, dat waren er twaalf van de in totaal dertien, stemden voor onafhankelijkheid van de Britten. Een maand later, op 4 juli, was de tekst van deze motie omgezet in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. Op diezelfde dag ondertekenden de twaalf Britse koloniën de Verklaring. Dit tekenen gebeurde in de stad Philadelphia, Pennsylvania. Op 9 juli ondertekende de dertiende kolonie, New York, ook de Onafhankelijkheidsverklaring.

De Amerikanen vonden dus dat ze vanaf dat moment onafhankelijk waren. De Britten gaven hun koloniën echter niet zomaar op en waren nog tot 1783 in oorlog. In de laatste jaren van de oorlog leden de Britten veel verliezen. Dit was onder andere het gevolg van het sterke Franse leger dat partij had gekozen voor de kolonies. Door de overgave van de belangrijke Britse generaal Cornwallis raakten de Britten veel sterkte kwijt. Vanaf toen werd er over een vredesakkoord gesproken. Uiteindelijk werd de VS onafhankelijk. In 1789 werd George Washington, generaal tijdens de oorlog en bevelhebber van de kolonies, de eerste president van de Verenigde Staten van Amerika.

Tradities en gebruiken

Op 4 juli Independence Day wordt dus herdacht dat de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd getekend. Hiermee gaven de kolonies aan dat ze af wilden van de Britse overheersing. Independence Day is dus een dag van samenkomst en hereniging. De dertien kolonies hadden zich middels de Verklaring namelijk met elkaar verbonden. Op deze feestdag komen veel families bij elkaar. Ze eten gezellig met elkaar of houden een barbecue. Ook gaan veel mensen picknicken of met zijn allen naar een parade kijken. Het is niet vreemd dat de eerste week van juli altijd de drukste periode van het jaar is op de wegen en vliegvelden. De vakanties beginnen en dit belangrijke nationale feest wordt dan gevierd.

Andere tradities

Independence Day wordt verder gezien als het begin van de Verenigde Staten van Amerika. Deze dag is daarom ook het perfecte moment om de historie en cultuur van het land te vieren. Er worden op deze dag dan ook veel honkbalwedstrijden gespeeld. Ook de al eerder genoemde parades zijn een voorbeeld van iets typisch Amerikaans. Waar Independence Day verder om bekend staat, zijn de grootse vuurwerkshows die de dag afsluiten. In vrijwel alle grote steden, zoals Miami, New York en natuurlijk ook de hoofdstad Washington D.C. worden vuurwerkshows gehouden. Voorafgaand aan het vuurwerk treden soms ook nog andere Amerikaanse artiesten op. Ook andere muziek wordt er tijdens, voor of na de shows gedraaid. Vaak zijn dit patriottische nummers zoals het volkslied "Star-Spangled Banner", "God Bless America",  "Yankee Doodle" en "Dixie".

Bijzonderheden

  • In Washington wordt jaarlijks voorafgaand aan het vuurwerk een groot concert gehouden. Meer dan 500.000 mensen wonen dit evenement bij.
  • Al vanaf 1785 wordt in de staat Rhode Island een parade gehouden op Independence Day. Dit is de oudste parade van de feestdag.
  • In de Filipijnen wordt op 4 juli ook een grote feestdag gevierd: de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten in 1946.
  • Vanaf 1916 wordt in New York op Independence Day een hotdog-eetwedstrijd gehouden. Oorspronkelijk deden hier alleen immigranten aan mee. Degene die de meeste hotdogs at, werd gezien als het meest Amerikaans.

Conclusie

Independence Day wordt ieder jaar op 4 juli gevierd in de Verenigde Staten. Wegens de datum staat het feest ook wel bekend als Fourth of July. Op deze dag wordt herdacht dat in 1776 de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring getekend werd waarmee de kolonies aangaven dat ze onafhankelijk wilden worden van de Britten. Independence Day is een dag van eenheid en Amerikaanse tradities. Families komen dan ook bij elkaar, gaan samen eten, naar een parade of bezoeken samen een honkbalwedstrijd. De dag wordt altijd feestelijk afgesloten door een vuurwerkshow. 

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Averette