Hoe verstop je paaseieren

Inleiding

Het Paasfeest staat weer voor de deur en een vaste traditie bij veel families is het paaseieren zoeken. De kinderen kunnen op paasochtend niet wachten om binnen of buiten op zoek te gaan naar de gekleurde eitjes, verstopt door de paashaas natuurlijk.  Maar paaseieren verstoppen is nog niet  zo makkelijk, want je moet met veel zaken rekening houden, namelijk met eventuele huisdieren, eerlijk delen, de moeilijkheidsgraad van het verstoppen en meer. Hoe verstop je op een goede en eerlijke manier paaseieren? Waar moet je op letten?

De eieren verstoppen

Wanneer je de eieren verstopt, houd dan rekening met de leeftijd van je kinderen. Heb je kleine en jonge kinderen? Verstop de eieren dan laag bij de grond op plekken waar ze nog redelijk in het zicht liggen en verstopt een paar eieren op een iets moeilijkere plek. Doordat de kinderen snel heel wat eieren gevonden hebben, zullen ze het leuk vinden om de eieren te zoeken en zal hun zelfvertrouwen groeien. Als je de eieren echter moeilijk verstopt waardoor de kinderen de eieren niet snel vinden, zullen ze al snel ophouden met zoeken.
Als je wat oudere kinderen hebt, kun je de eieren wat moeilijker en hoger verstoppen, zodat het ook voor de oudere kinderen nog een uitdaging is om de eieren te zoeken. 

Eerlijk delen

Als je meerdere kinderen hebt die graag paaseieren willen zoeken, is het lastig om ervoor te zorgen dat ieder kind evenveel eieren krijgt. Oudere kinderen zullen de paaseieren namelijk eerder en gemakkelijker vinden dan de jongere kinderen.  Om ervoor te zorgen dat dan toch ieder kind evenveel eieren krijgt, is het verstandig om je kinderen gezamenlijk naar de eieren te laten zoeken. Geef ze een mandje mee waar ze alle eieren in moeten doen. Wanneer alle eieren gevonden zijn, verdeel je ze vervolgens weer over het aantal kinderen, zodat iedereen even veel eieren krijgt. Hierdoor is het geen wedstrijd meer wie de meeste eieren vindt, maar zal het eieren zoeken vrolijk verlopen en zal er volop samengewerkt worden. Ideaal om onnodige ruzies te voorkomen. 

Let op de huisdieren!

Sommige mensen vergeten nog wel eens dat de dingen die wij lekker vinden, zoals chocolade, vergif kunnen zijn voor andere dieren. Zo moet je er met Pasen goed op letten dat je de eieren zo verstopt dat er geen honden of katten bij kunnen komen. Katten zullen de chocolade-eieren nog niet zo snel op eten, maar wanneer honden zich uitleven, kan dat nare gevolgen hebben. Ze kunnen er hevig ziek van worden en zelfs dood van gaan. Let dus goed op waar je de eieren verstopt als je huisdieren hebt die los lopen. Verstop de eieren bijvoorbeeld op hogere plekken, waar de honden niet bij komen, of verstop ze in een ruimte waar de honden niet kunnen komen.

Leuke afwisselingen

Om het eieren zoeken nog leuker te maken zijn onderstaande afwisselingen misschien een optie. Ze geven allemaal mogelijkheden om je eieren eens op een andere manier te verstoppen

  • Kook een aantal echte eieren hard en zet op de schil een nummer. Laat elk kind een bepaald aantal eieren zoeken, bijvoorbeeld drie of vier. De nummers op de schil van de eieren komen overeen met bepaalde kleine cadeautjes, zoals nagellak of een set kleurpotloden. Gegarandeerd een succes.
  • Vul plastic eieren, die je bij iedere feestwinkel of speelgoedzaak kan kopen, met kleine snoepjes, als je kinderen hebt die niet zo van chocolade houden.
  • Verstop niet alleen eieren, maar ook andere kleine snoepjes zoals schuimpjes en spekjes, lekkernijen die je in de winkel kan kopen. Hierdoor wordt het spannender om op zoektocht te gaan naar allerlei verschillende lekkernijen.

Conclusie

Wanneer Pasen voor de deur staat en het weer tijd is om paaseieren te verstoppen, moet je rekening houden met een aantal dingen. Verstop de eieren naar leeftijd van de kinderen, op makkelijke plaatsen voor jonge kinderen, op moeilijke plaatsen voor de wat oudere kinderen. Verdeel de eieren eerlijk door ze pas na het zoeken te verdelen. Pas op met huisdieren! Chocolade is giftig voor honden en wanneer zij chocolade eten, kan dat een fatale afloop hebben. Als laatste kun je nog variëren met hetgene wat je verstopt: in plaats van paaseieren kun je ook andere lekkernijen verstoppen. Veel verstop- en zoekplezier!