Hoe gezond is onze kerstboom

Inleiding

Tijdens de laatste weken van het jaar, zorgt onze rijkelijk versierde kerstboom voor een warme, en gezellige sfeer in onze woonkamer. Hij zorgt tevens voor extra licht in deze donkere dagen. Door de eeuwen heen staat hij voor levenslust, vitaliteit en eeuwig leven. Wat is hier de reden van? Hebben de dennennaalden van onze kerstboom, dan een gunstig effect op onze gezondheid? En indien dit inderdaad het geval is, komen dan alle soorten dennenbomen in aanmerking voor de aanmaak van gezondheidsbevorderende middeltjes?

Dennennaalden tegen winterkwaaltjes?

Wetenschappelijk onderzoek bracht aan het licht, dat de naalden van onze dennenboom, inderdaad een gunstige invloed hebben op onze gezondheid. Ze bezorgen ons een broodnodige opkikker in de donkerste dagen van het jaar, en zijn dan ook een uitstekend middel tegen allerlei (winter)kwaaltjes, waaronder infectie's van onze luchtwegen. Maar den is tot véél meer in staat.

Stimulerend effect

Door de eeuwen heen, staat onze dennenboom symbool voor onsterfelijkheid, standvastigheid en vitaliteit. Dat heeft de hij ongetwijfeld te danken aan de geneeskundige kracht van zijn dennennaalden. De knoppen van onze dennenboom hebben een stimulerend effect. Vooral jonge dennennaalden, hebben een gunstig effect op de ontsteking van onze luchtwegen. Ze werken tegelijkertijd kalmerend. Dennennaalden worden dan ook veel verwerkt in allerlei gezondheidsthee's, hoestsiropen en zelfs in verdunde, essentiële olieën. Dat is niet alles. De naalden van onze dennenboom zijn ook afdoend tegen infectie's van onze urinewegen, versterken onze bloedvaten, houden onze bloeddruk in toom en onze prostaat in conditie.

Rijk aan vitaminen

Dennennaalden zijn ook rijk aan vitamine C, nog een belangrijk middel tegen winterongemakken en tegen de traditionele winterdip. Van dennennaalden wordt zelfs gezondheidsbier "gebrouwen". De dennentakjes kunnen dan weer verwerkt worden in allerlei salades. Hier komen enkel jonge, en lichtgroene scheuten voor in aanmerking.

Vitaliteit

Dat onze dennenboom nu al eeuwenlang staat voor vitaliteit, heeft hij wellicht te danken aan het feit dat hij, volgens sommigen althans, een gunstige invloed zou hebben op de mannelijke seksualiteit. Den werkt immers rechtstreeks in op onze bijnieren. Die stellen ons lichaam in staat zich gemakkelijker aan te passen aan allerlei zware, lichamelijke inspanningen, aan stresssituatie's of aan de nadelige invloed van sterke en wisselende emotie's. Onze bijnieren bevinden zich in de ledenstreek, juist boven onze nieren. Door de lendenstreek en lage rug te masseren met essentiële olieën uit dennennaalden, worden de bijnieren extra gestimuleerd. Zalfjes, op basis van den, zijn ook doeltreffend tegen allerlei gewrichtspijnen.

Dennensiroop tegen de hoest

Dennensiroop is afdoend tegen hoest en heeft er een kalmerend effect op. Maar deze dennensiroop kan men gemakkelijk zélf maken. Gebruik hiervoor uitsluitend jonge, nog lichtgroene dennentoppen. Kook een handvol dennennaalden en scheuten. Voeg dit na het koken bij 250 gram acaciahoning en laat dit mengsel gedurende één maand rusten in een donkere en koele ruimte. Het is een prima remedie tegen bronchitis en alllerlei infecties van onze luchtwegen.

Zelfgemaakte, ontspannende badolie

Doe de jonge dennennaalden en scheuten in een kom, en overgiet ze met kokend water. Laat dit alles een twintigtal minuten trekken. Daarna dit brouwsel zorgvuldig zeven en je badolie is kant en klaar. Enkele druppeltjes ervan in ons badwater, werkt ontspannend, zéker voor onze spieren. Zowel in de natuur-als in de biowinkel, zijn kant en klare etherische olieën, kruidenthee's, en hoestsiropen verkrijgbaar.

Dennenolie tegen verstopte luchtwegen

Niks is beter tegen verstopte luchtwegen dan etherische olieën op basis van den. Doe twee druppels van deze dennenolie in een groot glas, en overgiet met kokend water. Adem de dampen ervan zo diep mogelijk in, dat zal de luchtwegen vrijwel onmiddellijk open maken én een gunstig effect hebben op bronchitis en andere luchtweginfecties. Kies hier voor dennennaalden zonder terpentijn, en zorg er voor dat het inhaleren van deze etherische olie nooit langer dan een vijftal minuten duurt. Herhaal deze behandeling enkele keren per dag.