Zo hou je het veilig tijdens de kerstnacht

Inleiding

Straks zitten we weer allemaal gezellig samen rond de kerstboom. Deze jaarlijks weerkerende gebeurtenis wordt in de eerste plaats nog steeds in familiekring gevierd. Kerstmis wordt immers nog steeds gekoppeld aan vrede en rust en warme gezelligheid, maar toch loopt het vooral tijdens de kerstnacht al wel eens fout. Vooral de kerstverlichting en de kerstboom laten het dan afweten, en gaan dan al wel eens dwars liggen. Daar wordt nog veel té nonchalant mee omgesprongen met uitslaande branden, ernstig gewonden en zelfs dodelijke slachtoffers als gevolg. Met welke voorzorgsmaatregelen hou je best rekening om je kerstfeest veilig te laten verlopen, en niet in het ziekenhuis te moeten doorbrengen?

Uiteenlopende oorzaken

Ook tijdens de kerst- en de eindejaarsdagen hebben ongevallen de meest uiteenlopende oorzaken. In deze periode zijn vooral de (kerst)verlichting en de kerstboom de grootste boosdoeners. Wat kun je doen om dergelijke ongevallen tijdens deze feestdagen zoveel mogelijk te voorkomen?

Wees voorzichtig met de kerstverlichting

Ongevallen tijdens de kerst- en/of eindejaarsdagen zijn meestal het gevolg van een of ander defect aan de kerstverlichting. Een defecte of slecht onderhouden kerstverlichting veroorzaakt in de meeste gevallen kortsluiting met mogelijk een uitslaande brand tot gevolg. Hou daarom zéker spelende kinderen zo ver als mogelijk weg van je kerstboom en kerstverlichting, een ongeluk is immers vlug gebeurd. Plaats je kerstboom daarom ook nooit dicht bij een of andere warmtebron, en sluit nooit teveel slingers aan op dezelfde stekkerdoos. Die kan bij oververhitting immers doorbranden, met alle rampzalige gevolgen vandien. Controleer voor gebruik alle verlichtingssnoeren. Verlichting die al enkele jaren gebruikt wordt, geraakt uiteindelijk toch beschadigd, met blootgliggende elektriciteitsdraden als gevaarlijk resultaat.

Hou je kerstboom steeds vochtig

Ook met je kerstboom kan er heel wat fout lopen. Hou hem daarom zo vochtig mogelijk. Plaats bij voorkeur je kerstboom met zijn wortelgestel in een ruime emmer, en geef hem geregeld water. De wortels van je kerstboom nemen constant het nodige vocht op, waardoor zowel de naalden als de takken niet zo vlug uitdrogen. Een kerstboom die in de groei blijft, vat veel minder vuur dan een exemplaar die het zonder wortels moet stellen. Laat je jouw boom uitdrogen, dan zijn enkele vonkjes genoeg om een uitslaande brand te veroorzaken. Heeft je kerstboom geen wortels, plaats die dan in een voldoende ruime emmer met vochtig zand. Een emmer met waterreservoir is nog beter, zo krijgt je kerstboom regelmatig en voldoende water. Kies je voortaan voor een boom zonder wortels, let er dan op dat je die boom enkele centimeters boven zijn wortelgestel recht afzaagd. Zo neemt hij meer vocht op, dat hij ook langer zal vast houden.

Kunstsneeuw en haarlak taboe

Velen willen met kunstsneeuw voor extra sfeer in hun huiskamer zorgen. Doe dat nooit. Deze producten zijn immers erg ontvlambaar. Om dezelfde reden is ook het gebruik van haarlak taboe. Die wordt door velen gebruikt voor het langer vasthouden van de dennennaalden. Het gebruik van brandvertragers wordt door de meesten van ons teveel over het hoofd gezien, en dat is wél nuttig. Bijzonder spijtig, want dit kan nochtans heel wat onheil voorkomen, of de gevolgen ervan zoveel mogelijk beperken.