Bruto en netto van een ontslagvergoeding

Ontslagvergoeding bruto en netto

Schijnt bedriegt zegt het spreekwoord. Niets is minder waar bij een ontslagvergoeding: bij al je miserie nadat je te horen hebt gekregen dat je mag oprotten, is bruto verre van netto. Dit artikel legt uit waarom een ontslagvergoeding een doekje voor het bloeden is en Vadertje Staat grinnikt bij elke ontslagpremie: de kassa rinkelt immers!

 

Ontslagvergoeding van bruto naar netto

Je krijgt vanzelfsprekend niet de volledige ontslagvergoeding in handen. De werkgever is namelijk verplicht om loonbelasting in te houden. En dit moet volgens het ‘progressieve’ tarief. Dat is helemaal niet gunstig want dit betekent dat de ontslagvergoeding bij het jaarloon wordt geteld. Kom je hierdoor (eenmalig dan wel) voor dat inkomstenjaar in een hogere belastingsschijf dan gaat het ingehouden belastingpercentage evenredig omhoog. Het uiteindelijk in te houden bedrag verrekent de werkgever rechtstreeks met de Belastingdienst. Het overblijvende netto gedeelte komt op je bankrekening terecht.

De volgende tabel toont het verschuldigde belastingpercentage ten opzichte van de respectievelijke inkomensgrenzen (2009):

 tot € 17.878                                            33,5%
 van € 17.879 tot € 54.776                                             42%
 meer dan € 54.776                                              52%

Eenvoudig gesteld: op basis van deze tabel is het maximale percentage dat de werkgever kan/mag inhouden maar liefst 52%. Voor een goed verstaander: dat is meer dan de helft van de ontslagpremie!

Een tweede, niet onbelangrijk feit: soms is het voor de werkgever moeilijk om correct in te schatten hoeveel het totale inkomen van de ontslagen werknemer het lopende kalenderjaar zal zijn. Daarom houden sommige werkgevers standaard 52% loonbelasting in. Blijkt achteraf dat er teveel loonbelasting werd ingehouden dan kan je dit teveel ingehouden bedrag weer terug vorderen bij de belastingdienst.

Nog een tegenvaller: een ontslagvergoeding belandt in belastingbox 3. Gevolg: je bent ook nog eens verplicht om over je totale vermogen in deze box jaarlijks 1,2% vermogensrendementheffing (oftewel vermogensbelasting) te betalen!

Besluit: eigenlijk word je dus 2 keer gepluimd

  1. Je betaalt meer loonbelasting omdat je eenmalig een soort smartegeld krijgt omdat je wordt ontslagen!
  2. Dit extraatje belandt dan ook nog eens in box 3; je levert nog eens 1,2% in!

Tips?

Hoe laat ik mijn ontslagvergoeding uitbetalen?

1) Denk je de euro's de komende maanden dringend nodig te hebben om, bijvoorbeeld, problemen met de afbetaling van de huislening: aanpakken, inpakken en wegwezen!

2) Leef je van de ene dag in de andere en wil je er leuk mee op vakantie gaan of je droomauto kopen? Aanpakken, inpakken en wegwezen!

3) Heb je de 'meevaller' niet echt nodig de komende werkloze maanden en zeker bij een ontslagvergoeding richting € 10.000 of meer dan denk eens na over een stamrechtverzekering of een stamrecht B.V. 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden