Belasting over uw ontslagvergoeding

Ontslagvergoeding en belasting

Als u door uw werkgever ontslagen wordt, heeft u in veel gevallen recht op een ontslagvergoeding. U ontvangt dan van de werkgever een geldbedrag welke min of meer gelijk staat aan een aantal maanden misgelopen loon of salaris. Over deze ontslagvergoeding dient u, net als over uw loon, belasting te betalen.

In dit artikel gaan we in op verschillende manieren om uw ontslagvergoeding te laten uitbetalen. Wist u bijvoorbeeld dat u kan besparen op de te betalen belasting als u het uitkeren van de ontslagvergoeding even slim aanpakt? In een aantal situaties dient u flink minder belasting te betalen, waardoor u meer geld overhoudt aan uw ontslagvergoeding!

Ontslagvergoeding meekrijgen bij ontslag

Als uw werkgever het arbeidscontract eenzijdig wenst op te zeggen, kan in veel gevallen de hoogte van de ontslagvergoeding of gouden handdruk door de kantonrechter bepaald worden met de kantonrechtersformule. U kunt natuurlijk ook met de werkgever zelf in goed overleg de ontslagvergoeding bepalen.

Deze ontslagvergoeding kunt u vervolgens laten uitkeren op uw rekening, waarna u hierover belasting dient te betalen. Hiervoor zijn echter een aantal mogelijkheden, waarbij er met een aantal manieren voor het verkrijgen van de ontslagvergoeding belastingvoordelen te behalen zijn.

Wij zullen hieronder ingaan op een aantal van deze manieren en zullen u wijzen op de voordelen, maar ook de nadelen van de verschillende uitbetalingswijzes, vooral gericht op de belasting die bij de ontslagvergoeding geheven wordt.

Direct uitkeren ontslagvergoeding

Als u direct het bedrag van uw ontslagvergoeding op uw rekening laat uitkeren, ziet de fiscus dit als normaal salaris ofwel loon en dient u er ook zo belasting over te betalen. De ontslagvergoeding wordt in box 1 belast, en daarom kan het belastingtarief oplopen tot maximaal 52%, oftewel, u moet gelijk meer dan de helft van uw ontslagvergoeding inleveren bij de belastingdienst.

Voordeel is wel dat u het geld direct op uw bankrekening heeft, en dus gelijk een eventuele grote aankoop kunt doen. Als u nog geen nieuwe baan heeft, kan dit bedrag bovendien handig of misschien zelfs noodzakelijk zijn om in uw levensonderhoud te voorzien. Het kan ook zo zijn dat u uw zakelijke telefoon en uw lease-auto moet inleveren, en dus deze producten ook dient aan te schaffen.

Voordelen direct uitkeren

 • direct geld op de rekening
 • geld voor grote aankoop beschikbaar (bij. nieuwe auto ipv leaseauto)
 • voorziening in levensonderhoud voor de komende maanden
 • paar maanden dubbel loon

Nadelen direct uitkeren

 • hoogste belastingtarief van max 52% in box 1

Ontslagvergoeding later of in delen ontvangen

Als u de ontslagvergoeding niet in één keer, maar in delen laat uitbetalen, betaalt u niet in één keer belasting over het hoge bedrag, maar betaalt u apart belasting over elk uitbetaald deel. Weet u dit te spreiden of zelfs uit te stellen, kan dit voor verschillende fiscale voordelen zorgen.

Bovendien kan het deel van de vergoeding wat nog niet is uitgekeerd, onbelast aangroeien. Het is mogelijk om dit geld voor een periode vast te zetten, maar het is ook mogelijk om hiermee te gaan beleggen.

Uitbetaling ontslagvergoeding spreiden

Als u een lager bedrag ineens krijgt of de lagere uitbetalingen uitspreidt over langere tijd, zit u hoogstwaarschijnlijk bij elke belastingperiode in een lagere belastingtariefgroep. Hierdoor betaalt u per saldo minder belasting. U laat op deze manier uw ontslagvergoeding als stamrecht uitkeren, en u hoeft hierdoor namelijk niet meteen met de belastingdienst af te rekenen. Stamrecht wil ook zeggen dat u door middel van periodieke uitkeringen aanspraak maakt op gederfd loon of nog te derven loon.

Iedereen die de ontslagvergoeding uitkeert als stamrecht, dient hiervoor een stamrechtverzekering bij een verzekeraar af te sluiten. De verzekeraar beheert dan het geld van de ontslagvergoeding en zal u periodiek uitkeren. U kunt zelf kiezen of deze uitkeringen per jaar, per kwartaal of per maand gaan.

Uitbetalen tijdens uw pensioenleeftijd

Als u het bedrag voorlopig nog niet laat uitkeren, maar de uitkering ervan kan uitstellen totdat u met pensioen gaat, betaalt u het lage belastingtarief wat geldt tijdens uw pensioenleeftijd. Dit bedrag is vaak lager dan tijdens uw werk-leven, en hierdoor kan u flink besparen op de te betalen belasting.

Voordelen in delen uitkeren

 • lager belastingtarief door lagere directe inkomsten
 • bij uitstel: laag belastingtarief in pensioenleeftijd
 • totaal dus minder belasting betalen
 • vastgezet kapitaal kan belastingvrij aangroeien
 • mogelijkheid tot beleggen met kapitaal van ontslagvergoeding

Nadelen in delen uitkeren

 • niet direct de beschikking over het geld
 • beleggen is risicovol

Ontslagvergoeding uitkeren als stamrecht

Bij hoge ontslagvergoedingen kan het handig zijn om de ontslagvergoeding uit te laten keren in een stamrecht BV. Dit is pas fiscaal aantrekkelijk bij een ontslagvergoeding van meer dan € 30.000 euro. U laat dan het bedrag storten in een Besloten Vennootschap, alwaar u het geld kunt beheren. U kunt dan een eigen bedrijf gaan starten, of u kunt bijvoorbeeld met het geld gaan beleggen.

Kortom

Bij elke vorm van uitbetalen van uw ontslagvergoeding, raden wij u aan juridisch en financieel advies in te winnen. Doe dit bij uw financieel adviseur en ook bij uw juridisch adviseur. U weet dan zeker dat u op een juiste en verstandige wijze met uw ontslagvergoeding om gaat. Zo kunt u voorkomen dat u een groot deel van uw extra inkomsten kwijt raakt aan de belastingen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden